Reklama

Reklama

To já ne, přísahám!

(festivalový název)
  • Kanada C'est pas moi, je le jure ! (více)

Obsahy(1)

Na začiatku leta 68 sa desaťročný Léon Doré takmer náhodne obesil. Mama ho v poslednej chvíli zachráni, tak ako predchádzajúce leto v bazéne, alebo dva roky predtým v mrazničke. Léon je časovaná bomba predstavivosti. Samozrejme, sú tu ešte otec a mama, ktorí stále po sebe kričia. A sú tu ešte prekliati susedia a ich prázdniny pri mori. A samozrejme, je tu Léa, únavná susedka, ktorá má vždy pravdu. Keď sa mama rozhodne odísť od rodiny, aby začala nový život v Grécku, Léon urobí všetko pre to, aby táto bolesť vyprchala. Vykradne susedov dom, stane sa profesionálnym klamárom, aby získal peniaze na letenku do Grécka. Tiež, prečo nie, zaľúbi sa do Léi. Spolu sa jedno leto pokúsia prekonať bolesť starnutia, keď sa cítia opustení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vcelku smutný a spíše černohumorný film o malém klukovi se sebevražednými sklony. Místy je to děcko na pár facek, ale když divák odhalí důvod jeho chování, nakonec mu je ho i líto a ve výsledku mu začne i fandit. Nechybí i lehká dětská romance, trocha dobrodužství a celé je to zabalené do klasického Sundance-like formátu. Celý film, ačkoli je původem kanadský, je natočený ve francouzštině, což taktéž dodává filmu punc jedinečnosti. Dobová atmosféra je zachycena výborně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda jestli maj všichni Kanaďani podpobný dětství jako Leon, tak to už chápu, proč se jejich hokejisti chovaj na ledě jak mišuge. Příběh táhne na svých zádech kluk se jménem Leon, ke kterýmu je docela těžký si najít cestu, v jednu chvíli jsem měl chut mu dát prázdnej obal od čokolády, ale ve druhý scéně jsme měl chuť ho chytit kolem ramen a říct "to bude dobrý kámo". Humor ve filmu je ryze kanadský, pomalu začínám chápat výraz kanadská noc, ve který se děje takový druh humoru, který pobaví všechny, až adresáta "kanady". Jenže tenhle biják nebyl ani zdaleka plný humoru, spíš naopak. Často jsem z něj cítil smutek, viděl jsem, jak tam lidi i děti šlapou po slepý koleji, ale nevzdávaj to a snaží se najít cestu. Postupem času se ve filmu rozmáhá i stará dobrá romantika v podobě dětský lásky, která je pro mě vždy ta nejhezčí, protože je tak krásně čistá. Možná by neškodilo ten film trošku zkrátit, ale i tak se do mě dokázal dostat, hlavně závěrečná čtvrtina filmu je hodně silná. Viděno v rámci Challenge tour 2015 jako film číslo 7. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

