Reklama

Reklama

Lovci mamutů

(TV film)
  • Francie Chasseurs de mammouths (více)
Francie, 2005, 51 min

Obsahy(1)

Překvapivé množství nálezů ostatků pravěkých zvířat na Sibiři za polárním kruhem zachraňuje slony v Africe. Mamutovina totiž nahrazuje poptávku po sloních klech. Dnešní lovci mamutů dobře vědí, že nejvíc pozoruhodných objevů lze učinit v zmrzlé sibiřské půdě v takzvaném permafrostu. Objeveny byly i celé kusy těl s ochlupením. Hledači si pamatují i objev jednoho dokonale zachovalého mamutího mláděte. Běžné jsou kly a zbytky koster. Ze zmrzlé půdy dolují muži za velmi těžkých podmínek ostatky pravěkých zvířat. Tak si vydělávají na živobytí. Občas naleznou i velmi vzácné kousky ve výborném stavu, které mohou vědci použít jako muzejní exponáty. Podle některých odborníků by se zde mohly nacházet ostatky až deseti milionů mamutů. Ale od chvíle, kdy byl vydán zákaz lovu slonů, ovládli Rusové trh s mamutovinou. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska úplně náhodou jsem narazil na tento dokument, jemuž dali v češtině stejný název jako dal pan Štorch své knize. Musím říci, že jsem si doplnil vzdělání. Mým snem byla vždy paleontologie, ale když už, představoval jsem se spíše někde v poušti Gobi nebo na pláních Utahu než kdesi na dalekém severu. Občas jsem zaslechl, že v Rusku našli mamuta, jednou dokonce že zmrzlého a že zkoušeli jíst jeho maso, ale moc jsem tomu nevěřil. Dnes jsem tedy koukal co mamutů tam padlo když začalo oteplení a nástup jehličnanů způsobil u tohoto praslona hlad. Fascinovalo mne jak tento živočišný druh vyhynulý před desítkami tisíc let dnes vlastně chrání slony a nosorožce svými kly a kostrami. Asiaté zřejmě mají s erekcí problémy už staletí, protože jednou z jejich jisto jistých tradičních metod jak zvednout to co leží je rozemletý sloní či nosorožčí kel. Kvůli tomu se na druhé půlce světa jiní ynteligenti snaží vybít populace slonů a nosorožců což už se jim skoro povedlo. On slon své kly zdarma nedá a tak je třeba jej odstřelit. Nosorožec je stejně lakomé zvíře, navíc když ho vytočíte, udělá vám z vašeho landroveru kuličku plechu. Šlo to tak daleko, že ve světových ZOO svým chovancům kly a rohy také raději odřezávají, co kdyby v noci někdo přišel z aku pilkou z Lidlu že? A tak dnešní děti kly a rohy u těchto zvířat znají pouze z obrázků. Naštěstí v Rusku se klů válí habaděj a mamut byl vlastně také slon což? Nevím jak Asiaté, o prášku tam moc slov nepadlo ale do takového klu se také dobře ryje . Třeba na jeden celý se vejde celá čínská mytologie všech duchů a bůžků což si zase rádi kupují bohatí Evropané. A co teprve takové šachové figurky s podpisem Karpova ! Nejdříve je třeba ale tam nahoře v zimě a v bažinách kel najít, vytáhnout opatrně z permafrostu, dovézt na základnu a odtamtud dopravit vrtulníkem do civilizace. Když je klika, najde se i kus masa a chlupy (jíst bych to ale nedoporučoval). Ruské vládě to neva, klů má plná muzea a tak umožňuje prodej což kompenzuje zákaz obchodování se slonovinou. Nu, proč ne. Já u toho zase dostal chuť na PC hru Far Cry Primal a také na moji oblíbenou knihu pana Obručeva - Plutonie. Za mně je to za 4 mamutí stoličky! * * * * ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Celkem mi bylo líto těch chudáků, kteří tam za polárním kruhem dřeli na to, aby jejich boss měl nové zlaté hodinky a lepší mercedes... ()

Reklama

Reklama