Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá poslankyně, které dal Josef Klíma ve svém příběhu jméno Denisa Klánová, se snaží ovlivnit odhlasování dlouhá léta připravovaného trestního zákoníku. Je přesvědčena, že do něj byla, v podobě jednoho z paragrafů, záměrně vpašována skrytá past, otevírající dokořán dveře tunelářům a která navíc ještě ty, kdo jsou za podobnou činnost již stíháni, de facto amnestuje. Její krok vyvolá celou řadu reakcí těch, kteří by si naopak přáli, aby trestní zákoník byl odhlasován a schválen právě v této podobě. Rozehrají nelítostnou hru, kterou nemůže bezbranná žena bez pomoci paragrafů zákona, jenž právě ona zpochybnila, vyhrát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pan Klíma si zase jednou řekl, že je načase být rozhněvaný stavem dnešní společnosti - a vzal to skutečně z gruntu. Až na čtyři osoby (hlavní hrdinku, jejího manžela a dceru, a pak už jen na rakovinu umírajícího spoluzákonodárce a rodinného přítele) jsou všichni více či méně sobečtí více či méně hajzlové a protispolečenské živly, s blížícím se koncem filmu se stupňuje míra hnusu, valící se naprosto ze všech stran, a na úplném konci už není důvod se mazat aspoň s nějakým reálnem (Jiří Schmitzer coby ředitel pasťáku, bránící se chovancům ozbrojeným železnou tyčí, má být odsouzen), hlavně že jsme pořádně šokující a plní beznaděje. Neříkám, že vyvrcholení filmu není ve své odpornosti působivé (zvlášť když je slečna Solaříková jakési moje guilty pleasure), a že postavy Lenky Vlasákové, Simony Stašové, již zmíněného Jiřího Schmitzera a především Bořivoje Navrátila nejsou dobře zahrané - obzvlášť posledně jmenovaný je skutečně libový parchant - ale ten film jako celek je prostě za každou cenu kontroverzní fraška, a s tím u mě opravdu nemá náděj uspět. 40% za herecké výkony a děkuji pěkně, myslím, že si reprízu nedám. PS: Že prý nejlepší televizní scénář roku (Cena ELSA pro Josefa Klímu)...no to teda děkuju pěkně ještě raz. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pane Klímo, mohl byste už konečně zahodit ten kopírák? Sebereflexe vám zdá se nic neříká. Tohle už přestává být prdel. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Prvoplánová agitka, určená primárně pro jednodušší diváky TV Nova, která se nějakým omylem dostala na obrazovky České televize (tenhle dramaturgický tah je trochu mimo mé chápání). Schematický scénář Josefa Klímy se nese na vlně bulvárních očekávání a uspokojuje jen ty nejprimitivnější očekávání - politika je zkorumpovaná, bulvární média manipulující a všehoschopná, policie neprofesionální a zneužívající své pravomoci, sociální pracovníci cyničtí, matky obětí vraždí, čtrnáctiletí si vesele střílí a znásilňují atd., prostě to, co chce plebejec slyšet a vidět...vše naprosto černobílé...o stupidním konci nemluvě. Latentní manipulace s divákem...inspirovaná zprávami bulvárních kanálů... Smutné pokoukání... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Paní poslankyně Denisa Klánová je tak pitomá, sebestředná, omezená a idealistickými cinty hodnými mentálně silně opožděné puberťačky oplývající kráva, že jsem opět shledala platným rčení, že aktivní blbec horší třídního nepřítele, a vyústění jen a jen logickým. Příběh sám vysoce neuspokojujícím, se všemi místními hodnoceními plnými slov jako povrchní, bulvární a prvoplánové mi nezbývá než souhlasit a ty oslí můstky, hýkající tak hlasitě, že budily i souseda zaspávajícího víkendovou kocovinu, tomu taky dvakrát nepomohly. Bodík pro jako vždy spolehlivé Schmitzera a Stašovou, kteří jako jediní z té posádky lodi cvoků (ano, včetně scénáristy, Pepo) působili dojmem lidí s mozkem. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Šašskotelevizácká ubohost nejvyšího kalibru, ryzí sračka zase jako že ze života, tématickou vylhaností i tvůrčím provedením impotentní guláš zaštiťující se závažným společensko-kritickým námětem. Hnus formou i obsahem - a nespraví to ani chvílemi(!) snad i >pohledně< hrající Lenka Vlasáková... - - - - - (Poprvé a zcela jistě naposled zhnuseně viděno 13.2.2011 na ČT1 coby (k)análu bez svědomí, hodnocení 293., komentář zde jako pětapadesátý - 13.2.2011) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nemilosrdný pohled dovedený ad absurdum naznačuje skutečný stav společnosti. Nadsázka, v níž a s níž je příběh podáván, může působit jako kontroverzní. Je možné označit ji právě tak za pronikavou sondu jako za plakátový výkřik. O podstatné části skutečného chodu naší skutečné politiky tu sice není řečeno zdaleka vše, ale její odvrácená tvář tu nesporně podána je. Oba pohledy se navzájem nevylučují; prokreslenost a propracovanost některých souvislostí námětu, ale i scénáře stejně tak jako prostor pro herecké výkony totiž očividně skřípou. Určitou výjimkou se zdá být úloha ředitele dětského domova ve Šmicrově podání. Je otázka, zda si publicistická syrovost, se kterou je příběh podán, uchová svou působivost "zeitstücku" i v širším časovém výhledu, či naopak rychle utone v zapomnění. Tato otázka je i odpovědí na ve vzduchu visící dotaz, co je v této televizní inscenaci silnější: detektivní časový prvek nebo snaha o postižení obecnější společenské tendence? ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Silný námět, který ztroskotal na neochotě jít ještě hlouběji v některých situacích a charakterech. Škoda. Dvě a půl proto musím zaokrouhlit směrem dolů, hlavně kvůli konci... :-( ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o populismus a rasovou nekorektnost dobré, jako vážný film, který má něco řešit, bída na entou. Smutnou pravdou zůstává, že realita je hodně podobná té zobrazené a můj názor rodáka ze severních čech je: čím dřív hajzla zabiješ, tím dřív se ho zbavíš! ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nepovedený, nezvládnutý, nesmyslně negativistický politický thriller naroubovaný na české reálie, kde se jakoby vůbec nehodí. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Politika dohnaná ab absurdum. Čistočistá naivní politička (a dokonalá matka) chce na naléhání dcery zachránit černočerného delikventa a krutě se jí to nevyplatí. Veškeré postavy jsou dohnány do krajnosti a tím snímek výrazně ztrácí na věrohodnosti. Mohla to být zajímavá podívaná, ale Klíma musí za každou cenu šokovat, což je vzhledem k jeho práci úchylka naprosto pochopitelná (ale stále neakceptovatelná). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +obsazení (těšil jsem se na Patricii Solaříkovou), postavy, scénář, režie -mohlo by být i delší, přál bych si i jiný konec/// Nevěděl jsem do čeho jdu. Film mě však svým námětem oslovil hned od začátku. A nutno říct, že to je na české poměry nejdrsnější film poslední doby. Až se bojím toho jak moc je to skutečné, reálné (nemusí nutně být, ale působilo to tak na mě). Scéna jež evokuje film Přání smrti ve mě rezonuje ještě teď. Ať byl tedy záměr tvůrců jakýkoliv, na mě film silně zapůsobil./// Celkem 86%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ano, je třeba se věnovat aktuálním a závažným otázkám. Ano, Lenka Vlasáková je jedna z našich nejlepších hereček a zaslouží si dostávat silné hlavní role. Ale jako základ dobrého filmu je potřeba ještě minimálně jedna drobnost – scénář, ze kterého by hned po začátku nebylo naprosto zřejmé, kam směřuje, a jedinou otázkou zbývalo, jak daleko jeho autor zašel. Bohužel, čekání na tuto odpověď nebylo zajímavé. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nejvěrohodnější je závěr: po peripetiích, které DK zažívá, zákonitě musí skončit v blázinci. Herecké výkony standardní, ovšem scénář předepisující např. Nadě oscilaci mezi láskou k matčině tajemníkovi, k nezletilému Romovi a k zapůjčenému retrívrovi Bimbovi, to je fakt zmatek, který si nezaslouží hlavní vysílací čas v neděli večer. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to prvoplánové, od začátku jsme věděli, co bude dál a jak to dopadne, ale na druhou stranu nikdo nemůže popřít, že takhle to chodí. Čili úplně odsoudit jako blábol to nelze. A jestli to je agitka, nebo bulvár, to už si každý přebere sám podle sebe. Rozhodně to nebylo žádné umění. Viděli jsme ale i dobré herecké výkony ve špatných kulisách. Televize zřejmě kompenzuje výpravnost některých titulů na titulech jiných. Tady to bylo vlastně logické. Klíma je z Novy, tedy od konkurence, takže musí být rád, že se to aspoň natočí. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Docela mě zarazilo, že něco zajímavého s takovouto stopáží a bez jakékoliv perspektivy už kvůli námětu a možná i nižší sledovanosti české televize dokáže zaujmout. Pan Josef Klíma nikdy nepatřil a nikdy taky nebude patřit mezi mé oblíbence ale nutno říct, že píše svědomitě a jímavě. Herecky perfektně zobrazena Denisa Klánová a také postava zhrzené matky dodává příběhu perfektní grády. Lenka Vlasáková a Simona Stašová hrají prim už od začátku filmu a zbytek se jen veze s nimi. Děj, který si pozvolna pluje po hladinách nezkrotné korupce a nečistého boje poslaneckých a jiných mafiánských h*vad jakoby z oka vypadl hnusáckým praktikám nejen ze západu ale nyní nově z našich končin. Pro dobrotu na žebrotu mě napadlo poprvé, když jsem zahlédla toto jednání a vůbec konec filmu byl brilantní kdy obě zničené ženy(již výše zmíněné)jsou nyní uplně ve stejné situaci. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Působivý film . Možná až moc absurdní -ale v této době ? Kdo ví ? Film u kterého si říkám -kdyby náhodou někdo myslel něco dobře -tak je stejně mimo .... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Já si vždycky řeknu, že takovou blbost jsem už dlouho neviděl a někdy to napíšu i do komentáře. Přesně tohle mě napadlo po zhlédnutí tohoto filmu, který je jak jídlo bez chuti a vůně, úplně prázdný, navíc hloupý a hloupě vypadají i herci, kteří prostě neměli co hrát. Snad jen Jiří Schmitzer hrál tu svou menší roli tak, že se dalo mluvit o nějakém herectví. ()

Reklama

Reklama