Reklama

Reklama

Hlavním hrdinou tohoto filmu, inspirovaného skutečnou událostí, je sedmnáctiletý kluk z ulice. Michael byl jako malý odebrán své drogově závislé matce a poté vystřídal několik pěstounských rodin. Přežívá odkázaný sám na sebe, prakticky bez domova, když si ho na ulici všimne Leigh Anne Tuohyová. Dozvídá se, že chlapec je jedním ze spolužáků její dcery. Pozve ho, aby zůstal v jejich domě na noc, protože venku je třeskutá zima a on je oblečený jen v šortkách a tričku. Co začalo jako gesto milosrdenství, se změní v něco víc, když se Michael přes rozdíly v jejich původu stává součástí rodiny. Leigh Anne naráží na nepochopení u svých bohatých kamarádek. Michael musí v novém prostředí překonávat naprosto odlišné problémy, než které řešil dříve. Rodina se mu snaží pomoci, aby naplno rozvinul svůj potenciál, a to jak na fotbalovém hřišti, tak i mimo něj. S jejich pomocí a díky trenérům a učitelům může naplno využít svůj talent a stát se skvělým hráčem amerického fotbalu. (TV Nova)

(více)

Recenze (954)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Z dnešního zkoušení omlouvám černochy, Američany, černošské Američany a členy akademie. Vy ostatní ale koukejte rozumně uznat, že tohle je pěkně vyhrkaná limonáda. Příběh sice založený na nějaké té pravdě (ty nejméně pravděpodobné věci se přece jen stávají nejčastěji), ale převyprávěný tak suše, že sušené ovoce by se mohlo stydět. Všichni tady americkým srágorám vytýkáme patos, klišé nebo citové vyděračství, ale když film nic z toho nemá, jakpak by asi mohl oslovit moji duši? Buldoková po dlouhé době zase jednou hraje a hned má plešouna, no to mě podrž.... Ale okay, její výkon byl rozhodně to nejzajímavější, co mi film nabídnul. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Tohle je těžké hodnotit. Je to tak moc těžce typicky americké, ale na druhou stranu zase tak sentimentálně dojemné a pozitivní... Cenu by měli získat Michealovi praví adoptivní rodiče, ale ne tenhle film. Další gesto, na které si američané potrpí. End of story. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Fíha, a to jsem myslel, že patřím mezi uživateli CSFD k těm, co se poslední dobou nechávají příliš snadno dojmout a jsou příliš hodní k americkému klišé. Narozdíl od hromadě jiných, kteří jsou na takovéhle věci alergičtí... No a pak přijde tenhle film, kde je to jedna obrovitánská hromada klišé a amerického vlastenectví, a 82 %. Copak o to, hlavnímu hrdinovi jsem fandil a žádná postava mě nijak zvlášť nerozčilovala, ale že v tomhle filmu není snad NIC originálního? Že v něm všechno zlé zůstává v náznacích (snad nejnegativnější věc je, když mají kámošky Sandry Bullock starost o zdraví její dcery, když s nimi bydlí tak velký afroameričan)? Že mladší synátor byl vytáhnut z nějaké mizerné rodinné komedie? Že drsňáctví a frajerství Sandry Bullock bylo tak vyhrocený, že se to blížilo parodii? To mě občas trochu štvalo. Celkově by tenhle film bylo tak hrozně snadné sestřelit... Pro zlé cynické kritiky, samozřejmě. Já jsem hodný a proto říkám, že je ten film fajn, jen mě překvapuje, že nebyl mnohem víc "fajn". (6/10) ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Odbarvená Sandra Bullock v uplé sukni a vypasované košili. Obří černoch (jméno jsem už stačila zapomenout) bez mimických svalů, s pohledem ztýraného štěněte. Perfektně fungující rodinka (in god we trust) s krásnou dcerou (roztleskávačkou samozřejmě) a geniálním, obrýleným synkem vtipálkem. Love...love...love... A tohle všechno v hyperkontrastu (jak pro naprosté dementy) s černošskou chudinskou čtvrtí, kde gangstaz neudělají bez "dvaadvacíky" (přinejmenším) ani krok a jsou každou vteřinu svého marného bytí fakt megahustý (you bitch). Od poloviny jsem se těšila, jak si zase na konci všichni pobrečí a já si tím přitluču další z nesmyslných filmových hřebíků do rakve. Hvězda za celá dvě uchechtnutí, která jsem ze sebe v průběhu filmu vysoukala. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší herecký výkon Sandry Bullock (neskutečně sexy mamina) a moc povedené zfilmování jednoho amerického příběhu. Kdo by na to měl koule vzít si domů neznámého člověka, starat se o něj a vychovávat ho, smekám. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nad očekávání spokojenost. Jsem srdečně rád, že Sandra Bullock vyhrála zlatý glóbus a po sléze i oscara za nejlepší herečku roku 2009. Mohu říct, že už jsem dlouho nebyl spokojen s takovým snímkem (žánrově) jako je právě Blind Side. Vypadá to jak typický americký slaďák, ale jste vedle. Chvilku mi trvalo než jsem tomu přišel na chuť, ale dál už vše fungovalo ve všech směrech. Ano, chvíli jsem se smál, za chvilku zase na kraji, pak zase smál. Blind Side střídá naprosto famózně emoce. Naprosto vynikající drama a ve svém žánru tento rok vyniká a dále bude. Ještě aby ne, když se po dlouhé době herecky prosadila zatracovaná Sandra Bullock... 9/10 = 95% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ten film má jeden základní pozitivní vklad, totiž, že je odrazem skutečných osudů. Kdyby to byl scénáristou vymyšlený příběh, byl by to nepravděpodobný, od života odtržený slaďák. Takhle je to pěkné, úsměvné drama o tom, že talent sám o sobě neznamená zase tolik, ale že může rozkvést, když mu všímaví lidé okolo pomohou. Sandra Bullock je skvělá a táhne film jako burlak loď. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Koukala jsem teda především kvůli té nominaci na Oscara za nejlepší film, a pro Sandru Bullockovou, která vyhrála. Opravdu moc pěkný film, dojemný a to, že je to podle skutečné události ještě umocňuje zážitek. Bylo to poměrně dlouhé, ale to mi vůbec nevadilo, rychle to utíkalo a nenudilo. 5* ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tradičně naprosto nepravděpodobný scénář, kdy bohatá běloška potká chudého černošského kluka a podporuje ho v jeho sportovní kariéře až na samý vrchol, je ještě ke všemu založen na skutečných událostech. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byla natěšená a dostala jsem ještě víc, než jsem si vůbec mohla představit. Co je podle mě nejdůležitější, že příběh je natočen podle skutečné události, tudíž má hned větší váhu a celkově pak zapůsobí více. Nemyslím si, že to je film plný klišé nebo že je přeslazený, to vůbec ne. Je to krásný příběh o lidech, kteří pomáhají tomu druhému a učiní ho šťastným, že najde novou rodinu a začne konečně žít, dali mu tu šanci, kterou si zasloužil a já jsem opravdu velice překvapena, že někdo takový ještě je a je to od nich velice, ale velice velkorysé. Film je skvěle natočen, je zde zachycena správná rodinná atmosféra, herci to hrajou naprosto skvěle, nepochybně o Sandře Bullock, která tu předvádí herecký koncert snad jen očima, až po SJ, který to hraje velmi přesvědčivě ! Titulní herec si myslím, že byl vybrán trefně a celkově film působí příjemně a pohladí na duši. Některé momenty byly opravdu komické... nejvíc se mi asi líbila scéna, jak šla Sandra Bullock za Michaelem a radila mu, že team je jeho rodina a on potom začal hrát zcela jinak, a trenér jen koukal, musela sem se vážně smát, protože tohle je fakt diplomatická ženská ! V tom filmu mě jen udivovala její role, protože s jakou lehkostí vše přecházela, pro rodinu se mohla rozkrájet, zároveň byla takovou ženou, jakou by si každý muž přál. Nic nesleví, ale řádně odmění. Některé momenty sem čekala, asi jak sem se vžila do situace, tak jsem si říkala, teď přijde tohle - např.: Když Sandře kamarádky vymlouvaly Michaela, tak pak jedna změnila postoj a řekla: ,,Ty ho děláš šťastným." a já si řekla NE ! To on dělá šťastnou jí. To byl ten pravý moment, který se mi zalíbil. Nebo když seděl Michael o Díkuvzdání u jídelního stolu, protože si podle mě myslel, že se to od něj čeká, jelikož je slušnost, si to tam sníst, tak Leigh Ann si to uvědomila a začli jíst jako spořádaná rodina... Neuvěřitelně lehce natočený film, bavil mě každý moment, skvělý konec, všechny ty emoce pluly tak nějak přirozeně a já jim věřila každé slovo. Co se týče Sandry Bullock, nestačila sem zírat a proto naprosto chápu, že za tuto skvěle odehranou roli se jí blyští zlatá soška doma ! Byl to perfektní zážitek a já si ho ráda někdy zopakuju... PS: Sportovní pasáže tomu jen dodávaly šťávu a švich. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Americká pohádka o tom, kterak černošský chudý chlapec ke štěstí přišel a novou rodinu našel. Nechápejte špatně, příběh je to silný ( přiznejme si upřímně, kdo z nás by udělal takovou věc jako hlavní hrdinka snímku v podání Sandry Bullock ). Co ovšem zklame ( přesněji řečeno naštve ), je samotné provedení. Příběh sám o sobě je dost silný nato, aby byl " pouze převyprávěn " bez zbytečného amerického " plácání si po zádech " , úsměvů od ucha k uchu a " skryté reklamy na zubní pastu v podání bělostného chrupu ". Proboha, tohle mělo být nějaké drama ( to je urážka tohoto žánru ), v kolonce žánr by mělo být spíše uvedeno: pohádka. Co naopak určitě potěší je nenucený civilní herecký výkon Sandry Bullock, která si na nic nehraje a svým umírněným ( uvěřitelným ) projevem drží snímek v lehkém nadprůměru. Budiž ji zadostiučiněním právě získaný oscar, ikdyž jedním dechem dodávám, že oscarový výkon roku si představuji přeci jenom trošku jinak. Že by rok 2009 nenabídl lepší herecké výkony.......? p.s. nemůžu si pomoci, ale mám silný pocit, že všichni Ti, kdo vynáší tento snímek do nebes, přivírají obě oči před samotným zpracováním a hodnotí spíše skutečný příběh........ ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nuda, umělý kýč, místo postav zaškatulkovaní panáci, tady nic nefunguje jak má a vůbec nic mi snímek nedal. Ještě dnes mi vyšumí z hlavy. Alespoň že je to profi natočené. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak vypadá hollywoodský doják, který nejspíše vznikl na zakázku pro upevnění představ o pravém americkém snu. Houby velké drama, tohle je jak Zachraňte Willyho...jen bez kosatky. S tímhle ocucaným cukrkandlem se jděte bodnout, pane Lee Hancocku. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Příběh Michaela Ohera jsem před zhlédnutím filmu vůbec neznala a přiznám se, že americký fotbal či sportovní tématiku obecně nevyhledávám… přesto, ať už je tématika blíže nebo dále mým osobním zájmům, filmy s pozitivním poselstvím, které vzniknou na základě skutečných událostí, jsou naopak rozhodně v mém hledáčku. Věřím, že můžou být velkou inspirací pro každého z nás, tím spíš, když se zakládají na skutečném životě nějaké osoby. Problém ale někdy může být se zpracováním, které ovlivňuje vyznění filmu. Tento film možná na některé diváky může působit až příliš pohádkově, jako takový americký sen. I na mě tento film spíš než jako životopisné drama působil téměř jako rodinný film, kde je ukázáno především to hezké, aniž bychom hlavního hrdinu viděli zápolit s množstvím překážek nebo se potýkat s nějakou velmi dramatickou situací. Ano, jeho bezútěšné zázemí tam sice bylo vyobrazeno, ale nešlo to příliš do hloubky. Navíc jsem později zjistila, že postava Michaela ve filmu se přece jenom do velké míry odklání od skutečnosti – ve filmu jde o kluka v podstatě bez domova, téměř nemluvného prosťáčka, který jen proplouvá životem a než potká rodinu Tuohyů, tak se ani cíleně sportu nevěnuje (k tomu ho přivedou až Tuohyovi). Ve skutečnosti údajně nejen že měl v té době kde přespávat, ale už v té chvíli se aktivně věnoval třem sportům a byl zkušeným atletem. Zároveň prý ani nešlo o takového prosťáčka absolutně bez vzdělání… Jde proto vidět, že film si obraz Michaela Ohera docela hodně upravil a je vlastně zajímavé, že ve výsledku mi jako hrdina (nebo jak říká český název „šampión) nepřijde tolik Ohera, ale spíš postava matky – Leigh Anne Tuohy. Ta je totiž tou obdivuhodnou postavou, která činí patřičná rozhodnutí a dává věci do pohybu (A myslím, že to Sandra Bullock ztvárnila moc dobře.) Ve výsledku jde tedy sice o inspirativní feel-good film a ani ta „pohádkovost“ mi osobně nevadí, ale je fakt, že od životopisného filmu bych čekala o něco větší hloubku a důraz na cestu a vývoj hlavní postavy samotné, spíš než na to, jak mu neustále pomáhá okolí. Váha vyznění pak vlastně není až tak velká, jak bych u tohoto žánru čekala. Na druhou stranu ale funguje hezké poselství o tom, jak moc je pro dítě a jeho život důležité láskyplné zázemí a podpora rodiny a okolí. O tom není sporu. ~(3,6)~ ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

od malička mám slabosť pre sandru, ale bohužiaľ - nerozumiem americkému futbalu a neznášam filmy takéhoto typu, je zo sladké, klišé, ružové, nasilu dojímavé - je úžasné, čo pre toho chlapca tá rodina urobila, kiežby takých prípadov bolo viac, vôbec nehodnotím "príbeh", ktorý je predlohou, pretože je to jeden úžasný, veľký ľudský čin, ktorý je vo svojom jadre nádherný a dokonale dobrý a krásny, ja hodnotím tento príšerne sladko, schematicky, klišéovito a americky načančane urobený film... a pri všetkej mojej láske a náklonnosti voči sandre, ten rok mala asi slabú konkurenciu, lebo to bol taký cena-útechy oscar (hoci porazila meryl streep aj hellen mirren); ale musím uznať, že ten hromotlk bol rozkošný - takého brata by som bral aj ja, no rozhodne by som nechcel za brata toho malého hyperaktívneho chalana - a tiež by som nechcel lily collins ako sestru - no z celkom iných, proazických dôvodov ;) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čistokrvná rozprávka, ktorá ráta s tým, že ju tak bude brať aj divák. Mne film pripomínal Myšiaka Stuarta Littlea po všetkých stránkach. Nepravdepodobnosť adaptácie dieťaťa, ukážkový manželský pár, len Tim McGraw nenosí ružové košele, ale ďaleko od toho nemá. Problém je ale v opodstatnenosti takéhoto prístupu. Prečo tvorcovia nezvolili radšej akýsi sociálno kritický, realisticko dramatický prístup? Navyše rodinka patrí medzi nižšiu najvyššiu vrstvu spoločnosti, kde nie sú problémom nákupy veľmi drahých darčekov a platenie za predražené šaláty za celú grupu. Ak by sme aj prístup brali za legitímny, tak problémom sa tak stáva dĺžka a samotná dramaturgia diela. No a Sandrinu postavu by som za manželku vážne nechcel. Zaujímavým rysom je nechcený sexuálny lolitkovsko-milfovský podtext filmu, keď sledujeme Sandru v posledných rokoch príťažlivosti a nastupujúci sex apeal mladej Lilly Collins. Ale to je len taká nepodstatná poznámka pomimo na záver. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film je tak moc americký, jak si ho vůbec lze představit. Má však jakýsi děj, velmi pěkný spád a je přesycen dramatickými chvílemi. Takže se během jeho sledování nekoušete nudou. Bohužel, místo kousání nudou provádíte neustálé face palmy a jen kroutíte hlavou, když to napíšu mírně, nad dobrosrdečností bílých křesťanských milionářů k hodnému černouškovi. Takhle nějak vypadá ten pověstný americký sen. S přimhouřeným okem dávám otřepané 3* a kdoví, jestli si to v brzké době nerozmyslím. ()

Související novinky

Cruise nepovede nových Sedm statečných

Cruise nepovede nových Sedm statečných

05.01.2014

Nejspíš dobře víte, že je současný Hollywood semeništěm nepřeberného množství remakeů a rebootů. Zvláštní zálibu v nich má studio MGM, které spoluprodukuje Hobity nebo Bondovky a i jinde se snaží… (více)

Reklama

Reklama