Reklama

Reklama

Uvnitř vnitra

(TV film)

Dokumentární film přináší prostřednictvím osudu Kamila Pixy, posledního žijícího spoluzakladatele Státní bezpečnosti, netradiční pohled na klíčové momenty nedávné české (československé) historie. Informace, zprávy, dokumenty a osobní svědectví ve filmu jsou zároveň absurdním dokladem ničivé i sebedestruktivní síly jedné z nejnebezpečnějších ideologií lidské historie: komunismu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zásadní problém tohoto dokumentu tkví v nedostatku informací. Pixa vypráví a vypráví, aniž by se tvůrce soustavněji pokusil jeho vyprávění korigovat fakty. Tedy ne, že by nebyla, ale je jich po mém soudu málo. Navíc jsou mnohé souvislosti neobjasněny a nevysvětleny. Informace zůstávají vytrženy z kontextu, namísto neúprosných historických dat, jde často o "tvrzení proti tvrzení". Svým způsobem nejde o klasický historický dokument, nýbrž o "medailonek" žijícího člověka, člověka který sám nejen dostane v dokumentu největší prostor, ale navíc má vskutku zjevně schopnost, svým vyprávěním zaujmout a získat si posluchače. Nanejvýš žádoucí by byla nejen podstatně větší stopáž, ale také podstatně kritičtější zpracování tématu. Obávám se, že Císařovský nejen podlehl Pixovu kouzlu, ale navíc se až příliš snažil o výtvarně působivý dokument. Obojí je v dané chvíli nepochybně chyba... Celkový dojem: 70% ()

jakub.uck 

všechny recenze uživatele

Z pohledu filmového fanouška je zajímavou informací skutečnost, že Kamil Pixa se jako ředitel Krátkého filmu stal jednou ze zásadních postav české kinematografie. Z pohledu historika je zas fascinující Pixovo vyprávění o rozložení moci v komunistické totalitě. Z pohledu psychologa můžete žasnout nad Pixovým démonickým charakterem. A našla by se mnoho dalších rovin, které Josef Císařovský (i přes poměrně krátkou stopáž) zachytil. Nemůžu než doporučit. ()

Reklama

JORDY 

všechny recenze uživatele

Když se setkáte se jménem Kamil Pixa a budete chtít o něm zjistit více informací, nejsem si jistý, zda je Uvnitř vnitra k tomu vhodný zdroj. Pixa je člověk, který měl ohavnou minulost v StB, a posléze se dostal k filmu, kde působil přes dvacet let. Každopádně ani o jedné z těchto dvou částí jeho života se příliš nedozvíme. Objektivní pohled tu absolutně nehledejme, dokument se zakládá na spíše jednostranné výpovědi Pixy, ve které ale absolutně chybí nějaké časové zařazení nebo zpřehlednění. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pojem "démonický stařec" zní jen jako již mírně směšné klišé z pokleslé literatury počátku 20. století, ale u pana Pixy by se dal použít bez těch úvozovek. Žádná lítost, maximálně trapné mlžení, když došlo na případ ubití vězně, na němž měl nezanedbatelnou účast, a hlavně chlubení se svou (naštěstí bývalou) mocí a důležitostí. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Zásadní dílo - faktograficky i umělecky. Faktograficky proto, že poprvé ukazuje na velké ploše, velmi autenticky a z pohledu jeho představitele, jak fungoval státně-represivní aparát při vzestupu komunismu v Československu, se všemi jeho ohavnostmi a paradoxy. Umělecky pak díky totálně povedeným, "švankmajerovským" animovaným předělům. Ty, stejně jako kompozice klasických režisérových záběrů, často řeknou víc než jakýkoli autorský komentář. Film dostupný online na stránkách ČT! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama