Reklama

Reklama

Tibet volá po svobodě

  • Austrálie Tibet's Cry for Freedom
Austrálie, 2008, 49 min

Režie:

Lara Damiani

Kamera:

Lara Damiani

Obsahy(1)

Situace v Tibetu je varováním pro celý svět. Potlačené nepokoje před olympiádou v Číně znovu upozornily na smutný osud země, která přišla v roce 1950 o svou nezávislost. Tento dokument se točil od března 2007 do března 2008. Natáčelo se v Austrálii, Číně, Indii a Tibetu. Do Tibetu museli jeho tvůrci vstoupit v přestrojení za turisty. Rozhovory s Tibeťany v Indii pořídili v březnu 2007, v listopadu 2007 a v březnu 2008. Tibeťané v Tibetu se na kameru báli mluvit. Čínský prezident a čínští velvyslanci v Indii a Austrálii byli k účasti na tomto dokumentu mnohokrát přizváni. Nikdy neposlali ani odpověď. Tibet je země prodchnutá tradicemi a lidé jsou hluboce ovlivněni buddhismem. Základ jejich nenásilného boje za svobodu tvoří schopnost soucítění. Boje za svobodu, který nastal, když Čínská lidová republika provedla "mírové osvobození". Pro Tibeťany to však znamenalo něco docela jiného. To, co dnes celý svět zná jako Tibet, je ve skutečnosti Tibetská autonomní oblast. Jde o pouhou polovinu rozlohy Tibetu před čínskou okupací. Po okupaci byly hranice překresleny a provincie Amdo a Kham byly vymazány z mapy. Dnes jsou známy jako čínské provincie Chingai a Shizuan. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Trošku tendenčně zpracovaný dokument na poněkud otřepaná témata, jemuž by se dalo mnohé vyčíst - od umanuté neobjektivnosti až po místy poněkud manipulativně ne zcela vyřčená či dopovězená všechna fakta. Natvrdo by se dalo říct až "propaganda" - byť zde konkrétně zjevně s dobrými úmysly... On ten Tibet totiž samozřejmě nebyl ani před čínskou okupací nikdy žádný lidský ráj na Zemi. A o svatosti všech různých těch Svatostí, co kdy boží svět nosil mám taky dost pochyb, zvláště pak tvrdí-li tito sami o sobě, že "...jsem polovičním marxistou..." . . . Ale to je spíše téma pro poctivé historiky a politology, že... . . . Budiž. Nakonec ty čtyři hvězdičky tedy tomuhle filmu se svatým sebezapřením dávám v dobré vůli a snad i jako jakousi podporu věci - protože d.m.s.n. i Tibeťané mají právo na sebeurčení a SVOBODU! . . . A po nich bysme mohli začít takhle mohutně hájit práva třeba Kurdů, Basků nebo afrických Křováků. Ale to už není tak zajímavé mediální téma pro ty naše moderní pseudohumanisty, že... .-/ - - - Om mani peme hung... - - - - - (Poprvé viděno 22.3.2009 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 23.3.2009) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film nepřináší vůbec nic nového, možná jen to, že někteří Tibeťané nesouhlasí s Dalajlámou tak úplně, jak by se třeba mohlo zdát. Jinak je to jen další kus filmového materiálu, který nám ukazuje utlačování Tibeťanů. Nechtěl bych ale, aby můj komentář vyzněl nějak protitibetsky. Vyjadřuji se pouze k filmu, který holt není až tak moc dobrý a to téma se neustále opakuje. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Je to první dokument, který jsem na toto téma viděla a domnívám se, že mi správně objasnil, co Tibet dnes je a čím kdysi býval. Žádnou zjevnou ideologii jsem z něj necítila, jen prostá fakta a výpovědi lidí, kteří si to celé prožili. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Odmítám, že je něco tendenční jen proto, že propaganda nepřítele (Číny) nedostala 50 % prostoru. Dokument se sice bije za tibetskou věc, ale nic při tom nezkresluje. Nechce se mi tady pouštět do nekonečných politických diskuzí, ale vyvrátit těch pár blábolů prostě musím (viz Igi B. a diskuze): Tibetský lid byl prý před čínskou okupací vykořisťovaný zlotřilými a sadistickými mnichy, zatímco s Číňany přišlo osvobození a prosperita, tak o co jako vlastně světu jde. - Takový pohled na věc je samozřejmě úplně mimo. Sociální aspekty historického vývoje východní Asie byly zcela nesrovnatelné s těmi euro-americkými, postupně se ale to (zřídkavé) nevolnictví rušilo i v těch izolovanějších oblastech Asie (podobně jako evropské země postupně končily s kolonialismem). Dá se tedy předpokládat, že by se vyvíjel podobně i samostatný Tibet - vždyť už léta před čínskou okupací docházelo v Tibetu k reformám. (Oproti tomu v Číně se trestalo veřejným mučením ještě před několika desetiletími a dodnes tam dokonce probíhají tajné popravy na stadionech.) - Ať už si každopádně (Tibeťani) kdysi zřídili jakkoli tuhý režim, žádnému státu na světě to nedává právo tu zemi okupovat, natož násilně přetvářet. _____ Nynější situace v Tibetu mi trochu připomíná Československo 1969: Okupant řídí hospodářskou politiku a dohlíží na všechny aspekty života a v případných sporech má rozhodující slovo. Fauna, flora i krajina je devastována. Omezena je svoboda slova. Zakázán je styk s cizinou. Celé rodiny prchají do exilu. Zoufalí jedinci se upalují na náměstích. Do světa se přitom vytrubuje, jaký je v zemi blahobyt (Staví se i železnice! Lhasa bohatne!) ... Narozdíl od šedivě "normalizované" ČSSR ale čínský okupant celou oblast ještě systematicky počínšťuje, potlačuje tradiční kulturu a náboženství, původní obyvatele násilím přesídluje. A to mi připomíná jiné období našich dějin: protektorát. Ďábelská to kombinace, tenhle útisk pod pláštíkem konzumerismu! _____ Krom tohoto dokumentu dobře shrnujícího historii boje za svobodu doporučuju ještě skvělý dokument, co na změny posledních let nahlíží socioekonomicky: Z nomáda nikým. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Ke komentáři Igiho - tento člověk není hloupý. Musím říci, že pseudo humanistiká není až tak nesprávná, jak se zdá. Půjdeme-li do pravého významu slova, tak si lžeme. Lidé jsou zlí a patří to k nám. Jsme humanističtí tedka i ve válce. Protože jsme prostě Human. Otázky Tibetu a jeho střední cesta je otázkou budoucnosti a novýhc představitelů budoucí Čínské vláda. Existují dvě cesty. Asimilace, nebo osamostatnění. Já jsem pro osamostatnění. Ať žije Tibet a jeho svoboda...Sláva !! ()

Související novinky

Festival ProTibet

Festival ProTibet

26.02.2016

Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než 45 městech České republiky. Útěk přes Himálaj, nomádský život nebo život jedné z největších duchovních osobností současnosti – Jeho… (více)

Reklama

Reklama