Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Recenze (587)

verbal 

všechny recenze uživatele

Sahat římským náckům na ptáka se nemusí vždy vyplatit! Když jim k tomu ještě nafiletujete tatínka, mohou to vzít osobně a sveřepě se vydat vyhladit kmen modrých, punkových eskymáků, kteří vypadají, jako by se zrovna vrátili z kolonizace Pluta. Škoda, že se film po kulantním úvodu změní v turistického videoprůvodce Skotskem s přístupností PG13. Dvanáctileté děti by době internetového porna a brutálních ťamanských omalovánek mohly utrpět vážnou újmu na psychice a v honbě za vyššími zisky začíná být Holywood pěkně anemický. A tak ač se Římani s divokými britskými kmeny píchají mečíky a sekají hnusně vypadajícími sekyrkami ostošest, krve by se v nich nedořezal a když si náhodou někdo poškrábe gladiem kolínko, kamera zděšeně čumí do zdi, což takový relativně temný film degraduje na úroveň dalšího pokračování Heryho Potrata. Navíc procpat v prvním století za Hadriánův val afroameričana, žida či asiata by bylo skutečnou scénáristickou výzvou, a tak tvůrci alespoň naplnili homosexuální kvótu Billym Eliotem v roli nedomrlého synka strašlivého náčelníka Britů. To už ho rovnou mohla hrát Hermiona! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jamie Bell rozhodně nechce, aby mu byl donekonečna připomínán Billy Elliot, tak to vylepšil celkem drsnou, ale podivně teenagersky a jakoby gay náznaky prokládanou buddy akčňárnou, která by se dala popsat jako něco mezi Římem, Vikingy a jistými "severními" pasážemi Hry O Trůny - tedy bez magie, nemrtvých atd., prostě hezky seriózně "historicky". Anthony Dod Mantle za kamerou exceluje a úvodní čtvrthodina s útokem barbarů na Hadriánův val je úžasná. Ne pompézní jako v Gladiátorovi, ne přehnaná, prostě lahůdka. Pak se to "trochu zvrtne" a následuje putování a hledání rodinné historie a vlastní hrdosti a objevování "drsné krásy" Skotska:) Nebylo to špatné, ale dívat se znovu na víc než prvních dvacet minut opravdu nebudu. 70% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nečekaně snesitelný historický flák, kterému by sice slušel vyšší rozpočet, ale jinak celkem válí. Atmosféra pracuje na plné obrátky, herci jsou vybraní více než dobře, tempo se drží od první do poslední minuty (skvělá je především finální "naháněčka" v lesích) a dokonce to nemá ani nejpitomější vývoj děje. Škoda jen nízké krvavosti (PG13 sucks), kterou by měla dohnat DVD verze. Sympatická jednohubka ze starého Říma. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jsem na ty filmy v posledních dnech nějaký zlý, je mi to upřímně líto, ale co se dá dělat... Fakt jsem se nebavil. Ani trochu. 45 % ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo znesiteľný Gayus Tatumus a prekvapivo zle obsadený Jamie Bell v nechcenom, ale vlastne presnom škótsko-maďarskom pokračovaní Centuriona - Tatum hrá Westovho syna a Mark Strong staršiu verziu Fassbenderovej postavy. Až na to, že toto si dáva Centuriona na olovrant - síce škoda PG-13, k barbarskej sekanici sa šťava vždy zíde, ale čo sa týka príbehu, celkovej konzistentnosti a historickej atmosféry, Eagle určite vládne. K tomu dostatok akcie, svižné tempo, FANTASTICKÁ kamera a výborný soundtrack. Spokojnosť za 7/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není tomu tak dávno, co jsem viděl film o Deváté legii. Ten s názvem Devátá legie byl příšernej, ale také se tu před nedávnem objevil film Centurion, který o tom samém příběhu vyprávěl taky a už se na to docela dalo i koukat. Nakonec mě ale překvapil hlavně tenhle film, který pokračuje v příběhu, kde Centurion skončil a nutno dodat, že strašnej není prakticky vůbec. Američani si topí pod kotel a začínají se zajímat o Římské legie. Dobře dělají. Ve filmech je to konečně zase něco jiného a rozhodně to zaujme. Mě to zaujalo a doufám, že si toho pod pracky narvou víc. Nějaký velkofilm by mi třeba vůbec nevadil. Tady v tom případě jsem třeba vůbec nevěděl, že nějaký takový film vůbec vzniká. Ale je to dobře. Konečně také Američani pitvají něco jiného. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $19,490,041Tržby Celosvetovo $38,084,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,055,205Tržby za predaj DVD v USA $5,507,330║ Prvých 20minút fajn, boli trošku napätie, súboje, záchranná formácia,... potom sa to rázne zmení len na preplácanú banalitku, ktoré nemá fakt čo ponúnknuť a hlavne keď ústredné postavy vyznejú bez rozvinutých charakterov do prázdna a v podstate všetky konania prídu akési strelené od pása, dosť slabý podpriemer ktorý sa môže zaradiť veselo medzi podobné nepodarky ako Kráľ Artuš či Centurion, plus ako je zvykom Anglický režisér Macdonald nepristúpil k filmu ani len rutinérsky a bez kúska invencie podáva prvotriednu sucharinu, ktorej moc nepomôže ani rýchli strih a neprehľadné súboje, takže pre mňa dosť sklamanie. /videl v kine: 40%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začíná to fakt dost dobře a docela drsně, pak se z toho stane popcornová verze historie, ale je to pořád zábava. Nevím, jak vypadaly a chovaly se kmeny za Hadriánovou zdí, ale tvůrci nám zde, bez prdele, servírují indiány z Posledního mohykána. Úvodní bitka dobrá, i když zase nevím, kde barbaři sehnali válečný vozy se sekáčkama na kolech. Důležité je, že i přes tyto nedostatky má ten film parádní atmosféru. Hlavně oceňuji příjezd ke zdi a následní putování v divočině. Prostě já historický řežby můžu. 7/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ZTRACENÝ OREL, ZTRACENÁ ČEST. ZTRACENÁ ČEST, ZTRACENÉ VŠE..... /// Hned po úvodní solidní bitvičce s praktickou ukázkou práce ve formaci TESTUDO mi ukápla ,,slinka“ radosti (z toho plyne ponaučení, že slintat se má až na konci). Bohužel Marcus utrpěl zranění a s ním zřejmě i scénárista.... – ne..., není to až taková katastrofa. Jen má teď víc času a tak vezme otroka a vydá se získat ztracenou čest rodiny, ztracenou s takovým kusem železa, kterej znamená čest, vítězství, úspěch a ŘÍM. A díky (nebo bohužel?) tomu zase my poznáme něco ze života v Británii té doby. Chlapci putují, potkávají pocestné a tak nějak se pořád něco děje. Jen to není žádný kruťácký drama. Mám tyhle pohádky rád. Je fajn, že se točí. Ale historickou událost z toho dělat nebudeme. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím co udělat s manželkou před příchodem legionářů. 2.) Nechápu proč nacházím těla s usekanýma chodidlama. 3.) Dodnes jsem si myslel, že nejlepší maratónci jsou Pheidippides nebo Křováci. . /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhej dobe CHanning Tatum dostal poriadnejšiu rolu, než ako sme u neho zvyknutý a musím povedať, že sa jej zhostil velice dobre. Mal som na začiatku obavy, či mu hranie tejto roly vyjde, keďže bol doteraz obsadzovaný skôr do romantických žánrov, a naozaj mu vyšlo. Tiež sa mi veľmi páčila prvá bitka, pri defenzívnom útoku v podaní korytnačky a ochranného kruhu, ktorá bola zrealizovaná podľa skutočnej taktiky, ktorú Rimania využívali v 1-3 storočí. Atmosféra filmu krásne zodpovedá danému žánru obohatenému vydareným soundtrackom, čiže veľká spokojnosť. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Žiadny muž by nemal prosiť o svoj život.“ Oproti CENTURIONOVI Neila Marshalla (ktorý je v podstate prequel k ORLOVI DEVIATEJ LÉGIE, keď sa to tak vezme) vsadil režisér PÁDU DO TICHA a POSLEDNÉHO ŠKÓTSKEHO KRÁĽA viac na príbeh a postavy, než na krvavú akciu. Napriek odlišnému prístupu k podobnej zápletke je to však paradoxne nakoniec približne rovnako priemerné, ako solídny, ale v konečnom dôsledku nevýnimočný CENTURION. Ústredná dvojica Jamie Bell & Channing Tatum tomu dosť dáva, výprava je krásna. Akcie je však málo a je to, čo tu je, je dosť slabé. Scenár je plný banálneho klišé a na snímke je poznať slabší rozpočet. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zacatek je slibnej. Legie dostane novyho velitele, natesenyho nakopat par britskejch zadku a samozrejme na sebe bitva nenecha dlouho cekat. I pres pristupnost PG-13 je film prijemne brutalni, takze neni nouze o nejakej ten krvavej cakanec, pripadne useklou koncetinu. Tatum se sice na velitele prilis nehodi a ani by me moc neprekvapilo, kdyby mu nekdo naplacal a sebral mec, s tim, ze to neni hracka pro deti, nicmene nehraje uplne nejhur. Jenze bohuzel po zajimavym uvodu uz nasleduje jen mix mezi nudnou konverzackou a neprilis zajimavym putovanim na uzemi britu a v podstate az krome zaverecny bitvy tu neni nic, co by cloveka zaujalo. Treba takovej podobnej Centurion je daleko zabavnejsi. Skoda, potencial tu byl. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

The Eagle patřil mezi mé nejočekávanější filmy tohoto roku, protože dobře vypadající film zobrazující starověký Řím byl letos pouze tento. The Eagle je bezesporu kvalitním filmem, ale celkově má dost chyb, které divákovi neumožní ocenit ho jako TOP nářez, ke kterému se rád vrátí. Začátek filmu je skvělý a pokud by se tématicky držel pouze zobrazení života v pevnosti, případně nějákých hromadných bojů Římanů a Britů, pak bych slintal blahem. Největší slabinou tohoto filmu je jeho samotná hlavní zápletka, tedy vydání se po stopách zlaté orlice. Rozhodně se to nedá srovnávat s Centurionem, kterého tady někdo vytasil díky chabému skoré nakoukaných filmů. Centurion byl akčním chaotickým mixem, který byl určen pro popcorn diváky a rozhodně dokázal útěk a postup přes severní Británii popsat mnohem zábavněji a akčněji. Eagle se v té samé oblasti snaží působit zpomaleně, snaží se zobrazit danou krajinu a její vlastnosti, chvílemi si v této pasáži hraje na art a přitom popisuje hrozně jednoduché téma. Zároveň zbytečně nastavuje stopáž zbytečnými scénami, které do konečného dění nijak nezapadají a tak se tvůrci pár minut stopáže honí za vlastním ocasem. Já osobně se v této pasáži filmu nudil a mé počáteční nadšení se pomalu rozmělňovalo. Ke konci si tvůrci neodpustili klišé a patos, zjevně proto, že to natočili Američané. Tento film je ale zcela neamerický, protože místo akce a napětí sází na syrovost, kterou ale nedokáže přiblížit dosti zajímavě. Přesto má film kvality v podobě herců, kostýmů a válečné sekvence, ostatní je koukatelné a pokud někoho zajímá a baví tématika Říma, pak bude s tímto filmem spokojen. 67% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Chvilkama jsem si říkala, jestli Channing Tatum nasadí kšiltovku a začne valit street dance. Nakonec roli ale ustál docela dobře. Co mi ale vadilo je, že jsem z filmu nejdříve šíleně cítila nízký rozpočet. Originální příběh mi ale po první půl hodině pomohl nemyslet na to. Ty 4 hvězdy nejsou vůbec čisté, ale mělo to svoje kouzlo a tomu já fandím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to tak strašně blízko k moc povedenému filmu! Bohužel za ty peníze to opravdu nejde. Všichni se ale snaží, co jim síly stačí. Nebýt nefunkčního závěru, klidně bych dal čtyři hvězdy. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pozerateľný film s jednoduchým, priamočiarym príbehom a (bohužial) rozprávkovým koncom. Nič sa tu zbytočne nekomplikuje a film pekne odsýpa. V pozadí hrajú pekné melódie a v popredí sa zasa objavujú krásne a majestátne scenérie (naozaj dobre vybraté). Obyčajný film na jedno pozretie. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle mi teda moc nesedlo, řadil bych to k takovýmu výkvětu jako Souboj tatánů nová verze a nebo Král Artuš s Owenem, postě kravina a ještě to moc nezabaví ani soubojema, protože to je celkově dost nudna, navíc baleťák Jamie Bell se sem fakt nehodí a Tatum taky nic moc. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Historická dobrodružná věc, jaké se bohužel už netočí, bez bombastického zachraňování světa, luštění skrytých hieroglyfů na Deklaraci nezávislosti a bez přemoudřelých akčních ženštin. Chlapské přátelství, rodinná čest a čelení překážkám. Jé, to byl balzám na duši. Nebál bych se to skoro přirovnat ke vztahu Aubreye a Maturina v Master and Commander, i když na jednodušší úrovni (předloha je pokud vím určená mládeži). Kromě až moc naivního konce, kde se na pomoc přidávají legionářští důchodci za životní jistoty mě fakt potěšilo, že někdo má odvahu přijít s takhle staromilsky pojatým filmem, ozdobeným vynikající kamerou. Samozřejmě se člověk neubrání srovnání s nedávným Centurionem, vedle kterého Orel vypadá jako jeho pokračování. Nicméně přístup Macdonalda a Marshalla je jiný, Marshal je úspornější a soustředí se čistě na živočišný boj několika vojáků o přežití, Macdonald si vedle hrdinského úkolu víc všímá okolní přírody, více pracuje s psychologií a mění atmosféru scén. Úvodní Testudo - lepší želvičku jsem ještě neviděl. Škoda, že je film PG-13, tím ztrácí v živelnosti, když by k tomu prostředí naopak sedělo řádně zemité řezání v protikladu k digitální krvi ve sračkách typu 300. Na závěr - Orel i Centurion jsou dle mého srovnatelně dobré filmy, každý ovšem trochu jiný. Oba mi ovšem padly do nálady. P. S. zcela se ztotožňuju se salahadinovým komentářem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s Centurionem je režie Kevina Mcdonalda o poznání střízlivější, bez přítomnosti divoženek s nánosem make-upu a bez hektolitrů stříkající digitální krve a odlétajících odseknutých končetin a hlav. Jeho realističtější přístup je mi bližší, a tak jsem po 2/3 filmu uvažoval o čtvrté hvězdičce, protože jako historický dobrodružný snímek Orel Deváté legie fungoval do té doby bez vážnějších kiksů. Ovšem v poslední třetině přišel nástup početného zástupu římských veteránů, kteří si po 23 letech vzpoměli na svou vojenskou přísahu a které patrně otrok Esca mobilizoval internetem, protože se ze všech koutů říše Piktů vynořili v příslušné soutěsce ve skutečně rekordním termínu. Tady nemohl zafungovat jenom internet, ale patrně i vrtulníky. Vedle toho zaskřípaly i další scénáristické motivy, jako když pronásledující Keltové, kteří absolvovali dlouhodobé vysilující pronásledování, demonstrativně popraví dětského "zrádce", kterého patrně vláčeli celou dobu v koši na zádech. Ona závěrečná bitva mladých bojovníků s dědečky ve zrezivělé římské výzbroji by taky v reálu dopadla určitě úplně jinak, věk dožití tehdy byl zhruba poloviční proti naší éře... Přes to všechno oceňuji psychologičtější styl Orla Deváté legie se snahou o propracované charaktery oproti povrchně efektivnějšímu Centurionovi. Navíc oba hlavní hrdinové jsou přiměřeně sympatičtí, takže divák se s nimi může ztotožnit. Celkový dojem: 60 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Orel deváté legie. Scénář z osmé třídy. Pivo ze sedmého schodu. Facek šest. Pět pánům pod horou. Kravina třetího stupně. Trvání dvě hodiny. Nuda první třídy. ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama