Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus Kam zmizel ten starý song, se věnuje českým autorům písniček, textařům a skladatelům. V rozhovorech s nimi ožívá historie populární písničky u nás od let padesátých přes zlatá šedesátá až po nedávná léta. Uvidíte archivní záznamy dávno zapomentuých písní i evergreenů, které mnohdy ani po čtyřiceti a více letech nezestárly. A dozvíte se, jak písničky vznikaly, příhody i historické souvislosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě obyčejný střihový retropořad Lasicovou zásluhou získal na lidské proteplenosti a přesvědčivém československém vyznění. Důvěrný znalec a obdivovatel české kultury svou slovenskou citovostí doslova až rozezpívával i ty nejvíce odtažité a plaché z řad pozvaných předních osobností české hudby k netušeným výkonům a často až objevně působícím vzpomínkám. Poznání, že šedesátá léta byla "zlatá", uvědoměné i na těchto písních vesměs semaforské generace, není od věci. Je to totiž také poznání stále inspirativních a podnětných kořenů soudobé české a v mnoha ohledech i slovenské hudby pro lidi (pop music). ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tento pořad jsem kdysi vyloženě vyhledávala. Jsem ráda, když na něj teď někdy narazím. Staré a přitom věčně mladé evergreeny a zajímavosti kolem nich v doprovodu pana Lasici , to je potěšení. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po dvoch dieloch (Hapka a P.Janda) ma to nejak extra nenadchlo, také rozvláčne. Na druhej strane je to pohodové a neurazí. Hodnotenie: 55% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Obrovské množství informaci z první ruky. Unikátní vzpomínky na písničky i osobnosti které už nežijí. Mě tak napadá že by pořadu slušel možná více odborník např.Jiří Černý... 1. díl: Jiřina Fikejzová 2. díl: Ladislav Štaidl 3. díl: Hanák,  4. díl: 5. díl: 6. díl: 7. díl: 8. díl: 9. díl: 10. díl: 11. díl: 12. díl: 13. díl: 14. díl: 15. díl: 16. díl: 17. díl: 18. díl: 19. díl: 20. díl: 21. díl: 22. díl: 23. díl: 24. díl: 25. díl: 26. díl: 27. díl: 28. díl: 29. díl: 30. díl: 31. díl: 32. díl: 33. díl: 34. díl: 35. díl: 36. díl: 37. díl: 38. díl: 39. díl: 40. díl: 41. díl: 42. díl: 43. díl: 44. díl: 45. díl: 46. díl: 47. díl: 48. díl: 49. díl: 50. díl: 51. díl: 52. díl: 53. díl: 54. díl: 55. díl: 56. díl: 57. díl: 58. díl: 59. díl: 60. díl: 61. díl: 62. díl: 63. díl: 64. díl: 65. díl: 66. díl: 67. díl: 68. díl: 69. díl: 70. díl: 71. díl: 72. díl: 73. díl: 74. díl: 75. díl: 76. díl: 77. díl: 78. díl: Kam zmizel ten starý song. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Viděno více dílů, z poslední doby třeba o Vlastimilu Hálovi. Pořad nabízí kromě rozhovorů moderátora Lasici se zpěváky nebo jejich příbuznými autentické písně, které jsou hezky popsané a vždy víme, kdo je autorem a kdo to zpívá. Pořad nabízí hezkou vzpomínku na známé, dnes už ale spíše zapomenuté, autory písniček nebo jejich zpěváky. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Všichni ti tvůrci naší populární hudby posledních šedesáti let vypadají v porovnání s aristokratickým suchým humorem Milana Lasici jako žáčkové základní školy vyšetřovaní nějakou hodně významnou, přitom však laskavou a tolerantní autoritou. Jinak má pořad vysokou dokumentární hodnotu, jde o část naší poválečné kulturní historie, dokumentované mnoha dobovými ukázkami a hlavně vzpomínkami přímých účastníků, kteří bohužel ubývají a s nimi i jejich vzpomínky a často zajímavé příběhy. 70%. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Stopáž každého dílu by jistě mohla být delší a také se mohlo jít v mnoha případech víc do hloubky a nejen ulpívat na povrchu... Přesto jde o chvályhodný počin. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jsem příznivcem retro songů, nebo prostě starých fláků, ale smysl tohoto pořadu mi stále uniká a nejinak tomu bude i v budoucnosti. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý střihový pořad o tvůrcích a interpretech známých hitů, které zpovídá moderátor pan Lasica, který tento pořad povýšil z přehledného výčtu faktů a ukázek songů na něco hodně příjemného lidsky až hřejivého. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Text se týká pouze dílu věnovanému Karlu Krylovi. Milan Lasica se svým suchým humorem, noblesou a dokonalým vhledem zpovídá Jiřího Černého nikoliv jako hudebního publicistu a kritika, ale jako osobního přítele Karla Kryla deset let poté, co Kryl navždy odešel. Dovídáme se mimo jiné i důvody Krylova antikomunistického přesvědčení vycházející už z dětských zkušeností, kdy držel otce za ruku ve chvíli, kdy mu zabavenou tiskárnu bolševičtí pohůnci ještě navíc totálně zdemolovali nebo kdy jej kamarád ve škole skopal ze schodů, protože Karel svým nečlenstvím v Pionýru kazil škole 100% účast v této rudé organizaci. Černý se i zamýšlí nad důvody určité Krylovy zatrpklosti po návratu z exilu, kterou vidí zejména v tom, že dříve než někteří z nás viděl, jak tu špatně fungovalo právo, vnímal špatný vztah spousty občanů k exulantům a dle Černého ho trápila i ztráta inspirace. V Německu Karel Kryl vystudoval dějiny umění a což je asi všeobecně známé, měl vynikající čich na dějinné události a odhad, kudy se budou ubírat. Z tohoto hlediska pak není udivující v jiném dokumentu tvrzení chirurga , který Kryla operoval, že Karla šlo zachránit, ale Karel to vzdal, protože už nechtěl dál žít. Černý pak vyzdvihává ještě význam Kryla jako písničkáře a interpreta – v Andělovi předvedl hlasový rozsah přesahující dvě oktávy - a to na rozdíl od ostatních historiků, kteří v Krylovi viděli především básníka. Vše proloženo videonahrávkami Krylových písniček, které tu zůstaly a zůstávají s námi i dlouho potom, co mistr sám s námi už není. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost vidět díl o Karlu Krylovi v kterém byl rozhovor s Jiřím Černým. Pěkně natočený dokument, kde vzdali poctu, jednomu z nejlepších hudebníků jakého kdy naše země měla, dozvěděl jsem se spoustu o Krylově Osobnosti a životě, což jsou informace pro mě velmi zajímavé, navíc vše je proloženo Krylovými největšími hity na kterých jsem vyrostl, takže musím dát plnou palbu, ale s pozámkou, že jde pouze o tento díl. Milan Lasica je skvělý sympaťák, tak akorát s ním zajít na pivo a jako moderátor, týhle talk-show na výbornou. ()

Reklama

Reklama