Reklama

Reklama

Hlavním hrdinou tohoto filmu, inspirovaného skutečnou událostí, je sedmnáctiletý kluk z ulice. Michael byl jako malý odebrán své drogově závislé matce a poté vystřídal několik pěstounských rodin. Přežívá odkázaný sám na sebe, prakticky bez domova, když si ho na ulici všimne Leigh Anne Tuohyová. Dozvídá se, že chlapec je jedním ze spolužáků její dcery. Pozve ho, aby zůstal v jejich domě na noc, protože venku je třeskutá zima a on je oblečený jen v šortkách a tričku. Co začalo jako gesto milosrdenství, se změní v něco víc, když se Michael přes rozdíly v jejich původu stává součástí rodiny. Leigh Anne naráží na nepochopení u svých bohatých kamarádek. Michael musí v novém prostředí překonávat naprosto odlišné problémy, než které řešil dříve. Rodina se mu snaží pomoci, aby naplno rozvinul svůj potenciál, a to jak na fotbalovém hřišti, tak i mimo něj. S jejich pomocí a díky trenérům a učitelům může naplno využít svůj talent a stát se skvělým hráčem amerického fotbalu. (TV Nova)

(více)

Recenze (954)

Kaka 

všechny recenze uživatele

The Pursuit of Happyness na druhou, akorát místo burzy tu máme rugby. Je jasné, že přitroublým američanům střední třídy, kteří jsou slepě plní těch pravých hodnot v jakémkoliv podání, přičemž preference je v tom co nejjednodušším a nejsrozumitelnějším (tedy doslovně jak pro blbé), se tohle strašně líbilo a chodili na to do kina po kýblech. Ale komplexně vzato nemá tahle reklama na to "jak to má správně vypadat" dramatický oblouk, ani punc realističnosti. Všechno je až přiliš zkratkovité, jednoduše přímočaré, bez komplikací, jdoucí si jednoduše levelovitě start - cíl. Jedinci, kteří si ale musí v životě vybojovat něco víc než standart velmi dobře ví, že takhle to přesne nefunguje. Sandra Bullock ale herecky maximálně úsporná a přesně trefená - její interakce s postavami, to je fantazie. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nie je to pribeh vymysleny z hlavy o americkom sne, ktory sa moze stat iba vo filme. Krasne na tomto filme je prave to, ze sa to naozaj stalo, az je to neuveritelne. Pri kazdom inom vymyslenom filme je to iba oddychovka, ktory ked skonci sa vratim zase naspät do tvrdej reality, avsak po skonceni tohto filmu som mal prijemny pocit, ze aj v tom realnom svete existuju dobri ludia. Sandra Bullock je skvela herecka, v tejto ulohe bola razantna, odvazna, pripadala mi ako hlava rodiny, pricom jej manzel iba posluchal a preto ma tesi, ze dostala Oscara za najlepsiu herecku. Film bol nominovany aj za najlepsi film roka, avsak Oscara v tejto kategorii dostala vojnova drama od Kathryn Bigelow SMRT CEKA VSUDE (2009)... 11.11.2010 ________ Sandra Bullock - (Leigh Anne Tuohy) +++ Tim McGraw - (Sean Tuohy) +++ Quinton Aaron - (Michael Oher) +++ Jae Head - (S.J. Tuohy) +++ Lily Collins - (Collins Tuohy) +++ Ray McKinnon - (Tréner Burt Cotton) +++ Kathy Bates - (Pani Sue) +++ Hudba: Carter Burwell +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Překrásný film! Důvodem k tomu, abych si sehnal The Blind Side byly ohlasy na výkon Sandry Bullock. Přeci jen, kdyby se někdo před pár lety pokusil dát do souvislosti "Sandra Bullock" a "oscarový výkon", stal by se zřejmě terčem posměchu. Jenže, časy se mění. Sandra přešla od trdlování ve Slečně drsňák do mnohem vážnější podoby, která je pro ni jako stvořena. Ano, je to pravda. Dejte Sandře příležitost a ona vám ukáže, že umí. Budete jí věřit každičký pohyb, každičké gesto. A i když jsem ji pokládal především za herečku komediálních rolí, tak musím vážně přiznat, že příště raději Sandru uvidím v nějakém dalším dramatu, než v komedii. _____ Tomuto filmu bych mohl vyčítat cokoliv. Od náboženského podtextu (který tu byl snesitelnější, než jsem čekal) až po předvídatelnost jednotlivých scén. Ale já se ptám proč? Proč bych měl něco vyčítat tak krásnému filmu, který ve mně vzbudil hodně emocí? Který mě ani na vteřinu nenudil? A který se zřejmě stane mou stálicí, když budu chtít vidět něco fakt krásného? Tohle se mi často nestává, ale hned po prvním zhlédnutí tento snímek miluju. A Sandře minimálně tu oscarovou nominaci přeju. ()

castor 

všechny recenze uživatele

A teď se všichni obejmeme!! Místy hodně nevkusná hra na city (a absolutní výsměch sociálním dramatům) je s přibývajícími minutami stále víc otravná. Hlavní trhliny snímek dostává především díky tomu, jak rychle a bez sebemenších námitek přijme rodinka přerostlého a tupého méďu (to není nic rasistického, ale tahle vyprázdněná postava mi byla absolutně ukradená) do rodinného kruhu. Všichni jsou chápaví, milí a naprosto dobrosrdeční. Uff.. Banální zápletku, jasné směřování, to vše bez atmosféry a jakéhokoliv důvodu, proč bych se k filmu měl někdy vrátit, nezachraňují ani herecké výkony. S tím, v jakých rukou ta či ona filmová cena u hereckých kategorií skončila, jsem většinou souhlasil, tu a tam jsem si zanadával, ale nikdy jsem zásadně neprotestoval. Oscar pro peroxidovou blondýnu je ale totální přehmat. Bullock jen variuje to, co jsme u ní už viděli, jen krapet změnila žánr. Špatně nehraje, to určitě ne, na Oscara ale rozhodně není!! Jo, a americký fotbal akceptuju jen u Posledního skauta a Vítězů a poražených. Jinde mě ty stále stejné a klišovité americké obrázky veselých nebo zatraceně vážných ksichtů otravují.. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Průměr s průměrnou Sandrou Bullock. To, že normálně hraje mnohem hůř neznamená, že teď je bůhvíjak skvělá. To, že Blind Side funguje neznamená, že není debilně šablonovitá. Postavy jak z omalovánek, předvídatelnost, americko-křesťanský mindfuck... kruci, i toho fotbalu je tam málo. A láska jako jediná emoce. Proboha. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu jsem ani pořádně nevěděl, do čeho jdu. Oscarová Sandra Bullock a prý nějakej přerostlej černoušek. Budiž. Celé se mi to jevilo spíše jako pohádka pro bohaté paničky, které si můžou pořídit kde co. Ale naštěstí tu byl hlavně Michael (Quinton Aaron) a jeho dobře napsaná role .. tedy jeho skutečný životní příběh, což vymazalo onen pocit pohádkovosti a dopomohlo v mém hodnocení k hvězdičce navíc. Slabší čtyři. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Věřím, že každý máme svůj osud napsaný někde ve hvězdách. Osudem Michaela Ohera zřejmě bylo potkat ženu ve středním věku, která se rozhodla projevit trochu té křesťanské solidarity a rozhodla se mu dát domov, zázemí a milující rodinu. Díky tomu se z něj nestal další z mnoha členů afroamerických gangů nebo něco horšího, ale stal se z něj nadějný hráč amerického fotbalu a vysokoškolský student. Filmy natočené podle skutečných událostí v sobě skrývají jakési zvláštní kouzlo, a ani Zrození šampiona není výjimkou. Je to úžasný příběh, který mě dokázal zaujmout, a o to jde ve filmu především. Když má film silný příběh, pak už jen stačí do něj dosadit vhodné herce, kterým jejich role uvěříte, a to se zde rozhodně stalo. Quinton Aaron vypadá, že by neublížil ani mouše, Sandra Bullock je v roli matky velice přesvědčivá, a ani ostatní herci za touto ústřední dvojicí nezaostávají. Ve výsledku film vnímám jako téměř dokonalý, trochu mi totiž vadí, že hlavní hrdina vlastně ještě v době vzniku filmu v profesionálním sportu téměř nic nedokázal, kdyby se to natočilo třeba poté, co vyhrál Super Bowl, tak by film měl asi větší opodstatnění. Ale i tak je to příjemný film, kterému uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Sandra Bullock je krásna. Ehm OK, k filmu. Dráma ako má byť. Smial som sa, bol smutný, napnutý a dojatý tam kde to tvorcovia chceli a na mňa to fungovalo spoľahlivo. Dobrý výber hercov, z ktorých i malý chlapec nelezie na nervy, práve naopak, sestra tiež sympatická, manžel trošku v ústraní, mamina tomu šéfovalo so železnou rukou a Big Mike, ehm Mike tiež nie je len trtko ale práve ten chlapec s veľkým srdcom ochrancu svojej