Reklama

Reklama

Atentáty na objednávku

(seriál)
  • Velká Británie Infamous Assassinations (více)

Motivy atentátu na generála Sikorskiho v roce 1943 byly zahaleny tajemstvím. Až do teď...
Hned z první ruky nahlédneme na oběti atentátů a vražd z 20. století. Od útoku na J.F. Kennedyho k zastřelení Mahatami Gandhiho, od tragické střelby na J. Lennona k brutálnímu útoku na jednoho z Hitlerových stoupenců. Tato série Vás přivede blízko k vrahům, každá epizoda představuje jiný příběh, od útoků na vlády, politiky a partyzánské vůdce až k mediálním osobám. Mnoho důvodů o jejich motivech bylo zahaleno tajemstvím. Až do teď... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

3* za díl s Johnem Lennonem, který byl co se týče historických dat a časové posloupnosti, která vedla až k jeho předčasné vraždě, dá se říct že přesný.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Britská dokumentární tvorba má dlouhodobě vysoké renomé, ale někdy se i mistr tesař utne a v tomhle případě je spokojenost diváka přímo úměrná tomu, jak málo o dané problematice ví. Prakticky v každém díle, který jsem měl možnost sledovat, se vyskytly nějaké zbytečné a hloupé chyby. Nebyly snad zásadní, ale o pečlivosti autorů nevypovídají nic lichotivého. Jen namátkou, v posledně zhlédnutém díle o atentátu na jugoslávského krále se objeví mapa znázorňující vznik Jugoslávie po rozpadu Rakousko-Uherska, jenže je ze 70. let a např. Československo je tam znázorněno bez Zakarpatské Ukrajiny. Nebo u komentáře o balkánské válce v roce 1912 průvodce tvrdí, že Srbsko bojovalo proti dvěma muslimským státům - Turecku a Bulharsku. Jenže Bulharsko je pochopitelně pravoslavné, stejně jako Srbsko. A tak by se dalo pokračovat. Na druhé straně, ne každý je fanoušek historie a v tom zásadním kiksy nejsou. Pro toho, kdo studoval historii na škole jako z rychlíku, je to i relativně slušná volba ke zpestření svých znalostí. Jen ještě dodatek - každý díl je uváděn větou, že motivy atentátu byly zahaleny tajemstvím až do teď. Drtivá většina popisovaných událostí je historikům důvěrně známá a seriál opravdu nepřináší nic nového. Je to jen reklama. Celkový dojem: 50 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Epizóda: John F. Kennedy. Že v roku 2007 ešte nedisponovali takými informáciami, ako dnes po odtajnení rôznych podkladov, to samotných tvorcov samozrejme ospravedlňuje. No to, že sa pri atentáte na Kennedyho neuvádza možnosť, že mala vo všetkom prsty CIA, to už je "trošku" zahmlievanie. To je totiž momentálne takzvaná "Smoking gun". Plusom však zostáva, že sa spomína viac ako jeden strelec, pričom dochádza na absolútne spochybňovanie záverov Warrenovej komisie, ktorá je už v dnešnej dobe celkom solídnou, trápnou záležitosťou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa v celku presné popísanie skutočností, ktoré sú výborne doplnené o dobové videa a obrázky. Chválim, bežného diváka to obohatí a nebude pozerať na to, či tam Československo ukázali bez Podkarpatskej Rusi. Angličania majú aj tak všetkých za Poliakov. Najlepšia časť pre mňa bolo vyvraždenie cárskej rodiny, výborný bol aj František Ferdinand, kde sa fascinujúco dozvedáme, aké malé detaily môžu rozhodnúť o veľkých udalostiach, napríklad že si atentánik odskoči kúpiť sendvič. ()

Reklama

Reklama