U téhle hluboké sondy do ničeho mi mysl drásala jedna hlavní otázka: Proč bych měla skoro dvě hodiny koukat na nesympatického nevychovaného autistického kreténa, když si můžu pustit Sám doma? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Klamstvo je zlé, ale zlé klamstvo je ešte horšie". Malý chlapec sa s neľahkou situáciou, vďaka tvorcom tohto snímku, vyrovnáva pomerne svojským, v niektorých prípadoch až extrémnym spôsobom. Špecifický situačný humor mi naozaj sadol. Za mňa palec hore! Veľmi pekný film! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Smutná nostalgická ale zároveň trochu čiernohumorná a drsná komédia o jednom chlapcovi a jednom lete. Nádherná podmanivá atmosféra zaspatého mestečka kdesi v Quebecu a v nej tragikomické príhody Leona, chlapca, ktorý má akosi smolu. Film je vynikajúco nakrútený (perfektná hudba, strih, kamera, scenár...) a zároveň je vtipný a nepostráda šarm nezávislého filmu. Môj osobný víťaz jedenásteho ročníka Festivalu frankofónneho filmu v Bratislave. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Léon, magnet na katastrofy všeho druhu, prožívá své trable s neskutečným nadhledem. Ve filmu je nejen notná dávka černého humoru, ale také velký kus smutku. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Malému by som strelil zaucho, nakopal ho do riti, odšroboval hlavu, hlavu dal zožrať psom, psov zabil, rozkrájal, dal do kufra a kufor utopil v mori, tak ma sral! Ale potom prišiel koniec na bowlingu a ja som vymäkkol . Film je to vynikajúco natočený ( ani pivo tak nenatočia v mojom obľúbenom pohostinnom zariadení ) , ale skôr ako v bežný deň, doporučil by som ho kukať na tú takú náladu, kedy neviete, čo si chcete pustiť a pritom máte na niečo chuť. Alebo ideálny je na čas nedeľný, po víkendovej rozbíjačke, kedy len tupo čumíte do prázdna a chcete iba prežiť. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá postavička tento Léon. Grázlik jeden malý. Je síce pravda, že mama od nich odišla a otec viac pracoval ako bol s ním a jeho bratom, ale mám pocit, že Léon to mal jednoducho v sebe. Antoine ho zahral úžasne, film mal dokonalý soundtrack a vizuál bol plný mojich obľúbených farieb. Príjemná záležitosť s úžasným koncom. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dětství není ideální etapa lidského života. Ale nejen že v dětství všechno prožíváme intenzivněji, ale zároveň z něj po celý zbytek života čerpáme. C´est pas moi je le jure představuje třeba trochu neklasický dětský film s neklasickým dětským hrdinou, ale i tak si ho zamilujete. Prcka i film. Mimochodem jedna z nejlepších scén je ta, kdy Leon vyprázdní batoh kamínků na tu skálu, co maj před barákem. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že občas byl malý Leon na zabití, ale rozhodně to nebylo žádné tuctové děcko a párkrát mě jeho vylomeniny doopravdy rozesmály, protože své problémy řešil velmi svérázným způsobem. A jelikož nebyl v rodině jediný, kdo se někdy choval tak trochu jinak, litovala jsem jeho staršího brášku, jehož největším přáním bylo, aby vyrůstal v normálním prostředí. Co mě však zaujalo nejvíce bylo Leonovo přátelství s Leinou, ten okamžik první nesmělé zamilovanosti, tady ovšem podbarvený ne příliš št'astnými okolnostmi. Vesele o smutných věcech, tak by se dal asi nejvýstižněji popsat tento originální, poutavý a vlastně i okouzlující film, který je další zajímavou zastávkou na mé pouti po kanadské kinematografii. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Když začíná film slovy: "Ja nevím, ale podle mě na počátku nebylo nic. Jednoho dne Bůh zničil všechno. Život se ocitl na konci tunelu. Můj doktor řekl, že jsem normální chlapec. Já, Leon Dore, normální chlapec? Někteří doktoři by měli být zabiti popravčí četou.", tak je jasné, že to bude něco skvělého, netradičního a černohumorového. Hlavně když vzápětí je záběr na to jak se nechtě zasebevražďuje (jsem si vědoma, že to není slovo) na kruzích na stromě. Jeho "smrtelné nehody" jsou prostě báječné a to především proto, že je mu teprve 10. Ale co by člověk čekal, když ho jeho matka učí, že "Lepší je nelhat, ale nejhorší je lhát špatně." Popravdě ten klučina byl velice inteligentní i když si vymyslí kvůli špatným známkám ve škole, že vidí rozmazaně a otec mu pořídí brýle přes než vlastně nic nevidí. Založit oheň, aby se přestali rodiče hádat? Brilantní. Jeho lži jsem obdivovala... vážně, jak mu to všecko vždycky do sebe celé zapadalo. Jinak, kdo by nevěděl, tak rozvod je stejně špatné slovo jako vagína.. nemá se říkat:) Když vás chce napadnout obrovský vrčící pes, tak si prostě sednete v lese na cestu a hrajete piškvorky. "Leo, možná můžeme začít nový život. - Je nám jen 10, Leone. - Přesně, ještě není příliš pozdě." Prostě ta děcka tady byla naprosto skvělá... tak parádní herecké výkony kolikrát nepředvádí ani dospěláci. "Desperate times, desperate measures." Ten skoro konec byl brilatní, jako já měla pusu dokořán, slzy a zděšení v očích a husí kůži, k tomu ta veselá hudba.... "Začít znova je jako začít stavět domek z lega odznovu. Poprvé ho zničíš, přeměníš v suť. Potom je možné všechno.".... a tma.. tohle by bylo něco, čemu říkám dokonalý konec. "Život nebyl stvořen pro mě, ale zdá se, že já jsem byl stvořen pro něj." Jsem si vědoma, že tento komentář obsahuje velké množství quotes, ale já za to nemůžu... v tomhle filmu bylo tolik životního moudra.. tak se poučte milí zlatí:) P.S. "Jsi lepší než traktor. - Co to má znamenat? Posmíváš se mi? - Je to psychologická cesta, jak říct..... že tě mám rád. - Já se mám taky ráda. Nepřerušuj a poslouchej mě." Takže holky, až vám příště někdo řekne, že jste lepší než traktor, znamená to, že vás má rád:D ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Panu Lazarovi jsem vsadil (ale v podstatě se nechal nachytat) na kluka s perfektní historií pokusů o sebevraždu, ale dostalo se mi jen "nefreudovské" (neanalyzované) směsi sebedesktruktivity, agresivity, zmatené erotičnosti (především vzhledem k matce), klamů a sebeklamů. A podobně i autorský záměr (scénář režie) zůstal na této úrovni. Závěr se nám v tom sice snaží udělat pořádek, ale nedá se tomu moc věřit? ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po vynikajúcom Falardeauovom filme Monsieur Lazhar som sa rozhodol, že si pozriem aj niečo z jeho predchádzajúcej tvorby, a tak som siahol po tomto. Spočiatku určite každého zarazí nepochopiteľné správanie malého 10-ročného Léona, ale keď sa to tak vezme - niečo na tom bude. Léon si uvedomil, že väčšinu vecí docieli jedine citovým vydieraním a tým, že sám seba vystavoval dobrovoľne bolesti sa za každým vyhol trestu a zároveň ho ešte aj ľutovali. Škoda, že jeho "románik" s Leou sa vyvinul zlým smerom, lebo práve ich spoločné trávenie času ma na tom celom filme bavilo najviac, a pripomenulo mi to viacero scénok z ďalšieho skvelého filmu o detskej láske Moonrise Kingdom. To celé obohatené čiernym humorom (občas až príliš čiernym), a zaujímavý film bol na svete - aj keď v mnohých smeroch dosť na zamyslenie. Falardeau ma celkom zaujal aj týmto filmom, hoci Monsieur Lazhar bol pre mňa ešte o čosi väčší zážitok. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Filmů, popisujících prozření dětí a zjistění, že svět může být i hezký a jejich postoj vůči sousedovi je plný zbytečných předsudků, bylo natočené spoustu. Ale málo z nich je vyprávěno a natočeno tak poutavě, netradičně a zároveň občas i zábavně (černohumorně). Jeden z osvežujících filmů a mrzí mne, že jsem na tento film narazil až teď a že v českých kinech (jak tak u dobrých filmů bývá) zase nebyl. Nepopírám, že kluk by si zasloužil pár výchovných. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Film plný absurdit a bizarností. Ten malý analfabet mě celý film prudil a nejednou jsem měl chuť mu zmalovat prdel. Pokud někdo z vás uvažuje o sebevraždě a stále se nemůže rozhoupat, mohu snímek jen doporučit. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bezvýchodný film o malém deprivantovi se sebevražednými sklony. Vůbec nic mi to nedalo. Třeba se dočtu, že to byla scénáristova biografie, což by tomu dodalo jisté kouzlo, jinak měl kluk našlápnuto do kriminálu nebo na krchov. Příčinu jeho defektního chování bylo třeba hledat v rodinné výchově, snad proto to zasadili do minulosti. Dnes už by se na ně zaručeně přišla podívat sociálka. Chápu, že Leon bytostně postrádal maminku a nerozumím maminkám, které se obejdou bez svých dětí. Víc člověku ublížit nelze, je to doživotní cejch. Nutí mě to k úvahám, ale nelíbilo se mi to. Etuda s brýlemi byla roztomilá, jinak mě to iritovalo, Leonovo řádění bylo z mého pohledu totálně přes čáru. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

pomalý....to je asi první slovo, které mě napadne. Pomalý film ve všedních kulisách, o všedních věcech a nevšedních dětech, které mají nevšední myšlení. Velmi inspirativní. Někdo tu píše o tom, že by kluk potřeboval na zadek, já jsem obvykle Herodes, ale v tomto případě bych nakopala zadek spíše dospělým, hlavně tedy rodičům. Asi nikdy nepochopím tu sobeckost a to bezohledné volnomyšlenkářství ženy, která byla schopná opustit svoje mláďata. Scéna, kdy se Leon snaží jí zabránit v nastoupení do taxíku, byla pro mě nejsilnější. Tohle se přece nedělá, takový věci se nemají stávat. Pěkná hudba a pěkně udělaný film, pokud zrovna nečekáte jednu ztřeštěnou akci ztřeštěnýho dítěte za druhou. ()

Reklama

Reklama