Reklama

Reklama

V hlavní roli já

  • Irsko A Film with Me in It
všechny plakáty
Trailer

Černá komedie tragických rozměrů aneb Zubatá se nepřezouvá.
Irská komedie V hlavní roli já je černá a drsná. Drsnější a černější než většina černých komedií, které jste mohli doposud vidět. Jejím hrdinou je člověk, který má oprávněný pocit, že se ocitl na dně. Bohužel netuší, že dno může mít i sklep. Neúspěšný herec Mark (Mark Doherty) nosí permanentně uštvaný výraz, jemuž dominují psí oči. Není divu. Na konkurzech bývá většinou do počtu a navíc během nich zažívá mrazivá ponížení uštědřovaná nespokojenými režiséry (pikantní cameo rolička režiséra Neila Jordana). Opřít se navíc nemůže ani o přítelkyni (Amy Huberman), toužící po přívlastku „bývalá“, bratra (David O´Doherty), paraplegika upoutaného na vozík, ani o nejlepšího kámoše (Dylan Moran), který je sice budoucí slavný režisér a scenárista, ale zatím utápí svůj údajný talent v alkoholu a hazardních hrách. Jako pověstný Damoklův meč nad ním navíc visí hrozba vystěhování z pronajatého bytu, protože panu domácímu (Keith Allen) dochází trpělivost kvůli nesplácenému nájmu. Nějak takhle by mohlo vypadat peklo na Zemi. Jenže pod tenhle kotel absolutního zoufalství lze ještě přiložit. Kombinace blikající žárovky v kuchyni, špatně zavěšeného lustru, uvolněných klik u dveří a popraskaného stropu odstartuje sérii katastrof, které ústí v sérii mrtvol, jež se zoufalému Markovi hromadí před očima. Ten ve snaze zachránit situaci roztáčí kolotoč bizarních a absurdních situacích, které všechno ještě zhoršují. Komedie V hlavní roli já patří k filmům, u kterých se královsky bavíte, nicméně v hloubi duše se za to stydíte, protože v ní opravdu nic není k smíchu. Představitel jedné z hlavních rolí Dylan Moran patří k nejúspěšnějším britským komikům současnosti díky lehce anarchistickému britskému sitcomu Black Books, který volně vychází z poetiky Monty Pythonů. Ostatně i oni mají ve svém repertoáru slavný skeč, jehož hrdinou je muž, kolem něhož se sérií bizarních nehod kupí mrtví, aniž by on sám třeba jen hnul prstem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Černá komedie ve které dominuje Dylan Morano, který se drží své životní role a charakteru. Možná ani tak černá jako absurdní, každopádně britská dosti podle představ. Minimalistická stylizace (co se týče výpravy a tak dál) dovoluje se zaměřit na postavy a děj tak, že diváka nic neodvádí (a také o to méně divák odpouští). Zde ale škobrtnutí nejsou, úroveň se drží. I když k zábavnosti třeba Moranových stand-upů, to má ještě pořádný kus, přeci jen je to z jiného soudku s jiným metrem. Z osobní preference jsem nakonec přihrál jednu hvězdičku navíc za Morana, protože tady byl schopný si celou jednu hvězdičku ukrást pro sebe. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Angličani prostě umějí dělat srandu nejlíp. Jejich humor je moje krevní skupina a i to co je v rámci UK standard, je často větší prča než třeba v US to nej. U tohohle filmu jsem se párkrát opravdu upřímně a nahlas zasmál, což se mi zase tak často nestává. A to i přesto, že se defakto jedná o komorní film, který se oderhává skoro celý v jediném bytě. Moran i Doherty se na takové existence potloukající se mezi hernou a sociálkou a už to tak trochu vzdaly dost dobře hodí. Výstupy Jordana a Meyerse jsou pak vzorným příkladem toho, jak má vypadat nezbytečné a vtipné cameo. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Slabinou sitcomově koncipovaného (většina scén probíhá v prostoru jednoho bytu a jeho dvorku) filmu je obsazení Dylana Morana a jeho vnějškového stylizování do proslulé figury Bernarda z "Black Books", což vytváří neadekvátní očekávání. Toto není film Dylana Morana, nýbrž herce a scenáristy Marka Dohertyho, přičemž fakt, že se jedná o jeho první celovečerní scénář, staví film do pozice zjevení. Takto pečlivě promyšlené a dramaturgicky precizní dílo, navíc ještě černá komedie, se v Evropě jen tak nevidí. Krom toho je potřeba ocenit chytrou sebereflexivní hru, kdy se evidentně laciný film stylizuje jako klasické thrillery hitchcockovské éry, zatímco dialogy odůvodňují užití příslušných postupů a reflektují současné trendy žánrové kinematografie. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Alfréd H. chľastajúci írsku Jameson-whisky :).....a v hlavní roli jáa. MARK: "This is a lie, Pierce." PIERCE: "Shut up! It's not. It's the new truth."---quoting, ktorý hovorí za všetko. Byt, ktorý náhodne vraždí, kopec mŕtvol a dvojica...ktorá sa s nimi musí vysporiadať. To napíše iba život...alebo ten, koho som spomenul na začiatku. A na konci niekto bude musieť prijať identitu svojho brata....ale, tak to už niekedy v živote chodí. A nie len v Írsku....! Dylan skvelý, a Marka Dohertyho som prvý krát vo filmovom svete stretol (alebo si uvedomil) práve tu, tak uvidzíme-vyzerá sľubne. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 minut jsem přemýšlela, jestli to není jen film o dvou chlápcích, kteří prostě nemají štěstí. Nemají práci, nemají prachy, jsou ošumtělí a zarostlí. Přesto se mi ty jejich mizerné životy líbily. Snad, že jsem neměla problém jim to uvěřit anebo jen proto, že mám tyhle sympatické trosky ráda - je v tom taková velmi nedbalá elegance. Pak se ukázalo, že to přecejen bude ona zmiňovaná černá komedie. V několikati scénách jsem se neubránila nesmát nahlas a zrovna ty byly krásně černohumorné. Pak ovšem přišla o něco nudnější část, ale celkový dojen není špatný. Určitě budu mít náladu se na to někdy podívat znovu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v irském Dublinu. (Terva)

Reklama

Reklama