Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řecko-italská komedie, kterou natočil režisér Costas Kapakas, se odehrává v roce 1969 v malé řecké vesnici. Dospívající Achilleas, který chtěl v kině vidět nahou Brigitte Bardotovou, si při pádu ze zdi zlomí nohu. Ve městě, kam ho zavezli do nemocnice, se poprvé dívá na televizi, jež právě vysílá start kosmické lodi Apollo k Měsíci. A televize mladíka nadchne natolik, že s kamarády začne shromažďovat peníze na televizní přijímač. Jenže z celé akce se zanedlouho vyvine dilema. Bude lepší koupit si televizor nebo společně navštívit Uranyi a nechat se tam zasvětit do tajů hříšné lásky? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

genetique 

všechny recenze uživatele

Podmanivý film, prostredníctvom ktorého som v mojej izbe aspoň chvíľku dýchal nekonvenčnú a nostalgickú atmosféru gréckeho vidieku zo šesťdesiatych rokov. S gréckou filmovou tvorbou sa tunajší divák nestretáva často a možno by povedal, že keď jeden film obíde, nič sa nestane, no tento film musím označiť ako príjemné prekvapenie, ktorého obchádzka by bola pre diváka veľkou škodou. Komédia začína naozaj pozvoľne, prakticky ako celý grécky spôsob života. Neprináša mnohé a časté komediálne vzruchy, či podnety, ktoré by ma presvedčili o jednoznačnom žánrovom zaradení. Ide proste len o miniaturistický príbeh so sviežim tempom, ktorý sa však začne postupom času nebadane dramatizovať a speje k záveru, ktorého som sa obával, no z hľadiska spokojnosti dopadol happy-endom. Keď sa do toho všetkého primieša rytmická grécka hudba, dostávame svieže filmové opojenie, ktoré odporúčam namiešať nejednému divákovi. 80%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je příjemně pojatý oddechový a možná i trochu nostalgický civilní snímek z řeckého venkova odehrávající se koncem 60. let, tedy v době, kdy se chystá přistát první člověk na Měsíci a kdy se začal v Řecku rozšiřovat vynález zvaný televize. A právě toto (přistání na Měsíci a pořízení televize) jsou témata, kolem kterých se příběh točí. Ale samozřejmě témat je zde víc, tak například ztráta panictví hlavních hrdinů, dospívajících chlapců, kteří si dávají stranou kapesné, aby z nich zkušená žena jménem Uranya udělala muže. Jak říkám na začátku, tenhle film je takový pohodový, jede si svým tempem a skutečně je to film především k oddechu a odpočinku, který nijak nezklamal a naopak v jistých pasážích se odvíjel až příjemně rychlým tempem. Celý film se nese v jakémsi skoro až poetickém duchu a každý divák musí určitě uznat, že prostředí řecké vesnice je zde vykresleno úžasně. Hlavní hrdinové, kolem kterých se celý příběh točí, jsou docela sympatičtí a chvílemi mi skoro až připomínali partičku z amerického filmu Stůj při mně. Ano, tohle je skutečně velice podobný film, ale co do kvality mu ještě něco málo chybí. Ovšem průměrný ten film rozhodně nebyl, a tak uděluji plně zasloužené nadprůměrné čtyři hvězdičky. Tohle byla teprve druhá řecká komedie, kterou jsem za svůj život viděl, a rozhodně nezklamala. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Takhle se mají točit řecké komedie! Ačkoliv je pro našince nepolíbeného řeckou domácí politikou 20. století polovina obsahu týkajícího se politiky nesrozumitelná, i tak se jedná o výborně natočenou svěží komedii ve stylu Knoflíkové války či ještě lépe Bylo nás pět. Light motivem filmu je její titulní postava, prostitutka Uranya, vykreslení postaviček a konkrétněji pak hlavně party kluků scházejících se ve starém vraku stíhačky se panu režisérovi povedlo na výbornou. Za mě byla scéna s onanií trochu přes čáru, nehodící se do poetiky filmy (mluvit o tom ano, ukazovat ne). To byl ten slavný den kdy k nám byl zavezen první televizní přijímač (ale na anténu nepomysleli). ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Pohodová řecká komedie s pěknou hudbou. Akorát jsem nepochopil, proč se film jmenuje Uranya, když se jedná v první řadě o politiku a Uranya se ve filmu objeví všehovšudy třikrát. Ale i tak, 75% ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Příběh těhle poďobaných dospívajících kluků mě moc bavil. Dobová atmosféra Řecké vesnice umocňuje příjemný zážitek. ()

Soul 

všechny recenze uživatele

Není nad malý poctivý film. Prostý příběh z prosté vísky, podaný velmi příjemnou metodou bez zbytečné fabulace. Velmi příjemná balkánská jednohubka. ()

Mustaffa 

všechny recenze uživatele

Uranya je podprůměrná komedie o partičce dospívajících kluků z jedné řecké vesnice. Abych pravdu řekl, moc u toho nenasmějete. Není to úplně nejhorší, to určitě ne, myslím si, že jako oddechovka to může fungovat slušně. ()

Reklama

Reklama