Reklama

Reklama

V dějinách Spojených států se objevila spousta persón, na něž by Amerika nejraději zapomenula. A u některých se to skutečně podařilo. Například o muži jménem Albert Fish, jemuž přezdívali The Gray Man nebo také Brooklynský upír, se dlouhá léta nemluvilo. Tedy až do momentu, kdy přišlo na scénu Mlčení jehňátek a jeho hlavní „hrdina“ Hannibal Lecter. Právě Albert Fish byl totiž jeho částečnou předlohou. Režisér Scott L. Flynn se rozhodl o Fishovi v roce 2007 natočit samostatný film. Toto komorní, a přesto ve výpovědi intenzivní a děsivé drama je příběhem jednoho z nejhorších vrahů, s nimiž měl nový kontinent kdy co dočinění. Fish trpěl bludy, kompulzivním lhářstvím, ale stejně tak i touhou prolévat krev. Byl to člověk, který vlastně ani nebyl člověk. Psychopatický a sadistický zabiják dětí byl nakonec usvědčen z únosu a vraždy desetileté Grace Buddové a sám se přiznal ke třem vraždám. Je však možné, že měl na svědomí až stovku malých školáků, které nejen že zabíjel, ale následně i pojídal. V úloze zrůdy, jejíž řádění v roce 1936 zastavil proud procházející elektrickým křeslem, se českému publiku představí původem belgický Patrick Bauchau. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,3milióna║ silný smutný príbeh ale podaný až príliš plocho a povrchne aby to malo väčšiu hĺbku a razanciu /40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Scott L. Flynn si zřejmě oblíbil legendární koprodukční seriál Antonína Moskalyka, neboť tomu se jeho Gray Man (přezdívka Alberta Fishe) nejvíce podobá. Biografická filmová rekonstrukce činů jednoho z nejhorších sériových vrahů v historii, Alberta Fishe, pedofila s kanibalistickými sklony, který žil právě v době, kdy se Amerikou šířil nový objev daktyloskopie, se totiž nese v sofistikovaném Moskalykovském retro duchu. Jako epizodu výtečného Dobrodružství kriminalistiky bych tenhle film bezpochyby bral, ale to by musel mít klasickou stopáž 60 minut, jako svébytný celovečerní film je to poněkud mdlé a chudokrevné dílko a hlavně coby snímek o jednom z největších lidských monster v historii je to promarněná šance... Jak by tenhle film asi natočil takový David Fincher? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zvolený koncept zla za zavřenými dveřmi nevadí, spíš to omezuje tvůrčí nerozhodnost. Má to být o pohnutkách zvráceného monstra s lidskou tváří? O jeho potomcích podléhajících manipulaci? Nebo má hrát prim důsledný vyšetřovatel, který z toho má chvíli hlavu mezi mřížemi pelesti postele? Fishova poslední slova před popravou údajně byla: „Ani nevím, proč jsem tady.“ Myslel jako v tuto chvíli, nebo celkově? Kde byl Percy Wetmore s nenamočenou houbičkou, když ho byla potřeba? ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

[pro někoho možná spoilery] The Gray man je až na pár drobností věrným přepisem nejznámějšího zločinu Alberta Fishe. Ač jsou zde naznačeny i některé další, případ Grace Budd dostal největší prostor, už jen z důvodu, že to byl ten, který Fishe nakonec prozradil a dostal na elektrické křeslo (doufám, že tohle nepovažujete za spoiler). Ač je to, jak jsem řekl, docela věrný přepis, film trochu dojíždí na téměř naprostou absenci krvavých scén, možná i na přiliš velkém množství času, které je věnováno druhé straně, tedy detektivovi, který po Fishovi šel. Pokud chtěli tvůrci dostatečně dokreslit obě strany případu, měli zvolit mnohem delší stopáž, protože hodina a půl je je prostorem akorát tak pro jednu. Ve výsledku tak působí film trochu nedomrle. Velký problém je také samotná postava Fishe, který byl v reeálu malé, drobné postavy a nevinného vzhedu, což herec představující "šedého muže" rozhodně nebyl. The Gray man nakonec tedy trochu ztratil ze svého potenciálu, ale i tak zajmavá podívaná, která však trošku více spoléhá na fantasii diváka, k čemuž mu jistě pomůže alespoň základní povědomí o reálném životě A. Fishe (rozohodně před projekcí doporučuji například článek na anglické wikipedii). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 1928. V New Yorku vyčíňa sériový vrah, ktorý neustále uteká pred spravodlivosťou. Jedného dňa sa prípadu ujíma svojský, ale zato ctižiadostivý vyšetrovateľ Will King. Lov na vraha môže začať. Po mojich dvoch posledných vzhliadnutých snímkoch ( podľa skutočnosti ) o sériových vrahoch sa tento film hodnotí veľmi ťažko. Popravde. V ich konkurencii je úplne bez šance. Takmer hodinu nezáživným, monotónnym spôsobom predstavuje charakter vraha, či kroky inšpektora. Následne síce príbeh mierne naberie na obrátkach, ale "zaspatý" úvod či jadro celkový dojem už vynahradiť nedokáže. Záver hodný Tv inscenácie len potvrdil, že tento snímok je podpriemerným dielom, ktorých je vo vašich prijímačoch na tucet. Slabučké. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

O Albertovi Fishovi som sa prvý krát dozvedel prostrednítvom skladby americkej murder metalovej kapely Macabre. Na svojom debutom albume v roku 1989 vydali pieseň o tomto sériovom vrahovi, psychopatickom pedofilnom kanibalovi. Nesie názov "Mr. Albert Fish (Was Children Your Favorite Dish?)". Je to brutal grindcore metalový masaker. Teraz po dlhých rokoch mi voľaký neznámy Scott L. Flynn naservíroval film o pánovi Albertovi Fishovi. Jeho "Šedovlasý pán" je dosť nudná záležitosť bez krvi a násilia. Song od Macabre na mňa urobil väčší dojem. https://www.youtube.com/watch?v=m12WetP_pEA ** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Šedovlasý pán je svým docela nenápadným názvem thriller až s hororovými prvky. I mně hned při sledování napadl skvělý náš to seriál -  Dobrodružství kriminalistiky. Tady ale měli tvůrci jednak mnohem větší rozpočet a také mnohem delší stopáž na vyprávění příběhu o opravdu strašidelné postavě Alberta Fische, sadisty, kanibala a vraha. Když jsem film dokoukal, zapátral jsem na netu po nějakých bližších podrobnostech hlavně ve vztahu k místům a vrahovi samotnému. Dají se najít fotky oné farmy i dopadeného Fische. Když se člověk dívá na toho staříka s šedivými vlasy a knírem, v dobovém oděvu s buřinkou, vůbec byste nehádali co je to ve skutečnosti za zrůdu. Moc se mi líbilo ve filmu to zpracování Ameriky třicátých let, někdo si dal dost práce aby interiéry i exteriéry vypadaly dobově. A shánějte dneska někde vybavení bytu z té doby!  Včetně kamen s rourou...   Patrick Bauchau byl odporný a vážně mně z něj mrazilo. Sice v podstatě není ve filmu žádné explicitní násilí, ale dobře vám z toho všeho nebude, obzvláště když vám fantazie jede na plné obrátky... Tak nepříjemné pocity jako u tohoto filmu  mi nedokázal za poslední dobu navodit nejeden horor. Svoji roli v tom sehrál určitě fakt, že člověk ví, že se to stalo... že Grace Budd opravdu zabil, rozčtvrtil a snědl (a nejen ji).  Můj obdiv mají detektivové té doby, kteří s minimem tehdejších technickcých prostředků s o to větším úsilím šli po každé stopě, která je mohla dovést k tomuto kanibalovi. Elektrické křeslo tak bylo jediným rozumným zakončením toho všeho. Proč jedince nebezpečného společnosti někde doživotně izolovat, živit a hlídat?  Tady byla vina prokázána a škodná se má likvidovat. Dávám za 4 dopisní obálky. * * * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Takhle výživný téma (jakým Albert Fish dozajista je), podat takhle nezáživně. A. Fish je pro mě jedním z nejzvrácenějších a nejzvrhlejších vrahů. Vím co byl Fish za psychouše ale tomuhle filmu se to ani v nejmenším nepodařilo vystihnout. Vše působilo nudně, nezáživně a totálně bez emocí. A. Fish by podle mě zasluhoval snímek, kterej by víc vystihl jeho zvrhlou duši a nebál se ukázat i jeho zvrácené činy. Z tohohle filmu vychází Fish až moc dobře a Fishe zbytečně přikrášluje. Jednoduše řečeno. Tenhle film nemá koule na to aby ukázal pravou tvář Alberta Fishe. Palec dolů. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Ktovie ako by sa s danou látkou vysporiadal Fincher.. Asi by to bola lahôdka ala Zodiac. Žial takto je to rádoby televízny film s premárneným potencionálom. 60% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Skutečný Albert Fish byl nepochybně tajemnější, děsivější a mnohem úchylnější, než film samotný. Hlavní postava sice ztvárněním nezklame, ovšem omáčka okolo je značně nedochucená. Tahle biografie za mě připomíná lacinou tv produkci, která ničím neobohatí, ale naštěstí ani nezpůsobí duševní poruchy.50% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patrick Bauchau je jako milý dědeček Alby Fish velmi přesvědčivý (tedy až na onen Fishův charakteristický slzavý pohled), dobová atmosféra je pak vykreslena přímo výborně. Škoda že se děj filmu soustředí téměř výhradně na případ Grace Buddové a chybí širší kontext Fishových zločinů. Ale vzhledem k rozpočtu jde určitě o slušný snímek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto že je predloha k Mlčaniu jahniat? Pozerám na rok výroby a vidím 2007. Tvorcovia po megaoscarovom filme chcú na neho nadviazať touto hovadinou nespĺňajúcu parametre ani kočovného divadla? Z tak dobrého námetu urobil asi kokosovým orechom udretý režisér poviedku o senilnom dedkovi a jeho pribrzdenom synovi, a to hlavné – násilie, vraždy, krv - to nechal na fantáziu, tu sa o tom väčšinou iba rozpráva. Viac thrilleru zažijete pri pozaraní sa na grafy finančných trhov, než tu. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Jednak je v "The Gray Man" příliš cítit obhajoba A_FISHe, že to byl jeden z těch lidí, co vlastně vraždí proti své vůli, kvůli tomu, co sami prožili a kvůli svým vnitřním hlasům ... ale na tohle já seru, udělal, co udělal a dostal křeslo, tak to má být, bez pardónu. Ani si nemyslím, že by režisér Flynn chtěl, aby jeho snímek takhle vyzněl, ale to je právě to, co se mu nepovedlo ... příliš se zabýval vysvětlováním proč a ukazováním některých "dobrých" stránek Fishovy osobnosti, až zapomněl na druhou stranu pořádně ukázat, co to bylo za bestii. Herecký výkony bohužel neslaný, nemastný, ale víc jim ani nedovoloval scénář. A druhak jsem dosedl k obědu zrovna ve chvíli, kdy Fish v dopise popisoval, co provedl Grace, takže lahoda :) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím, že chyba je ve scénáři. Jako by se nemohl rozhodnout, ze kterého úhlu příběh zpracovat. Portrét vraha máme silně neúplný, pátrání po něm je také podané epizodicky. --- Jára Cimrman prý stříhal filmy už ve stádiu scénáře. Možná tady na něj někdo konečně navázal... ()

Chatterer 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně zvědavý na Alberta fishe, který posloužil jako dobrá předloha už k mnoha filmům. Rozhodně mě tento snímek nezklamal. Dávám 75%. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

velmi nevyuzity pribeh magora, ktory unasal deti. Cele to bolo ponate nejak divne. Daleko viac by sa mi pacil ten film keby bol Fish vykresleny brutalnejsie. Takto vyzeral len ako mily ujcek s uchylkou. Nakolko som mal moznost citat o nom viacere clanky a vytvorit si nazor na toto monstrum, nemozem s hodnotenim filmu inak. Je to velmi vakuovite a ta atmosfera...co ja viem.... tak absolutne ziadna. 40 % s privretymi ocami ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Albert Fish bol najhorsi masovy vrah v historii USA. Horory ma naucili az boju dobra so zlom, Fish bol absolutne zlo   : 75 % ()

Reklama

Reklama