Reklama

Reklama

Proti proudu

  • USA Against the Current
Trailer

Paul Thompson (Joseph Fiennes – Zamilovaný Shakespeare) se usilovně snaží vypořádat se svou tragickou minulostí, proto se rozhodl uskutečnit svůj celoživotní sen – přeplavat řeku Hudson po celé její délce. V doprovodu svých přátel Jeffa (Justin Kirk – TV seriál “Tráva”) a Liz (Elizabeth Reaser – Twilight sága) se Paul vydává na emotivní cestu, která otestuje hranice přátelství a právo každého zvolit si vlastní osud. Ve vedlejších rolích provokativního příběhu o ztrátách a touhách se představují Michelle Trachtenberg a Mary Tyler Moore. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na slzy a smútok občas vo filmoch dôjde a často je to účinné. Tento prvoplánový útok na city bohužiaľ vôbec nevyšiel. Určite nebudem spoilerovať ak napíšem, že náš hlavný hrdina sa už v úvode netají tým, že plánuje spáchať samovraždu. Problém je dívať sa takmer 2 hodiny na jeho priateľov, ako sa ho snažia odhovoriť. Ak je od úvodu všetko jasné, film nemá čím prekvapiť, ako gradovať, preto sa všetko iba tak nejak vlečie. Dosť nuda a nezachráni to ani J. Fiennes. Užívateľ Avalon 820 to vystihol presne. Určite by z toho bol lepší dokument ako film. 40%. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Málem jsem se utopila ve vlastních myšlenkách nad filmem, který byl plný jen bezduchého tlachání a hluchých míst, kdy hlavní hrdina prostě jen plaval. Raději bych sledovala sjezd plavčíků po dvaceti letech u nějakého místního jezýrka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za kameru, jinak je to blábol na podporu snížení populace vlastní rukou. Pak nemají mít lidi blbou náladu, když jim každý druhý film sugeruje, že sebevraždy jsou báječná věc. Tfujtajbl. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, výborná kamera, zdařilá výprava... To je recept na dobrý dokument, ne film. Proti proudu je hodně nevýrazné dílko - tématicky zajímavé, ale svým způsobem se mi pohnutky hlavní postavy dosti příčily (a pokud si denně neřežete žíly budou i vám), o značné plytkosti příběhu nemluvě. Filosofická stránka filmu (která měla být alfou i omegou celé story) je pak až příliš umělá na to, aby diváka dovedla k zamyšlení. Jednoduše řečeno - tlačení na pilu je příliš znatelné a po nějaké době i otravné. Neodvratný konec je pak jen deprimující špičkou celé pyramidy hořkosti. A upřímně - proč se na takový film dívat (znova)? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Další z řady průměrných filmů, které se sice snaží mluvit o důležitých tématech, ale zpracování mi přišlo tak nevýrazné a navíc na dlouhá intermezza s hezkými obrázky bez děje mám averzi. Tak možná proto nižší hodnocení s tuctovými 2 hvězdami. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Ačkoli by děj filmu v celku předvidatelný, díky různým zastavením po cestě byl docela pestrý a nenudil. Ani té tragičnosti nebylo zas tolik a chvilkami byl i vtipný. Kirk a Reaser byli dobří, Fennesovi jsem věřil tak na půl. Flashbacky do minulosti na šťastné období by si režisér mohl klidně odpustit. Náladu filmu perfektně dokresloval industriální ráz krajiny pod věčně zataženou oblohou. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Ty ironické poznámky mne opravdu upřímně bavili. Jinak chápu, že to byl asi pokus o něco jiného - takový road movie za smrtí. Ale stejně jako ostatním uživatelům (soudě dle komentářů) ani u mě nevyvolal Paul moc pochopení. 60% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný snímok o zmysle života a jeho konci. O trápení nad stratou tých najbližších a najdení cesty ako z toho von. Treba podotknúť, že Callahan sa zameral viac na slová a spôsob podania, než na strhujúci príbeh ( ktorý strhujúci neni). Je to len akási dôležitá spoveď, idúca proti prúdu, na konci ktorej je sebautopenie. Nie je to zlé, ale aby to zaujalo viac, chcelo to niečo "navyše"....a Proti prúdu to "navyše", nemá. **/*** ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Je to již pět let od tragické události, která Paula (Joseph Fiennes) připravila o ženu a dceru. Se ztrátou se stále nedokáže vypořádat, a tak hodlá uskutečnit poslední pokus, jak přijít na jiné myšlenky. Za doprovodu nejlepšího přítele Jeffa (Justin Kirk) a Liz (Elizabeth Reaser) se rozhodne přeplavat řeku Hudson po celé její délce. Nelehká cesta proti proudu řeky by snad mohla Paula odvrátit od konečného řešení své životní situace ... Z tohoto filmu jsem hodně rozpačitý. Na jedné straně velmi zajímavé téma (rozhodně jen tak z hlavy nevyšumí, a nutí diváka se i trochu zamyslet nad smyslem života), herecké obsazení i spousta - ač cynicky vtipných hlášek (trojice sedí na útesu a sleduje západ slunce nad řekou a Jeff povídá - Tuhle jsem seděl na Staten Island, a sledoval krysy jak bojují s racky o zbytky odpadků. To se s tímto nedalo srovnat). Na druhé straně se ve filmu vcelku nic moc neděje (nepočítaje drobné intermezzo při návštěvě Liziných rodičů), a sledovat po stopadesátépáté, jak Paul plave okolo ostrůvku s domečkem a americkou vlajkou mne opravdu moc nebavilo... ()

noiseaux 

všechny recenze uživatele

Je hezké občas někde vidět, jak moc člověk dokáže být odhodlaný, ať to stojí, co to stojí. Film skončil přesně tak, jak měl a jsem za to rád. Ani "láska" ani nejlepší přítel nedokáží rozmluvit příteli osud, který si vybral. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Skromné, komorní, drobné dílo, přesto poutavé svým výrazným námětem, pomalu, poklidně plynoucí tempem jako mohutný tok řeky Hudson, v níž, jen obklopený chladnou masou vody a svými myšlenkami na sebevraždu, plave odhodlaně směrem k ústí řeky, k mostu Verrazano, mladý muž, před pěti lety ztratil tragicky těhotnou manželku a právě v ten samý den chce i on na konci své dlouhé plavecké cesty zemřít, den za dnem, míli za mílí se přibližuje ke svému konečnému cíli, je v sobě pevně rozhodnutý, ale jeho dva průvodci na motorovém člunu, přátelé Liz a Jeff, to přece jen nevzdávají a zkouší ho během dlouhé plavby od smrti pozvolna odradit, tak se před námi odehrává velmi citlivé, uvěřitelně vystavěné existenciální drama, plné významných myšlenek, postupně se nám odkrývají momenty a hlubší souvislosti, které ovlivnili životy těch tří, všichni mají důvod k zamyšlení, jak dále žít, jak své životy naplnit, opravdu skvělé dílo, s řadou podnětů k zamyšlení, blízké spíše lidem, kteří v životě stejně jako Paul hodně trpěli a dokáží tedy bolest a jeho motivy, skutečně niterně pochopit. Zajímavý komentář: Fridecka ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Snímek sice na téma, které má vysokou vážnost, bohužel však líčený způsobem postrádajícím hloubku a schopnost emočně zasáhnout. Neustálé prázdné řeči o sebevraždě a právu na ni, ještě samy o sobě nedokáží diváka přinutit k zamyšlení se na tímto tématem, k tomu je potřeba něco víc! Proti proudu je tak filmem zajímavým líbivými exteriéry, než příběhem, který diváka s přibývajícími minutami spíš odráží. ()

serioga 

všechny recenze uživatele

Paul Thompson sa rozhodne preplávať rieku Hudson po celej jej dĺžke s tím, že keď to dokončí na všetko sa vykašle a zo všetkým skoncuje.Garde mu robia Jeff a Liz, ktorý sa ho snažia odhovoriť od jeho plánu zo všetkým skoncovať.Film na jedno kuknutie, pretože 2x ho už nebudete chcieť vidieť. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

... doporučuji raději Magickou hlubinu! Tohle se fakt nepovedlo. Pomineme-li logiku, kdy netrénovaný hrdina obleče neopren a uplave více než 200 km, zbude zde slaboučký příběh o člověku, který se není schopen vyrovnat s minulostí a trápí sebe i své okolí. Jsou zde světlé momenty, zejména technického charakteru , výjma muziky, která je fajn, ale jako celek film působí příliš nepropracovaně a prvoplánově. S tímto snímkem neztrácejte čas. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Tak jistě, napsané je to příliš jednoduše a přitom strašně kostrbatě. Ale skvělá kamera a hudba to o dost povyšují. A ani ten Pepík Fiennes mi nevadil. Suma sumárum, je to příjemné říční drama, tedy pokud se nesnažíte do hloubky studovat jednotlivé postavy. Ono to ale ani moc nejde, protože nám k tomu autoři nedávají příležitost. Horší čtyři. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa rečí okolo plánovanej samovraždy sprevádzanej romantickou plavbou riekou Hudson. Všade americké vlajky, milí policajti, žiadni kreténi na okolí, úplná idyla. Taká Slepačia polievka pre slabé povahy. Apoň že ho nakoniec nepresvedčili. Najviac ma zaujala Michelle Trachtenberg /vizáž/. A všimnite si, hlavne tí, čo niečo odplávali, ako neprirodzene náš plavec drží hlavu nad vodou. Po kilometri by ho seklo v krku.. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět, zpočátku poměrně pomalý rozjezd s řadou hluchých míst. Vypráví příběh muže, který se pere se svým smutným osudem, ztrátou blízkých lidí, tím, že překoná řeku Hudson, což má být posledním bojem jeho života. Na své cestě má spolehlivé přátele, kteří mu nic nedarují ani ho neopustí. Nakonec i pro ně samotné je jeho plavba v něčem přínosná. Snahy o humorný akcent se u mě ve filmu minuly účinkem. Příběh plyne hodně po povrchu, ikdyž občas se zanoří i do hloubky. Hlavně se podařil závěr filmu, přesně zapadající do celkové atmosféry snímku. V hlavní roli rozhodně překvapí můj oblíbený Joseph Fiennes, který to hraní "má v očích". Celkově nenápadný film, od kterého jsem nic nečekala (snad jen sportovní zážitek - no, plavání tam bohužel moc nebylo), který mile překvapí a potěší. A když k tomu přidáte krásné scenérie Hudson River / vyjma průmyslových oblastí/, kterých mohlo být i více a emotivní hudbu, tak je to s přehledem na 4*. Navíc jsem se dozvěděla díky filmu o řece Hudson více zajímavých informací, hlavně o znečištění a ekologických souvislostech. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

zase jedna road movie (i když vodní), která vyloženě neurazí, ale těch filosofických kydů na obhajobu sebevraždy bylo až moc. ()

Reklama

Reklama