Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel Thatcher je americký seržant sloužící u britského tankového sboru v severní Africe. Celá jeho jednotka i s ním je zajata Němci. Jeden z důstojníků v něm pozná muže, který se kdysi pokusil zavraždit Hitlerovu pravou ruku, Josefa Goebbelse. Němci si uvědomují, že je pro ně Thatcher velmi cenný a chtějí ho dopravit do Německa. To ale Thatcher samozřejmě nechce, a proto se s několika ostatními vojáky rozhodne pro zoufalý útěk. Podaří se mu dostat ze zajetí v libyjské poušti? (Nova Cinema)

(více)

Recenze (11)

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Tanky uvidíte jen na začátku a na konci, nejvýstižnější je ten britský název No Time to Die. Jinak velice slušný anglo-americký film z WWII. Chybí tradiční klišé, místo nich netradiční nápady: v zajateckém táboře nevelí zlý esesák, ale padouchem je jeho italský velitel, kterého musí krotit i Němci, nebo že největší záporák celého filmu je násilník a vrah ve vlastních řadách. Spousta výborných hlášek. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nijak extra zaujímavý vojnový film z 2. svetovej vojny odohrávajúci sa v Severnej Afrike, ale so solídnym spracovaním. Hlavne tankové bitky sú veľmi fajn. Téma o neustálom utekaní spod nemecko-talianskych táborov príliš nenadchne, aj keď aj tu sa dá nájsť pár dobrých scén, napr. mučenie, odhalenie infiltrovaného zradcu či netradičné úlohy kladných a záporných postáv. Aj keď trochu slabo využitá americká hviezda/hviezdička - Victor Mature. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Takže môj komentár je taký, aký je celý film. Historický úplne vedľa, na Goebbelsa nebol spáchaný ani jeden atentát a neviem prečo si americký hrdina vybral práve jeho. Pre istotu je tu vsunutá židovská manželka amerického seržanta Daniela Thatchera, ktorá zahynula v koncentračnom tábore. Dostali sme sa aj k vojenskej vsuvke pri útoku britských tankových jednotiek proti Rommelovi niekde v líbyjskej púšti a pochopiteľne aj do zajateckého tábora v správe talianskej armády. Úteky sú tu na dennom poriadku a tak aj náš „Rambo“ uteká a pochopiteľne zvíťazil aj za cenu obeti nevinných. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek patří k řadě takzvaným útěkovým snímkům ze zajateckých táborů, který tentokrát spíše sleduje průběh útěku, než jeho přípravy. A tak hned na začátku příběhu máme válečnou vřavu, následuje zajetí, pobyt v zajateckém táboře a to všechno v průběhu asi jedné čtvrtiny celkové stopáže, která nemá ani devadesát minut. Příběh jednoduchý, avšak s velkou důrazností na dané aspekty útěku. Výprava, na které se rozhodně nešetřilo, po vizuální stránce typicky vypadá na padesátá filmová léta. Právě vlivem krátké stopáže má vcelku rychlé tempo, přesto si zanechává veškerou solidnost v rámci válečného dobrodružného příběhu. Od snímku nelze nic převratného očekávat, ale kupodivu překvapí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem kus v televizi, když jsem jednou šel k Fišmistrům, a říkal jsem si, že to musím dokoukat. Je to celé americky patetické, Američan je jediný správný chlapík, ale i Brit nakonec uzná., že měli být kamarádi dávno, prostě patos. Padouchem a chlapem, který si užívá zabíjení odzbrojených a svázaných zajatců nožem, není kupodivu žádný mladý Mašín, ale i tak mu tvůrci dali polskou národnost. Ale jinak těžko brát vážně film, kde drsný britský voják vypadá jak Michel Galabru z Četníků a druhý uprchlík chvílemi připomíná našeho herce Radka Holuba. V ději se staví na tom, že Němci budou dodržovat ženevské konvence a nebudou zabíjet zajatce, ačkoliv v realitě už by tihle notoričtí uprchlíci už dávno nežili, Celé to působí tak děsně naivně (a pateticky, ale to už jsem psal), že to vypadá často jako komedie. Třeba tam máte postavu práskače, a ten chodí k veliteli Němců jen tak mírnix týrnix, a pak se děsně diví, že ho ostatní viděli a že je v podezření. Plus chyby skriptu - pánové ukradnou německý náklaďák, a když odjíždějí z tábora, mají z boku na korbě tři kanystry, aby jim pak naprosto nečekaně v poušti došel benzín (aby to bylo jako fakt dramatické!), a najednou na boku korby nic není! No prostě pohádka, kde tanky uvidíme pouze na začátku, kdy musejí Spojenci ustoupit, a pak na konci, kdy musejí ustoupit zase Němci. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama