Reklama

Reklama

Desetiletý Edward žije v domově důchodců, který jeho rodina provozuje. Čas tráví nejraději o samotě a potkává bývalého kouzelníka Clarence. Netrvá dlouho a stařík se s chlapcem spřátelí... Tento příběh se odehrává v osmdesátých letech na pobřeží Anglie a vypráví o Edwardovi, neobvyklém desetiletém chlapci, který vyrůstá v domově důchodců. Jeho rodiče provozují dům pro seniory a všichni společně v něm bydlí. Zatímco se jeho matka snaží udržet rodinný byznys nad vodou a jeho otec bojuje s krizí středního věku, malý Edward je zaneprázdněný nahráváním stárnoucích obyvatel domova, ve snaze zjistit, co se stane, až zemřou. Chlapec je odmalička samotář, nyní navíc posedlý duchy a posmrtným životem. Do jejich domova důchodců se však nastěhuje Clarence, bývalý kouzelník s osvobozujícím smyslem pro anarchii. A právě o této nepravděpodobné dvojici vypráví tento film – o chlapci a staříkovi, kteří společně čelí životu a učí se jeden od druhého. Edward poznává, jaké je to žít v přítomném okamžiku a Clarence se snaží vyrovnat s minulostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli jsem už tím typickým britským komediálním dramatem otrávený, ale tohle byl přesně ten typ filmu, který obsahuje přesně to samé, jako kopa podobných britských filmů. Typicky Britsky nevrlé, cynické a otrávené herce, mezi které se zařadil bohužel i Michael Caine a následně typická rutinna, která některými scénami pobaví, ale hodně dlouhou dobu nudí. Nápad by byl, jako vždycky u Anglánů, ale asi mi to vyprávění v tu chvíli vůbec nesedlo. Necítil jsem z toho filmu jediný náznak silnějších emocí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tento komentář píši s vědomím člověka, kterému bude zanedlouho čtyřicet a který intenzivně cítí, že stárne, což je zásadní kritérium pro percepci tohoto filmu. V předlouhé tradici britské sociální tragikomedie je snímek Johna Crowleyho téměř typickým představitelem, plným primárně neatraktivních lidí, životních outsiderů a loserů, v tomto případě sociálně vyčleněného chlapce z rozpadající se a i obecně trochu zvláštní rodiny a penzionovaného iluzionisty, kterému jeho vinou ztroskotalo manželství a jemuž tak rozpadnutí vztahu přineslo nikdy nekončící řadu sebevýčitek. Je skutečně v příkrém rozporu s hollywoodskou kinematografií, jak jsou britské sociální komedie/dramata zalidněna reálně vypadajícími lidmi, v Is Anybody There? není prakticky ani jedna atraktivní osoba (vyjma snad hlavního dětského hrdiny, kde jde ovšem o univerzální atraktivnost dítěte-lidského mláděte, jelikož malý Edward je coby člověk dosti freak...). Reálné je i vyobrazení 80. let minulého století, které tu nejsou primárně zobrazeny jako sociálně a existenčně hodně obtížná doba, jak bývá v britské filmové sebereflexi zvykem, ale sociálno tu má svůj kritický rozměr v mezigeneračním odcizení a separování se. Vytěsnění problematiky lidí postproduktivního věku je také styčným pojítkem se situací u nás a všespojujícím univerzálním prvkem. Typický je dosti černý (funerální) britský humor a snaha po extatickém smiřujícím finále, které dle mého názoru nezavání kalkulem a má očistnou funkci. Jeden psychologický poznatek říká, že mladí lidé ignorují ve svém okolí starší lidi, kterým je nad čtyřicet. Přesně ti budou mít problém akceptovat i poetiku tohoto filmu. Pokud tedy ještě netušíte, co je to stárnout, nesuďte, prosím, ani tenhle film... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Parkinson s parkinsonem ve filmu, který cynickým úvodem vzbuzuje nepatrnou naději, že by se snad i mohl urodit slabší odvar z Harolda a Maude. Ovšem tento pocit vyšumí až příliš rychle a celé se to propadne do standardní stokrát ročně viděné sbližovací klasiky co posmutněle pohladí na duši. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Scénář k tomuto filmu je mistrovský tím, že jen pár náznaky vám dokáže přesně sdělit, co se odehraje do půl hodiny a své ústřední sdělení vyplivne už zamyšlení se nad složením ústřední dvojice - starý nad hrobem a mladý, trochu zlobivý, od vrstevníků odtržený. Nejdříve se nemají rádi, pak se mají rádi, ale úplně si nerozumí, pak si začínají rozumět a skoro to vypadá, že se kvůli tomu nebudou mít rádi, ale nakonec si rozumí a mají se rádi. Jelikož však máme k dispozici hodinu a půl, můžeme přihodit nějaké zatraktivňující prvky, které samozřejmě budou jaksi taksi souviset se sdělovaným a dějem (např. pátrání po paranormálnu jako "metafora" nesmíření se s definitivností smrti - touto větou jsem o ní ale bohužel vše podstatné řekl a ten film se v tom nimrá půl hodiny). Ne snad, že by se film vůbec nedotkl nějaké té pravdy o stáří, ale IMHO tak učinil povrchně, jak přes kopírák odjinud, nevhodnou formou sladkobolného melodramatu. Rakvička není malá rakev, pánové, jen se podobá tvarem. Slabé **. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Film zase s ničím tak převratným nepřichází, ale funguje dobře, tak by se mu to mohlo odpustit. A hlavně mě dojal, což není věc zrovna obvyklá a zároveň i rozesmál (výborná krátká scénka chlapce, vyprávějícího učiteli o gilotinovém kouzlu). Mix dramaXčerný britský humor se opět jednou povedl. K tomu samozřejmě nesmím zapomenout připočíst bezchybný výkon Michaela Cainea, bez něj by tenhle snímek pravděpodobně zapadl do hlubin zapomění. Hodně se mi líbilo, jak film neustále balancuje mezi utahováním si ze stáří a respektováním stáří, ovšem dělá to citlivě a nepořádá vyděračské útoky na slzné kanálky. Konec se dal tak nějak předpovídat, možná byl až moc "happy" ale jednou za čas - proč ne. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niekedy zafúka vietor. V bezvetrí. Inokedy počuť zvláštne zvuky. Racionalista, ateista alebo agnostik - tí všetcia majú svoje nespochybniteľné vysvetlenia. No dozrejú, majú vlastné rodiny. Príbehy okolo rodinného stola začnú pripomínať, čo je napísané v knihe kníh. Mnohí z nich si spomenú na bezvetrie a náhly poryv vetra v ňom. Na zvláštne zvuky. A možno ani nie. Možno sa len prekvapia, ak im pri prechádzke lesom cestu skríži šuchotavý jazvec. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebudu nijak zastírat, že pokud jde o Michaela Caina, je pro mě i ten sebehloupější film, v němž se objeví, díky jeho přítomnosti vždycky alespoň trochu snesitelný. Je tady někdo? jsem si proto pouštěl s tím, že (ovlivněn zdejším vlažným hodnocením) nejspíš nepůjde o nic převratného, ale bude to zkrátka další dílek do skládačky filmografie mého nejoblíbenějšího herce. A víte vy co? Nic převratného to vážně není, ale dívalo se mi na to moc příjemně. Film je stejnou měrou milý jako smutný nebo vtipný, Caine (který zase dokáže naprosto cokoliv zahrát jediným pohledem, ale psát o tom by bylo nošení dříví do lesa) našel v malém klučinovi docela schopného hereckého parťáka, prostředí domu plného stařečků, kolem nichž brousí zubatá, bylo zajímavě depresivní a v několika momentech mi připomnělo sirotčinec z Pravidel moštárny naruby. Film je akorát dlouhý, scénář je černým humorem šmrcnutý tak, aby nikoho neurazil, a z diváka zbytečně neždímá emoce, ale dokáže tak nějak lidsky zahřát. Tři a půl hvězdy zaokrouhluji nahoru, ale kdyby hrál hlavní roli kterýkoliv jiný herec, neudělal bych to. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že tomu nejvíc ubližuje prapodivné herectví toho kluka, který vychází za všech okolností jako protivný spratek. Námět je to pěkný a asi se z toho dalo vytěžit mnohem víc - jak co do přípběhu, tak co do emotivní působivosti. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ze začátku místy dosti britsky černohumorné, pak už jen ovšem víc a víc smutné a dojemné. Ovšem nikoliv tak slzy loudící, jako mnoho Hollywoodských trháků. Caine byl geniální volbou. Ani se nedivím, že jeho manželka po ukázkové projekci odešla v slzách... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Mohu zase mít svúj pokoj, když je Arnold mrtev? Ne. Ale múžeš si vzít tenhle spacák, až ho z nej vyklepeme. " Nádhera!! Tento film je nasiaknutý pekne hustým, britským humorom, ako alkoholikova duša brandy. Je to presne ten typ uštipačného a čierneho humoru, ktorý ja tak nekonečne milujem, a ktorý som si práve v tomto snímku vychutnal na plné gule, takže u mňa je to za plný počet! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Je tu někdo? Halooo?! Tak nevím, jestli má cenu psát nějaký komentář, když se nidko neozývá. Ale vždyť jsme ještě tady, na zemi a dýcháme. Michael Caine je dobrák od kosti, zde si však trochu zakřičí a zabručí. Jen na malý okamžik, než mu do žil vteče mladá krev...taky na chvíli. Is Anybody There? je citový snímek, ale nejde až tak do hloubky a sráží jej i poměrně jednoduchý scénář. Taková průměrná kouzelná pohodička... 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Silně sentimentální ale lehce stravitelný a nijak neškodící kousek, který neurazí a snadno se na něj zapomene, přesto, že to zde táhne Michael Caine. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kouzelně smutný příběh s velmi dobře prokreslenými charaktery postav. Film o tom, že smířit se se svým životem musí umět člověk v každém věku. /27. 6. 13./ ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Stále obdivuhodný Michael Caine v trochu bezpáteřním filmu o vztahu malého chlapce a senilního důchodce. Chtělo to více než jen roztáhnout pár okoukaných motivů na hodinu a půl... ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Příběhově možná ne tak prázdné, jak by se podle mého hodnocení mohlo zdát, ale samotné pojetí mi přišlo zvláštní a až moc televizní. Prostě ne podle mého gusta. Michael Caine zahrál výborně, mám ho rád, ale zato Bill Milner se mi vůbec nelíbil. Vyloženě mě tam s prominutím štval, protože ztvárnil naprosto nesympatické děcko. Taky jsem podle obsahu čekal trošku duchařiny a záhadnosti, což jsem vůbec nedostal. Silná myšlenka na film ano, ale zpracování vcelku slabé. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Životní pravdy zabalené do černohumorných replik v příběhu z rodinného domova důchodců, v němž se mísí hořkost s dojemností, ztráta iluzí s nalezenou touhou žít. Smysluplně žít. ~ Vynikající Michael Caine v roli cynicky bilancujícího kouzelníka Clarence je středobodem hereckého ansámblu, jenž ztvárňuje postavy primárně životem otrávené, bez jiskry v oku, postavy, které ono světlo na konci tunelu ani za nic nejsou schopny spatřit. Výjimkou není ani sociálně vyloučený Edward, desetiletý Clarencův parťák, jejichž přátelství přináší nejednu nezapomenutelnou scénu. ~ V Is Anybody There? zároveň najdeme silný stmelující prvek v mezigenerační oblasti. ~ ~ Vzepři se umírání světla. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Proč Cainea neobsadit do role starého kouzelníka, když mu výcvik zaplatil už Ch. Nolan v The Prestige? :D Ale vážně - Caine hraje realisticky propracovanou postavu, a věříte mu každé slovo. Možná opravdu stárne, ale na jeho hereckém umu se to rozhodně nepodepisuje... Za dobré ztvárnění postav ale chválím všechny výraznější postavy. Je vidět že při výběru herců to tvůrci neflákali, a je radost sledovat ten celek pohromadě. ()

Reklama

Reklama