Reklama

Reklama

Recenze (5)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola jedna z tých slabších tureckých romantických drám, čo som doteraz videl. Celý egocentrický Alper mi išiel doslova hore krkom - vôbec nechápem tento životný štýl, ktorý praktizoval. A keď už to vyzeralo, že sa konečne mieni zmeniť, tak sa zase ukázal ako totálny dement. Načo potom tak bojoval o Adu? Presne takých ľudí ako Alper neznášam - a nič na situácii nemenilo ani to, že sa v niektorých momentoch správal veľmi milo, pozorne a romanticky. Čo z toho keď to nie je permanentné? Chudiatko Ada - taká sympatická slečna, a takto sa chytila do Alperovej siete. Film sám o sebe nebol vôbec zlý, ani spracovanie - ale to ako sa Alper správal, to celé mi znepríjemnilo môj filmový zážitok. A na konci mi ho nebolo ani trochu ľúto! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vydařené drama s několika formálními ozvláštěními (desynchronizace zvuku a obrazu, použití dlouhého hlediskového záběru ve scéně klíčového rozhovoru), které svým svojským a ujasněným pojetím ční vysoko nad většinu současných českých vztahových filmů. Nabízí se proto otázka, čím to, že turecká kinematografie se od počátku devadesátých let dokázala suveréně vyhrabat z žumpy, jenž byla daleko hlubší než ta, jejíž útroby dosud neopustila kinematografie česká... ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Nejpopulárnější turecký film roku a smutný film křehce zkoumající specifiku tureckých vztahů. Režisér Çağan Irmak dokázal již vícekrát, že je schopným pozorovatelem turecké mentality a umí hrát s city diváků. Díky němu turecká kina znovu plavala v slzách ... Issız Adam (Osamělý muž) je smutným příběhem Alpera, mladého nečestného muže, který není schopen navázání jakéhokoliv normálního vztahu s ženou. V jistém ohledu je Alper ztělesněním typického tureckého nadrženého macho chlápka. Jednoho dne však potká Adu, krásnou a milou tureckou dívku. Ta je ztělesněním typické turecké ženy - čestné, ctnostné, věrné, slušné a dobrosrdečné. Ada se do Alpera postupně zamiluje a vy můžete pozorovat jak zlatá holka to je. Alper se však pořád nemění a vám se chce brečet jak s Adou neustále vyje*ává. /spoiler/ Všechno směřuje k nešťastnému konci, kdy se Alper s Adou rozejde a zničí si tak vlastně svůj život. Ada pro něj byla jedinou a poslední šancí na změnu. Během rozchodu mu Ada říká: "Mrzneš k smrti, ani o tom nevíš!" Issız Adam je vlastně klasickým smutným filmem o lásce, avšak zasazen do kouzelného İstanbulu, podbarven krásnou tureckou hudbou 60.-70. let a opepřen řadou specifik tureckého života a mentality. Pro lidi, kteří si něčím podobným prošli film nabírá na působivosti a hloubce. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama