Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1943: Spojenečtí vojáci na Sicílii právě obsadili strategicky výhodné městečko. Zdejší vojáci jsou však ochotni vzdát se bez boje teprve poté, co proběhne každoroční festival. Kapitán Cash (Dick Shaw) na nátlak svých podřízených, především poručíka Christiana (James Coburn), nakonec svolí, na velitelství nechá odeslat zprávu „Narazili jsme na mírný odpor“ a po pár skleničkách kvalitního vína se sám vrhá do víru oslav. Následujícího rána čeká roztodivně roztroušené vojáky nemilé překvapení. K městu se blíží generál Bolt a oni mají jenom pár minut na to, aby vystřízlivěli, našli své správné uniformy a začali předstírat, že mají věc pod kontrolou. Celá situace se ještě zkomplikuje milostným trojúhelníkem mezi Cashem, krásnou starostovou dcerou a italským kapitánem Oppem. Skutečná válka se všem protiví, proto začíná nefalšovaná hra na vojáky, plná záměn uniforem, zastíracích manévrů a naprosté ignorace veškerých vojenských nařízení. (Matty)

(více)

Recenze (23)

Matty 

všechny recenze uživatele

–„Cos dělal za války, taťko?“ –„Chlastal s Taliánama, synku“. Vojna není kojná, ale někdy si užijete spoustu legrace. Klíčovou událostí pro celý film je (stejně jako v jiných filmech Blakea Edwardse) velký mejdan. Trvá skoro třicet minut a není moc vtipný, vtipné je to, co se začne dít po něm: záměny uniforem, předstírání litého boje, bloudění podzemními katakombami… . Některé vtipy byly laciné, ale na film Blakea Edwardse jich bylo překvapivě málo. Hodně bylo takových těch hlasitých hádek, kdy jeden křičí přes druhého a uniká mu podstatná pravda – velice iritující, pokud mám mluvit za sebe. Ale ani pár komediálních skvostů nechybí („Vaši muži vypadají, jako by prošli peklem“). Kvalitních válečných komedií je jako sněhu na Sicílii, proto mě velice těší a překvapuje zároveň, že jednu z nich dokázal dát dohromady největší matlák mezi režiséry (tuto nálepku jsem Edwardovi přidělil po Snídani u Tiffanyho a po zhlédnutí Velkého závodu ji už nehodlám vzít zpátky). Zdatný konkurent Velkého flámu. 80% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Škoda slabšího rozjezdu. Dokud film ukazuje bezkonfliktní veselici, na níž se Amíci a Taliáni zpíjejí do němoty (snad 30 minut), je to docela nuda. Vše se ale obrací k lepšímu s příjezdem obávaného majora Potta (Harryho Morgana pak v MASHi povýšili o jednu frčku a dvě písmenka) a s konečnou platností po vpádu Němců. Za konspirační akce, které se tím rozpoutají, by se nestyděli ani hrdinové Velkého flámu. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa svojou absurdnosťou, genialitou parodickosti a zosmiešnením vojny niečo vyrovná legendárnemu seriálu 'M.A.S.H.', tak je to okrem iných aj toto dielko. Tým ho robí hlavne predpisový scenár. V skoro dvoch hodinách je dokonale vystihnutá nezmyselnosť vojen, sparodovaná nabúchanými zvratmi a hláškami, že by človek neveril. Dokonca, čo sa v podobnom žánri často nestáva, podľa mňa nemal dej ďaleko od reality. 90%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Atmosférou mi tenhle film dost připomněl moji oblíbenou knihu Jak jsem vyhrál válku (na jejíž adaptaci se chystám co nevidět), což byl jeden z hlavních plusových bodů. Nebýt předlouhého a ne tak úplně vtipného úvodu se zabíráním vesnice a s obrovitánskou chlastanicí, dal bych mu i čtvrtou hvězdu. Velká pochvala pro Jamese Coburna a Harryho Morgana__P.S. Dick Shawn v přestrojení je rozhodně jednou z nejškaredějších "žen" filmové historie. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásná parodie války z pera slavného "panteristy"... :-)) Krásné blázniviny dvou nepřátelských rot a jejich velitelů.. ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa jedná o film z roku 1966, ide o veľmi svižnú komédiu, ako sa Američania a Taliani hrali na vojnu. A aj to až potom, čo sa dozvedeli, že príde dôstojník, z ktorého sa neskôr stal gladiátor. Dovtedy sa oslavovalo. Celý film má odľahčené tempo, dobré nápady a originalitu, kde som ešte nevidel, ako sa dali Nemci oklamať. Veľmi pekne natočená vojnová komédia, kde ani slepé náboje nie sú slepé, lebo majú svoj účel. 75% - 4*. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla moc pěkná a velice jsem se bavil. Po polovině film ale ztrácí dech i vtip, kdy vše korunuje příšerným výkonem Harry Morgan. ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

19. 01. 2010 (23.); kdyby ve 2. světové válce bylo takových vtipných situací více nemusela by být tak hrozivá ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Další válečný film, který není válečným, ale jen a jen čistou komedií. Americká jednotka bez potíží obsadí italské městečko, kde se jim bodrý italský kapitán bez problémů chce vzdát - ale až poté co proběhne festival. Komisní a upjatý americký kapitán je proti, takže se musí ožrat a nastrčit mu místní kráska, která je ovšem dívkou italského kapitána a ten když se to doví o vzdání se nechce ani slyšet. Samozřejmě se navíc všichni ožerou jak hovada a do toho přijíždí Němci. Nechybí tu legrační pády, poalkoholová ostuda, hodně se křičí a hádá, městskými katakombami bloudí šílený major a dvojice zlodějíčků která ne a ne natrefit na banku, muži se převlékají za ženy. Místy vtipná, místy dementní komedie, které chybí lepší herci. Coburn to neutáhne, ostatní figurkaří, nejlepší byl 100% Dick Shawn jako téměř rimmerovský kapitán. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Crazy comedy ze šedesátých let už notně vyčpěla a dívat se na to, jak jednou ranou zpacifikujete skopčáka, není tak zábavné. Vlastně dost nechápu to vysoké hodnocení. Ale už jsem se na tohle téma tady dost rozepsal. Je to stále tatáž píseň. Slaboduché komedie jsou nadhodnoceny už jen tím, že lidé milují komedie obecně. ()

Pavelos 

všechny recenze uživatele

Nejdříve brutální chlastačka s nepřítelem, pak neshody kvůli ženské, poté předstírání válčení mezi sebou pro své velitele a velké finále v podobě spojených nepřátelských armád proti třetímu nepříteli což byli Němci:-)) Ty to tam nafasovali takovým způsobem, jakým by ve skutečnosti potřebovali:-))) ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Hodne povedena komedie Blacke Edwardse. Sice ke konci to ztraci dech, ale i tak je to skvela komedie. Nektere scenky jsou bozi napr. prichod americkeho pruzkumnika na hriste pri zacinajicicm fotbalovem zapase, rano po festivalu, prijezd dustojnika z informacni sluzby (Harry Morgan alias Sherman Potter ze serialu MASH) nebo rvacka na namesti :)). Snad tahle komedie nekdy vyjde na DVD, kdyz tak ji muzete videt na MGM. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Blake Edwards nemá jen Růžového pantera.V 60. letech točil i další kvalitní snímky,třeba tuhle výtečnou komedii s parádním Coburnem a bohužel trochu nedotaženým závěrem. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Tento film netreba brat prilis vazne ako vojnovy film. Skor je to taka komedia odohravajuca sa v jednom talianskom mestecku, kde to vsetko spravne do seba zapada a mate z toho dobre citenie, ze ste uvideli dobru komediu. Zo zaciatku to nebolo to prave, obcas aj nudne ale postupom casu film naberal na obratkach a jedna scena za druhou ukazovala, ze tento film nerobili ziadni zelenaci. Vo filme sa to obidvom stranam, myslim tym americkych a talianskych vojakov vsetko komplikovalo a hlavne ked sa tam dotrepali nemecki vojaci, tak to uz bolo fakt na povraz:) Najzabavnejsi tam bol americky kapitan, ktory sa prezliekol za zenu a ani jeho protajsok taliansky kapitan nebol na zahodenie. Jeho komicky pozdrav hajlovanim ma fakt pobavil, ako aj ine postavy vo filme, ktore tiez dobre smerovali film do zaverecneho finale, kde nemeckych vojakov prekabatili a stali sa tak jasnymi vitazmi:) Film by som prirovnal ku komedii Velky flam, ktory ma k nemu asi najblizsie. O tomto filme som ani nevedel, ze je tak dobry a vzdy som ho obchadzal, co bola velka chyba. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Do filmu som išiel s tým, že ma čaká nejaký vojnový masaker zo 66. roku bez toho, aby som tušil, že sa jedná o vojnovú paródiu (asi jednu z prvých). No a moje prekvapenie bolo o to krajšie, že tá komédia bola nakoniec aj veľmi VYDARENÁ a ja som si pri nej tak vcelku príjemne oddýchol... Odporúčam na nedeľné popoludnie. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Víte, že nejhorší armáda ve druhé světové válce byla ta italská? Když má jedna americká jednotka dobýt menší městečko, místní posádka se dobrovolně vzdává - ale jenom pod podmínkou, že budou zajati až po karnevalu. Po prohýřené noci už je i Američanům zřejmé, že užívat si v zapadlém koutě Itálie bude lepší než válčit. Uzavřou proto s místními mír a obě strany posílají svým nadřízeným zprávy o tuhých bojích. Tato idyla končí, když na inspekci přijede americký generál a Němci se rozhodnou podpořit "hrdinnou" italskou posádku tankovou jednotkou... Tato kupodivu málo známá komedie je velice originální, ale především skutečně vtipná. První polovina, ve které vojáci předstírají boje je přímo úžasná. Například scéna, ve které kvůli prolétávajícímu průzkumáku organizují bitvu na náměstí se slepými náboji, je přímo dokonalá. V roli zmateného amerického důstojníka můžete mimo jiné vidět Harryho Morgana (který si podobnou roli zopakoval v MASHi, než se z něj stal plukovník Potter). ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipná komedie z ještě válečné Itálie. Bavila mě od začátku do konce. Mimořádně roztomilí byli ti geniální bankovní krtci, kteří nakonec dokázali uklidit i tank. /// Film starý jako já a viděla jsem ho poprvé až dnes. ()

Reklama

Reklama