Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinka bezdomovců se nadchne pro připravované mistrovství světa ve fotbale, jež je určeno právě jim, lidem žijících na ulici. Jacek, bývalý fotbalista, který se také nešťastnou náhodou stává mužem bez domova, se ujímá místa trenéra a začíná své svěřence připravovat na turnaj. Nový smysl života a společný cíl muže velmi sbližuje. Když se do jejich kolektivu dostane mladá dokumentaristka Sewka, která se zajímá o jejich osudy, křivdy i všední pocity, vychází najevo, že bezdomovci nalézají ve fotbale víc než jen pouhé potěšení ze hry. V ofsajdu je satirickou komedií se sociálním podtextem. Přímost sdělení je umocněna pohyblivou ruční kamerou, jež proniká mezi bezdomovce a obratně se pohybuje ve veřejném prostředí. [FebioFest 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Stokrát ohraný námět, ale opět zapůsobil skvěle. Sice je děj naprosto předvídatelný, ale i tak příběh dokázal na celé 2 hodiny vtáhnout a skvěle bavit. Bylo by snad i horší, kdyby to dopadlo jinak, než jak jsem očekával (FNR Písek 2009) ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Asi můžu být ráda, že jsem film viděla z DVD doma.... Protože ta „dogmatická“ kamera, ta mi tedy poslední dobou v kině vůbec nedělá dobře.... :-) ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

i přes lehce předvídatelný děj jde o velmi vděčný snímek, který umě kombinuje vážnost nastalé životní situace s lehkým nadhledem... příjemný, vřelý film. 80% [Festival nad řekou, 2009] ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Kasio! Ze vseho nejvice bych Vam pral, at Vas prestanou neustale predstavovat jako dceru Agnieszky Holland, protoze Vy jste sama o sobe velmi vyspela filmarska osobnost. Dokazala jste spojit socialnost, spiritualitu a humor takovym zpusobem, ze jsem behem Vaseho filmu brecel smichy, plakal dojetim a zatinal pesti. Z Marcina Dorocinskeho jste vytahla zivotni vykon, nic takoveho tento dosud velmi prumerny herec nedokazal zvladnout. Po vsech stranakch dekuji, nebylo sceny (vcetne onoho nejvice napadaneho "hollywoodskeho konce"), ktera by nemela smysl, funkci a motivaci. Porotce necht nemudruje. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Film mě na Febiofestu velmi pobavil, rozhodně se nejedná o propadák a lá hollywoodské béčko... Film měl spád, zajímavé charakterové postavy a kamera byla naprosto úžasná a nejlepším prvkem snímku... Pokud si odmyslíme fotbal, tak je docela dobrou sondou do života bezdomovců, i když sama režisérka detaily příběhu a postav vymyslela... Sama po filmu při debatě řekla, že film se opravdovým bezdomovcům (komparzu a pravým homelessáckým polským reprezentantům) líbil a docela vystihuje skutečnost, takže slovo nonsens bych nepoužil... Filmů o homelassácích nevím zda bylo natočeno spoustu, protože jsem jediný takový neviděl... ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Někdy je "autentická" roztřesenost ruční kamery opravdu na škodu dobrému filmu, stejně jako v tomto případě. Stále nechápu důvod, proč musím po projekci téměř šilhat, aby se režisérka cítila dost umělecky..? Jinak zpracování námětu je dobré, o tom žádná. Konec trochu zaváněl Hollywoodem, ale divák občas baží po dobrých koncích, tak co už. Ale letos už mám jiné favority (Quickie Express a Aaltra vedou) . ()

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

Můj první film na Febiofestu, který jsem viděl jako porotce Febiofestu 2009. Na tuto skutečnost upozorňuji proto, že jsem byl čerstvý a pozorně jsem sledoval veškeré detaily, soustředil se na práci kamery, příběh a tak dále a tak dále. Film ve mě ale zanechal výraznou stopu znechucení a průměrnosti. Na úvod bych snad jen pochválil, že zcela průměrná kamera byla oživena v první (temné) polovině vhodným nenásilným šumem. Děj je založen na bezdomovcích, kteří založí fotbalový tým a nakonec budou reprezentovat Polsko na mistrovství světa ve fotbale homelesů. Budiž. Režisérka ale (jak později při debatě zdůraznila) vymyslela celý příběh sama a snažila se o co nejmenší podobnost s reálnými postavami, což by bylo s velkou pravděpodobností pro diváka mnohem atraktivnější. Pokud se ale rozhodla vymyslet příběh, pak bez nonsensů a chyb. Největší je asi fakt, že hlavní hrdina nedokázal najít nový smysl života, když musel v sedmnáctiI!! skončit s fotbalem na profesionální úrovni a stal se alkoholikem. No. Celý snímek by měl být pravděpodobně založen na pečlivém vykreslení charakterů postav, což se ale nestalo. Místo toho děj probíhal typicky podle hollywoodských béček - postaví se tým, prohrajou zápas, trenér jim řekne, že musí hrát jako team, ne každý na sebe a oni ne a ne to pochopit. Umře jim kamarád, odvetný zápas legendárně vyhrají a jedou na mistrovství, hlavní hrdina najde nový smysl života, konec. Nezbývá než dodat, že filmů o homelesácích bylo natočena spousta (např. maďarští "Revizoři"), ale tohle je prostě jen Polská (do prostředí bídy a bezdomovců) zasazená hollwoodská verze béčkového filmu. ()

Reklama

Reklama