rodiny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som si predstaviť S. Bullock ako blondínu a aj keď som videl celý tento film, stále si nie som istý, či jej ta farba vlasov sedí. Isté však je, že pôsobí inak a aj úloha, ktorú hraje je v jej kariére výnimočná. Či jej oscar za herecký výkon bol zaslúžený alebo nie, minimálnu pochvalu si určite zaslúži. Ako prísna, ale citlivá a bohatá žena je veľkým príkladom silného a dobrého charakteru. Príbeh je síce predvídateľný, ale príjemne sa na to pozerá, navyše Big Mike svojimi rozmermy a skromnosťou musí vyvolať súcit. Podobný film s E. Harrisom a C. Goodingom s názvom Rádio som už videl, toto je ale určite kvalitnejší film. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, který umí zahrát na tu správnou citlivou strunu. Jediné co bych vytknul je slabší závěrečná půlhodinka, která mi trošku kazila celkový dojem. Sandra Bullock si střihla velice výraznou ráznou ženskou, které není radno odporovat. Americký fotbal je pro mě stále nepochopený sport, ale tady naštěstí o nějakou propracovanou taktiku hry nešlo, takže jsem se v tom dokázal orientovat. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Nesúdim. Prečo by som aj mal keď sa kedysi jeden sociálne zle zabezpečený černoch/velikán reálne popasoval s nešťastím a zrejme vopred zbrane nezložil. To sa cení. Hrozba gýčovitej rekonštrukcie sa však naplnila a kresťanský brainwashing s menovateľom duchaplnej adopčnej otvorenosti sa domáha porozumenia. Napriek mojej neznášanlivosti si Sandra Bullock aspoň na zlomok svojho kariérneho šaškovania siaha na imaginárny vrchol nevtieravého herectva a rolu matky/boháčky zvláda s gráciou. Žiaľ vypočítavá zvieracia kazajka, ktorou ma John Lee Hancock v istých pasážach zväzuje je faux pas povážlivého rangu a nevytrhne to ani ukazovák na portrét cudzoložného Busha. Takže je na každom či chce byť "znásilnený" alebo "radodajný". Inu uhol pohľadu, že ano. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Na světě je tak krásně, všichni se mají rádi a jakýkoliv problém se dá vyřešit pomocí pár přesně mířených slovíček. Ultimátní hollywoodský brainwash, ale moc mile natočený. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nejsem nikterak zaujatý proti pozitivním filmům. Občas se dokonce nějakou tou sentimentální limonádou nechám dojmout rád, ale všechno má své meze. Sledování Blind Side zvyšuje svou oslňující sluníčkovostí hladinu cukru v krvi pětinásobně nad běžnou smrtelnou hranici a tváří se u toho natolik nenápadně, že mu senilní Akademie nabídla nominaci za nejlepší film. Tohle hřejivé pohlazení zkrátka hřeje tak moc, že by usmažilo i průměrného plejtváka obrovského a ve svém vlídně unylém příběhu nabízí menší vzruch až v cílové rovince (nepříliš úspěšně). Skutečný příběh, dle nějž film vznikl, je fajn, ale oblbování diváka zvolenou formou připomíná jedno nejmenované video firmy MCDonald's. Jistě, technicky vzato je všechno OK, hezky to vypadá, herci dobře hrají, svoje poselství film nese... ale co z toho, když je výsledkem plochá sladkobolná agitka - a to rozhodně příběhem úctyhodné dobrosrdečnosti nikterak nepohrdám. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Velký černý kluk s nevelkým IQ, velkými problémy s vlastním životem, velkým sportovním talentem, velkým ochranným instinktem, velkým srdcem, velkým bachorem a velkou řití, konečně zažije velkou z prdele kliku, když ho na svá (velká? jak lentilky pod kobercem) ňadra přivine nová bílá mamka s vekým egem, nový bílý bráška s velkou hubou, nová bílá ségra s velkým obočím a nový bílý taťka s velkou, ale fakt VELKOU prkenicí. Prakticky všichni ve filmu jsou tak ušlechtilí a ochotní pomáhat zakomplexované pologorile, až by z toho jedna cynická čůza blila. Takhle to na světě nechodí a můžete u toho milionkrát napsat "podle skutečného příběhu", stejně je to jen hóóódně přibarvená hollywoodská bajka. Naštěstí mám pohádky ráda a téhle nechyběla spousta úsměvných situací, takže čtvrtá hvězdička filmu utekla jen o chlup z brežněvovského obočí Majklovy step-sister. 69% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Někde mezi 2* a 3*. Příběh co se stal, akorát když si přečtete vyjádření samotného Michaela Ohera a dalších tak se samozřejmě nestal úplně tak, jak nám filmaři předkládají. A hlavně M. Oher nebyl tak fotbalově zaostalý, jak film ukazuje. Ale ok, to jde samozřejmě přehlédnout. Co nejde přehlédnout, je opětovně úžasná Sandra. Na ní se nejenom tak krásně kouká, ale ona umí prostě hrát - tedy role, co jí sedí. Což tato bezesporu je. Bez ní by to bylo leda tak na 1*... Suma sumárum, na jedno až dvě skouknutí dobré, je to inspirativní, hřeje to na srdíčku, prostě krásně americké. Nic víc, nic míň. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že pochválím herecké umění Sandy Bullock a už nikdy bych si nepřipustil její šarm a sexy vystupování. Tohle snad není ona, tahle ženská zahrála prvotřídní výkon, který ani samotný vrchol, Oscar, nemá šanci docenit. Ta ženská zraje jak víno, ve všech ohledech! Film je na tom stejně, naprosto krásná, jak už bylo řečeno, amerikánská podívaná, ale nu což, není to přeplněno sentimentem ani vydíráním diváka. Nemám rád tyhle sociální dramata, ale tohle, tohle bylo jiný! Pro mne horký adept na TOP ve svém žánru :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku zdařilé drama, které umí diváka pobavit i dojmout. Pochválit lze prakticky vše. Jak herecké výkony, tak i hudbu, kameru, stopáž i děj - a ten hlavně. Zrození šampióna rozhodně stojí za pozornost a ani po dobu oněch 123 minut se nenajde výraznější prostor pro nudu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh u ktorého sa nemôžem ubrániť skeptičnosti, lebo neverím, že všetko prebiehalo tak relatívne hladko. Veľmi sa mi páčili vzťahy v rodine a Sandra si rolu evidentne užívala. Otázkou je, či jej výkon na Oscara bol. Ale vzhľadom k jej dávnejších polohám, je táto úloha predsa len zaujímavým posunom. Je pravda, že tento film je klasické Holywoodske "klišé". Mladý nikto stretne niekoho, ktorý ho dostane na výslnie. Ale aj cez tento otrepaný dej, je tu niečo čo Vás zaujme. Je to prirodzenosť a zžiť s rolou Quinton Aaronom a Sandrou Bullock. Preto ho odporúčam všetkým milovníkom lepších zajtrajškov. Celkovo možno povedať, že The Blind Side je vynikajúci film. Herecké výkony sú viac než len pravdivé. Nevnucujú sa nám. Púšťajú si nás stále bližšie a bližšie. Dialógi nás neotravujú práve naopak počuť z nich život a záujem o ktorý predsa tak veľmi stojíme. Príbeh človeka pohltí viac, než si dokáže predstaviť. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

je docela směšné pozorovat v obří neotesané gorile výraz ukňouraného chudáčka. Zároveň má však schopnosti (nikoli charisma) tlustého čínského mistra z Ip mana 2. To ani nepočítám, jak mě neskutečně - téměř k smrti - unudila analýza Sandry hned na úvod. Jak už řekl arachneuss. Americkej fotbal je fakt ta nejdebilnější hra. V tuposti tenhle film předčí jen Vzepřít se obrům. p.s. scéna s knihovnou byla jen proto, aby Mike mohl říct, že mu maminka nikdy nečetla. druhou hvězdu dávám za toho chlapečka s prořízlou pusou ()

Související novinky

Cruise nepovede nových Sedm statečných

Cruise nepovede nových Sedm statečných

05.01.2014

Nejspíš dobře víte, že je současný Hollywood semeništěm nepřeberného množství remakeů a rebootů. Zvláštní zálibu v nich má studio MGM, které spoluprodukuje Hobity nebo Bondovky a i jinde se snaží… (více)

Reklama

Reklama