Reklama

Reklama

Policie nachází tělo uškrceného muže s rozdrceným obličejem a spálenými prsty. Identifikace je ztížena, ale stopa ji zavede k bývalé manželce oběti. Ta má však neprůstřelné alibi a policisté jsou zoufalí. Případ je propírán v mediích a policisté si nemůžou dovolit chybovat. Místní detektiv proto požádá svého přítele, geniálního matematika, o pomoc. (-Rastaman-)

(více)

Recenze (40)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Absolutní skvost!!!! Tomu filmu se prostě nedá vůbec nic vytknout. Snad pokud nejste příznivci asijské kinematografie, nemusíte ho úplně přijmout. Každopádně se jedná o těžko definovatelný "majstrštyk", který celý vypadá jako geniální kriminálka, kde známe vraha, postavy jsou rozmístěné a v případě náhodné vraždy pak vystupjí dva géniové. Matematik jako ochránce pachatelky a fyzik, jeho bývalý spolužák, jako určitý oponent. Ten však přímo nejde svému protějšku po krku a není tomu ani naopak, je to jakýsi "smírčí boj" dvou géniálních, logicky kalkulujících postav. Finále se pak změní v rozuzlení, které divák nečeká a skončí srdceryvnou scénou, která nejednomu divákovi vžene slzu smutku a dojetí do oka... Opravdu naprostá špička ve všech ohledech... Úžasná záležitost. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

