Reklama

Reklama

Bála - to nejlepší z Blatné

(studentský film)
všechny plakáty
Česko, 2009, 8 min

Režie:

Jan Chramosta

Obsahy(1)

„Bála“ – tak se v jihočeské Blatné říká svéráznému pánovi, který si před několika lety koupil novinový stánek na břehu rybníka a protože měl rád lidi a rád si s nimi povídá, udělal z tohoto novinového stánku malou hospůdku. A protože mají lidé rádi Bálu, chodí do toho improvizovaného, z kousků plechů stlučeného přístřeší a když je tam na podzim a v zimě pořádná zima, Bála jim vždycky vymyslí něco dobrého na zahřátí. V malinkém stánku má Bála asi všechny lihoviny světa a všechny ceny záleží na tom, jak moc jste Bálovi sympatičtí a když nejste, tak Vám prostě nenaleje. Máte smůlu. Bála má rád slušné lidi a hospůdka není otevřena pro někoho, kdo neumí pozdravit. Bála je svérázný člověk se svéráznými názory, který si vybral zvláštní způsob života se kterým je ale spokojený. Jeho pracovní doba se odvíjí od jeho nálady. Někdy má prostě otevřeno a jindy zase zavřeno. Každopádně u Báli není možná pít a zároveň se s ním nebavit. „Zajít na jedno k Bálovi“ znamená diskutovat s Bálou, vyměnit si názory, zkušenosti. Rádi bychom tomuto zajímavému člověku dali příležitost vzkázat něco Bruselu. Podat EU zprávu o tom, že někde v jižních Čechách žije Bála, který má možná na první pohled nezáviděníhodný život uprostřed hejna alkoholiků, na druhý pohled je ve svém prostředí šťastný a má co říct. Dokument bude koláží Bálových výpovědí, spojených s poetickými obrazy města a okolní krajiny. Pokusíme se zachytit pohled na toto okolí skrze nejrůznější exotické lihoviny, kterých má Bála ve svém malém stánku na kraji rybníka více než ledajaký bar. dohromady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poněkud chaoticky střižené cosi, co ovšem v druhé půli naprosto plynule přejdě v kouzelné svědectví o koutku světa kdesi v Blatné. Kde alkohol není drahej, kde čaj jedině s rumem a kde se lidi mají rádi. V podstatě banální, přesto (nebo možná právě proto) tak nějak dobrácky humpolácky upřímné a milé, s příjemnou hudbou, překrásnou kamerou a zajímavými charaktery, kteří mluví o Bálovi - svérázném samorostu s vlastním pohledem na svět. Upímně doufám, že se nejedná jen o nějaký studentský žertík (kterých je u nás na škole požehnaně) a Bálův stánek budu mít možnost někdy navštívit. Takovou zvědavost a chuť to ve mě vzbudilo... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nemám, co bych vytkl. Skvěle vystihující dokument Bály. Jsem z Příbrami, ale v Blatné jsem na internátě a Bála je Bála. Celá Blatná toho člověka zná a ví kde má místo, když se řekne Bála, tak si ho každý vybaví. Samozřejmě chápu nízké hodnocení některých uživatelů, ale ten kdo nikdy nebyl v Blatné, nemůže dokument pochopit, tak jako lidi, kteří v Blatné žijí. Sám musím říct, že Bála je to nejlepší z Blatné a na něj se jen tak nezapomene a jeho památku si bude pamatovat mnoho a mnoho generací... 9/10 = 95% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dokonalost! Celkové provedení tohoto dokumentu má silně nakročeno mystifikačním směrem - při sledováni si nešlo nevzpomenout na Svěrákovy "Ropáky" z r. 1988. Obě dílka vysílají filmaře do neznámých končin, kde nechávají na kameru promlouvat místní domorodce, kteří se vyznávají z obdivu k svérázným kvalitám ropáků/Bály. "Bála je rovnej člověk vole. Bála vole je rovnej člověk a je to vole inteligentní bytost, vole jo." ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Co bylo cílem? Vzít kameru do hospody? Udělat dotazník se štamgasty? Zjistit, jestli barman nespolupracuje s mafií? Jestlipak měl v pořádku hygienu.... ()

Cloud 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi poetický začátek, nadále však zůstavá poetická spíš už jen hudba. Což mi přišlo škoda. Líbí se mi vytvoření jakéhosi tajemství pomocí formy "o něm bez něj". Bohužel však filmu dle mne chybí jakkýkoliv cíl. Vyvrcholení. Zrátka finále. Člověk na konci zjistí, že to moc vlastně nikam nevedlo. Což mi přišlo opět škoda... ()

Jeanecek 

všechny recenze uživatele

Film dostává ****, ale jeho realizace si zaslouží **************.... Takže max ;-). Jsem rád, že jsem se na tomhle projektu mohl podílet - bylo to velice upřímné, ovšem živelné natáčení... ()

Reklama

Reklama