Reklama

Reklama

Voda: Velká záhada

  • Česko Voda (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

VODA – nejzásadnější součást života na Zemi. Jsme s ní v každodenním kontaktu, ale známe tajemství tohoto úžasného živlu? Využíváme vodu v zemědělství, továrnách, vodních elektrárnách a vůbec na milióny různých způsobů, a přitom se její chování vymyká všem fyzikálním zákonům. V době globálních klimatických změn je naprosto nezbytné pochopit záhady tohoto živlu. Každý živý organimus vodu potřebuje k životu. Tím, že jsme nezjistili, jak přesně voda funguje a čeho je schopná, jsme se dostali do situace, kdy její kvalitu zneužíváme a zapomínáme na její potenciál.
Snímek představuje úchvatné objevy, se kterými přišli vědci z celého světa, například z Ruska, Kazachstánu, Švýcarska, Izraele, Spojených států, Velké Británie, Rakouska, Japonska, Argentiny, Číny a Tibetu. Objeví se zde i Masaru Emoto ze snímku "What The Bleep Do We Know?!“ ("Co my jen víme?!“) (Pražské brány)

(více)

Recenze (8)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Dokument opravdu hodný pozoru každé lidské bytosti, otevírající – mnohými spíše jen tušená – tajemství vody, která se na základě předkládaných výzkumů, experimentů a svědectví jeví jako duchovní médium či jako životní forma, ne-li jako bios sám. Místy mně běhal mráz po zádech a skládačka vlastní existence se doplňovala, ba připadal jsem si – ke svému studu – jako bych právě kladl prsty do rán… Lituji jen krátkosti filmu: uvítal bych podrobnější seznámení s představeným zkoumáním, širší náboženskou reflexi (příspěvky patriarchy Kirilla, vesměs omezené na parafráze biblických výroků, mně nepřišly dostatečné) a zřetel mytologický. Samotnému se mi vybavovaly další a další příklady, které by bylo možné s prezentovanými poznatky usouvztažnit. Zvláště se mi vybavila krásná básnická próza Roberta Desnose Smutek za smutek, v níž zachytil hlas kapajícího kohoutku. Voda vězněná ve vodovodním potrubí podle něj pláče: „je to zlověstný jekot vody v potrubí a je to můj kohoutek, jenž zvolna slzí na náhrobní dlaždici, která mi slouží za výlevku. Voda, uvězněná v obrovském hubeném hroznýši táhnoucím se dům od domu, naslouchá vyprávění svých kapek.“ ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo vtipne. Pseudo-vedecky dokument, ktory sa obrati na znosku presvedceni, nadeji a modlitieb zaobalenych do vedeckeho habu. A pritom to zacina velmi zaujimavo, pretoze dobry dokument o vode som zatial nevidel a dufal som, ze tento taky bude. Ale zbierka pseudo-vedcov ma pobavila, aj "fakty", ktore tu boli prezentovane. Najlepsi boli nakoniec vysoki predstavidelia cirkvi, ktori hovorili o liecbe vodou, ak sa k nej budeme modlit. Ok, ok. :) ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Jsou-li klíčové pokusy a měření vědecky ověřitelné, potom řečeno slovy poety "není co čarovat". Kritická metoda vědeckého zkoumání věcí pozemských nedává v našem civilizačním okruhu po staletí příliš prostoru šarlatánům, ovšem nedovoluje ani jakoukoli samoúčelnou skepsi, jakožto jinak realitu popírající myšlenkový proud. Kéž se tématu tedy chopí racionální a nepředpojatí učenci - co více si přát. Každopádně dokument může zcela ladně z uchopitelné části vysvětlovat fenomén "svěcené vody", Lurd a třeba mnohých "zázračných studánek". Možná není třeba ani mnoho pokory, iba trocha nepředpojatosti a racionalismu - na který se stále ještě ve věcech pozemských odvoláváme ;-) ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Ako chemik vám môžem zodpovedne povedať, že nemáme doposiaľ poznatky, ktorými by sme vysvetlili správanie sa vody. Myslíme si, že vieme o jej štruktúre a vlastnostiach všetko, no nie len v tomto dokumente, ale aj inde sa ukazuje, že rôzne druhy energii vrátane myšlienky môžu významne ovplyvniť chemizmus a fyzikálne vlastnosti vody. Tento dokument a jeho obsah by som určite nepodceňoval, skôr naopak, zobral by som si z neho veľké ponaučenie. Klobúk dolu pred tvorcami dokumentu, len škoda, že sa neteší väčšej popularite. ()

Reklama

Reklama