(Ne)zanrovka, na ktorej je ono "nepostihnutelne" japonske imho vyrazne citit. Ked som chvilami lutoval, ze scenar neposkytuje viac miesta pre osobny stret dvoch geniov (matematik-fyzik), film ponukol vzdy dostatok emocii a dumkavej nalady, ktora krasne doplna charakterovy profil matematika a jeho motivu konania. Malicka vytka iba k samotnemu zaveru (v titulkovej sekvencii) kedy nebolo treba byt doslovny, pretoze film vsetko potrebne povedal uz predtym 9/10. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jako souboj dvou nabušených myslí celkem působivé. Drama vytvořené vztahy mezi postavami funkční. Ale filmu, který si zakládá na důmyslnosti a logice nemůžu odpustit kardinální nelogičnost. SPOILER on zavraždí houmlesáka, aby se policie zaměřila na jiné datum, paráda, ale naprosto se tam neřeší, co udělali s opravdovou mrtvolou. Odbydou to jednou větou, že jí asi rozřezal a zahodil do řeky. To jako vážně? Když není mrtvola, tak přece není vražda, tak nemusel vůbec nikoho dalšího zabíjet a jen se zázračně zbavit těla... Jinak ale fajn. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MĚL JSEM VŠE, AŽ NA SMYSL ŽIVOTA. A VY JSTE MĚ ZACHRÁNILA“....... /// Jak řekl, tak se stalo. Ale nelogickej a neopodstatněnej policejní čich odstartuje SOUBOJ MOZKŮ. Po Japonsku. Vinná – nevinná žena s geniálním matematikem vs. policie a ,,šílenej“ fyzik. Konverzace(?) jako v Death Note, souboj Sherlocka proti Holmesovi (toho ze seriálu). Logicky nepředvídatelný, hravý a zajímavý. Komu přeju (se mi zdá, že) je jasný, ale mám pravdu? Voni to totiž ti kluci šikmooký dokážou tak zapeklitě zamotat. A kdyby jen jednou! (Ty vole ZASE!) Vražda jako výzva, jako smysl života. Ale jinak. Zvláštní krimi, kde všechno vypadá jako úkol z geometrie a zatím je to úloha z funkcí. POCHYBUJI O TOM, ŽE TOMU POROZUMÍTE..... (Ale jo rozumím. A líbilo se mi to. On totiž Sherlock nehoní Sherlocka tak často ani v Japonsku. A vlastně je to o lásce. Na to by se měl mrknout Pedro). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Usínám a vstávám s Reimannovou hypotézou. 2.) Jsem policajt, kterýho zajímá, kolik asi tak v Japonsku lidí maká na jedný vraždě. 3.) Thx za titule ,,donHubert“. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné - zajímavá zápletka, nenápadné zvraty vás i přes svou nenápadnost drží u obrazovky a nutí přemýšlet, co bude dál. Ačkoliv je to doprovázeno scénami, které bych zkrátila či vynechala (aneb stopáž je opět lehce přepálená, ale Japonci to snad ani jinak u filmů už neumí), konečné rozuzlení leckoho překvapí. Během filmu jsme tipovali, jak to vlastně proběhlo, ale tahle varianta nás nenapadla. I tak je úplný konec lehce neuspokojivý - ženský jsou hysterky a musí všechno kazit, tohle kažení platí hlavně pro policajtku, která si prostě musela otevřít hubu na špacír… detektivní ukázka silných citů a brilantní mysli; slabší 4*. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Stručně a jednoduše: Bohužel celkem průměrné, nechci být cynička, ale nějak se mi nepozdávalo, že by obětoval svou svobodu pro sousedku…Láska je sice cit iracionální, ale pokud nevidím u hlavního hrdiny uvěřitelnější motiv (vždyť ji znal jen od pohledu, ona o něj nestála etc.), nemohu přistoupit na pravidla filmu a hrát s napětím/nadšením. Ovšem scéna, v níž matematika odváděli, byla velmi dojemná a silná, leč jsem se často nudila, Hiroshi Nishitani mě zkrátka minul. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý krimi thriller. Má veľmi dobrý príbeh o geniálnom matematikovi, ktorý je platonicky zamilovaný do svojej susedky a keď tá raz spolu so svojou dcérou v domácej bitke náhodou zabije svojho bývalého manžela, ktorý už tam nemá čo robiť, matematik sa rozhodne, že urobí dobrý skutok, pomôže im sa z toho dostať a všetky dôkazy ovplyvní tak, aby nemohli byť zadržané. Lenže s políciou spolupracuje aj podobne geniálny fyzik, ktorý sa priatelí aj s matematikom a tak sa musí rozhodnúť, komu svojimi schopnosťami pomôže. Spracovanie sa mi páči, ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že sa z toho dalo získať aj o niečo viac. Hlavná zápletka je výborná, génius, ktorý pomôže slušnej žene s dcérou, aby nemali problémy a k tomu podobne schopný muž, ktorý to ako jediný môže odhaliť, dej ma bavil po celý čas, stále si udržuje slušné tempo a nenarazil som ani na jedno slabé miesto, ale miest, v ktorých sa ukazuje genialita hlavnej postavy tu až tak moc nie je, ovplyvňovanie dôkazov mi tu nepripadá až tak prepracované, ako by som čakal, aj keď zase tiež si na tom dali celkom záležať, no skôr postava fyzika sa mala podať jednoznačnejšie, buď to mal byť génius na úplne opačnej strane, čo by sa postaralo o napätie, alebo to mal byť normálny priateľ, ktorý ho nechce poškodiť. Tu zostal tak niekde na pol cesty. A trochu ma sklamal aj záver, z toho sa dalo získať aj viac. Zaujímavé, že tu sa ani nedajú vybrať nejaké konkrétne scény, či už po akčnejšej, napínavej, alebo prepracovanej stránke, ktoré by si ma získali, ale vôbec to neprekáža, keďže film baví celý. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Shin Tsutsumi a Masaharu Fukuyama ako charizmatická dvojica géniov, výborná Kou Shibasaki v úlohe detektívky, príjemná Miki Maya, tu nemám problém. Réžia a technická stránka sú tiež kvalitne zvládnuté. Som spokojný, dokonalé to nie je, na to by scenár potreboval trochu prepracovať, ale inak nemám problém a bavil som sa aj po opakovanom pozretí. 77% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Matematika, logika, ako pomocné veličiny pri vyšetrovaní "zdanlivo" ťažkého prípadu vraždy. Strašne som sa tešil na tento film. Sľuboval som si doslova hlavy bôl, že sa mi bude až z "kečky" pariť, kým rozlúštim tú onú, záhadu. Lenže Japonci skrátka nie sú Kórejci. Karty sú rozdané hneď od začiatku, prekvapenia sa síce divák v závere dočká (malého), no z môjho pohľadu nápad predčil realizáciu. Dobrý film, no nie výborný ... ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo... dokud se hrálo na logiku. V okamžiku, kdy se do toho začali až příliš zapojovat emoce, to na mě nefungovalo. Skoro-závěrečný vysvětlení s tím menším twistem samozřejmě super. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost, soustavně a efektivně střídající perspektivy tří ústředních postav, aby skutečnou podobu fabule až do samého závěru úspěšně skrývala a zároveň udržela zvědavost a očekávání na stoprocentní hodnotě. V úvodu nás možná zaskočí cynické rozvržení konfliktu lásky a racionality, ale jak právě s tímto problémem film postupně zachází, aniž by na něj násilně upozorňoval a odvracel pozornost od interakcí postav týkajících se detektivního případu, ho v mých očích posouvá mezi nejkrásnější snímky roku 2008. Přesně ten film, který pro svou morální pokoru a autorskou svěžest v Hollywoodu schází. 90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborné psychologické drama v poslední třetině poněkud ztratí dech a v závěru se rozmělní natolik, že se až rozplizne do ztracena. Škoda, film měl skvěle našlápnuto, k velmi neotřelému thrilleru. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Já jsem asi divná, ale mně se to vůbec nelíbilo. Možná kdybych se před tím nedívala na seriál, tak bych to vnímala jinak. Ale tohle se od Galiea tak hrozně lišilo až to bylo úplně jiné. Jiné ve všem - v atmosféře, chování postav i v celkovém vyznění. Já jsem zkrátka čekala něco úplně jiného. Abych to vůbec dokoukala, tak jsem si to musela pouštět na 3x, na jeden zátah bych to prostě nezvládla. No a ten konec... Tak ten byl naprosto úděsný a melodramatický až to hezké nebylo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Famózní rozjezd - domácí násilí, skvělá zápletka - vražda a zametání stop, dva muži - rovnocenní soupeři a zároveň kolegové, napínák jako hrom.. Budu předstírat, že jsem neviděla závěr a chápu hloubku citu ke krásné huse.. Každopádně zajímavá a strhující podívaná.. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Překvapivě něco jiného než jsem čekala. Doufala jsem v podobný strhující intelektuální souboj dvou geniálních mozků jako v případě Zápisníku smrti a bohužel po této stránce jsem byla trochu zklamaná, logické dedukce obou profesorů, matematika a fyzika byly odsunuty na okraj a navíc na nich nebylo nic, co by nevyřešil i obyčejný selský rozum, snad jen na konci jsem byla překvapená, to nezastírám. Přesto nelituji, protože se mi místo toho dostalo velmi působivého dramatu o lidské osamělosti, přátelství a lásce, která plodí zoufalé činy a pokud budu předstírat, že jsem neviděla posledních pět minut, pak se dá mluvit o silném zážitku, který si čtyři hvězdičky určitě zaslouží. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že detektivka může být napínavá, i když dopředu víte, kdo spáchal zločin. Bavilo mě sledovat souboj dvou exaktně uvažujících kapacit ve svých oborech a jejich úvahy a diskuse o logickém uvažování a pohnutkách člověka v mezních situacích. A nakonec došlo i ke konfrontaci s tolik nevědeckými hodnotami jako je láska nebo morálka. Přesný scénář, výborná zápletka, několik překvapivých odhalení, příjemná a dobře padnoucí hudba a výborný herecký výkon Masaharu Fukuyamy stačí bez váhání na plný počet hvězd. Snad jen ten konec mohl být více zkrácen, dokonce by šlo udělat alternativní konec a nechat některé věci nevyřčené a případ „oficiálně“ neuzavřený, ale to už bych chtěl předělávat něco, co není zapotřebí. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Ten film mohl být NÁDHERNÝ! Kdyby skončil asi o 10 minut dřív; kdyby jeden vědec neměl potřebu dokázat světu svou genialitu a schopnost dedukce; kdyby prostě mlčel a ponechal jisté tajemství v říši zapomnění. Proč prostě nedržel klapačku. ___I přes výše popsané výtky však tento film patří k nejhezčím, co jsem v poslední době viděla. ()

Reklama

Reklama