Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Římský sandál versus pohan podruhé. Centurion se dokonce dá pokládat za jakýsi (nepřesný) prequel tohohle filmu, ale kvalitou i pojetím jsou oba filmy někde jinde. Orel přistupuje k historické látce o něco zodpovědněji a snaží se diváka přesvědčit, že jí perfektně rozumí, ačkoliv o to vůbec nejde - příběh by byl v tomhle kontextu slušně přitažený za vlasy. Důležitá je čest a síla, důležitý je podmanivý vizuál a překrásné skotské scenérie, důležitý je perfektní soundtrack. Je až neuvěřitelné, jak atraktivně film i přes svou nevelkolepost vypadá, jak suverénní je jeho audiovizuální stránka a kolik dokáže těžit atmosféry z každého záběru. Náležitě jsem si tenhle špinavý a krásný trip po severní Británii užil, Tatuma i Bella bez problémů skousl a když přišla na řadu neskrývaně patetická, avšak skutečně silná momentka "pod orlem", v níž stará garda čelí počmáraným, dostavily se i emoce. Ne, není to málo. 9/10 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Chvilkama jsem si říkala, jestli Channing Tatum nasadí kšiltovku a začne valit street dance. Nakonec roli ale ustál docela dobře. Co mi ale vadilo je, že jsem z filmu nejdříve šíleně cítila nízký rozpočet. Originální příběh mi ale po první půl hodině pomohl nemyslet na to. Ty 4 hvězdy nejsou vůbec čisté, ale mělo to svoje kouzlo a tomu já fandím. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začíná to fakt dost dobře a docela drsně, pak se z toho stane popcornová verze historie, ale je to pořád zábava. Nevím, jak vypadaly a chovaly se kmeny za Hadriánovou zdí, ale tvůrci nám zde, bez prdele, servírují indiány z Posledního mohykána. Úvodní bitka dobrá, i když zase nevím, kde barbaři sehnali válečný vozy se sekáčkama na kolech. Důležité je, že i přes tyto nedostatky má ten film parádní atmosféru. Hlavně oceňuji příjezd ke zdi a následní putování v divočině. Prostě já historický řežby můžu. 7/10 ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhej dobe CHanning Tatum dostal poriadnejšiu rolu, než ako sme u neho zvyknutý a musím povedať, že sa jej zhostil velice dobre. Mal som na začiatku obavy, či mu hranie tejto roly vyjde, keďže bol doteraz obsadzovaný skôr do romantických žánrov, a naozaj mu vyšlo. Tiež sa mi veľmi páčila prvá bitka, pri defenzívnom útoku v podaní korytnačky a ochranného kruhu, ktorá bola zrealizovaná podľa skutočnej taktiky, ktorú Rimania využívali v 1-3 storočí. Atmosféra filmu krásne zodpovedá danému žánru obohatenému vydareným soundtrackom, čiže veľká spokojnosť. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Už staří Římané poznali hodnotu ptáka... no a Tatum ten prostě stůj co stůj, chce dokázat, že pták, který ztratil jeho táta v tvrdém boji proti severským kmenům (tulení komando) má koule. Nemohu se zbavit pocitu, že místy to působilo fakt lacině, ale role Deváté legie neni jednoduchá a já to chápu, jak by ne, když se tady zdůrazňuje síla a čest ptáka, no ne? 7/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Historická poradkyně filmu vnesla do scénáře některé změny oproti knižní předloze. Například pevnost na začátku příběhu byla změněna na menší tvrz, protože Marcus jako centurion nemohl velet tak velké posádce a nebyl důvod, aby v té době na jihozápadě Anglie taková pevnost byla. (marmota-b)
  • Channing Tatum si během natáčení v skotských horách ve snaze trochu se ohřát poranil intimní místo. (Sufferer)
  • Jméno hlavního hrdiny je Marcus Aquila. Aquila je latinský výraz pro orla. (neff)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama