Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Recidivista Wes McQueen uprchl z vězení. Kvůli vysoké odměně vypsané na jeho hlavu se musí co nejrychleji dostat za hranice státu. Pod falešným jménem se pokouší vycestovat dostavníkem, na ten ale zaútočí lupiči. McQueen vozu prostřílí cestu a zachrání tak i své spolucestující, přistěhovalce z východu Freda Winslowa a jeho pohlednou dceru Julie Ann, kteří v Coloradu koupili farmu a hodlají se na ní usadit. Taková budoucnost by Wesovi úplně vyhovovala, protože už má dost života s oprátkou skoro na krku. Nejdřív se ale musí naposledy vrátit do akce... (dopitak)

(více)

Recenze (16)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu vynikajúci, temne ladený western, chvíľu som uvažoval o najvyššom hodnotení. Príbeh nezvyčajný, nepredvídateľný a do konca napínavý, finále nečakané. Walsh bol zručný režisér a McCrea si tu zahral jednu zo svojich najlepších westernových postáv. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Wes McQueen (Joel McCrea) uteče z vězení, seznámí se farmářskou dcerkou Julie Ann (Dorothy Malone), upadne v falešné podezření a uteče znovu, aby se setkal se svými starými kumpány a naplánoval další přepadení... Zajímavý, "černý" western. S velice napjatými milostnými scénami prchavosti okamžiku a značně netypickým koncem. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Westernový remake Walshova vlastního filmu Vysoko v horách (1941). O nic horší než originál, závěrečná sekvence mi dokonce přišla ještě působivější. Největší minus: špatně namaskovaná Virginia Mayo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Napínavý western, v němž si pět divákovy sympatie získávají postavy z té špatné strany zákona. Colorado Territory je napínavé, odehrává se v dobrém prostředí, ústřední herci hrají výborně a konec je opravdu dobrou tečkou za zhlédnutými 94 minutami. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabý western, čo sa dá pripísať dobe vzniku, kedy ešte herci tak povediac nevedeli hrať. Čiernobiely noir western zohrievala svojou tvárou a sexi nôžkami Virginia Mayo. Naopak, Dorothy Malone tu bola ešte nevýrazná brčkavá bruneta. Práve kvôli nej som sa rozhodol zhliadnuť túto snímku, aby som videl jej celú filmografiu. Čo sa týka akcie, strieľa sa tu dosť často, avšak i tak je tu viac hovoriacich scén o ničom. Postavy sú nevýrazné a nudné. Naozaj, nebyť očarujúcej Virginie Mayo, moje hodnotenia by išli ešte nižšie a to už by boli prekliate nízko. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U noiru v pořádku, ale ve westernovém žánru by prostě měl být hlavní kladný hrdina, a to tady chybí, neměl jsem komu fandit. Uznávám, že konec není hollywoodsky teatrální, jak by se mohl jeden domnívat na základě distributora a roku vzniku. Originál ani další remake jsem neviděl. Dobrá b&w kamera, tradiční zadní projekce. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Netypický temný western, kde jsou hlavní postavy samí špatní chlapi. A to včetně těch, kteří by měli stát na straně zákona (neskutečná scéna, když si jeden ze strůjců spravedlnosti nevšímavě škrtne sirkou o kymácející se nohu čerstvě oběšeného zločince) .______Takže se nedá nefandit Joelu McCreovi s jeho poctivým obličejem a tady i poctivou snahou udělat poslední vlak a pak už žít ve vší počestnosti. Způsob přepadení vlaku je důvtipný a chytře vymyšlený. Stejně jako milostný trojúhelník mezi charakterním desperátem, poctivou farmářskou dcerkou a padlou indiánkou (blonďatou! - ale nebuďme za hnidopichy) - charaktery obou žen nejsou schématické, jako tomu často u westernů bývá. Divák odhaluje postupně, jaké doopravdy jsou a je to překvapivé odhalení. ____ Finále bych přirovnala k explozi - všechny dosud vyhrocené emoce: láska, zrada, prospěchářství, odvaha, podlost i ubohá přízemnost pátračů, kteří chtějí mít vyřešený případ a o nic jiného se nestarají - se v jednom bodě protnou a už není cesty zpět. Konec ve mně dozníval ještě hodně dlouho, takovou emoční nálož dokáže zobrazit jen málokterý film. /17. 5. 15./ ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ asi najlepší western s McCreom, čo som videl. Už úvod a útek z väzenia naznačí, že by to mohlo byť zaujímavé. Vo westernoch bývajú tri druhy útekov z väzenia - odpálenie steny dynamitom, vytrhnutie mreží konským záprahom alebo klasický prepad stráží, tento bol originálny. Potom tu síce máme klasickú schému zlodeja, ktorý sa chce napraviť, hneď ako spraví poslednú lúpež, tiež klasickú zradu medzi kumpánmi, no zaujme postava Julie Ann, ktorá sa od začiatku javí ako milá dievčina, s ktorou hlavný hrdina skončí, no vykľuje sa z nej mrcha bažiaca po peniazoch a vďaka tomuto zvratu dávam 70%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Povedený westernový remake Walshova klasického noiru High Sierra s Bogartem. Originál už si bohužel moc nepamatuju, takže nemůžu moc srovnávat, ale tento film měl větši spád. Závěrečná scéna byla skutečně hodně silná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedná se o westernovou předělávku snímku "Vysoko v horách", respektive o westernovou adaptaci Burnettovva románu, který se tentokrát na scénáři nepodílel. Zápletka je v podstatě stejná, ale najednou si uvědomíte, že ten westernový look tomu neskutečně sluší. Navíc Joel McCrea není klasickým hezounem, ale má v sobě něco celkem lidského, přirozeného, co z něj dělá obyčejnějšího člověka, než z dalších hvězd té doby. "Sullivanovy cesty" mě přesvědčily, že mu mohu věřit a on to jen potvrdil. Raoul Walsh natočil remake vlastního filmu a nutno říct, že i lépe. téma pojal šířeji, více rozpracoval postavy a závěr je tak ještě o něco silnější. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne napinavy western, taky ako to ma byt : nahanacky, prestrelky, vyborne dialogy, paradne tempo, ktore ani chvilu nepolavi. K tomu nuda bola nemilosrdne zlikvidovana, tempo je aj v strede filmu vyborne. Joel McKrea na urovni, hral obstojne, Dorothy Malone bola vyborna : dalsi krasny dokaz, ze najlepsie westerny sa tocili v 40. a 50. rokoch : 89 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dnes muze tento western zaujmout asi jen fanousky tohoto zanru. Jednoduchy dej, trochu milostne romance a par povedenych akci. Z hercu me nikdo nijak zvlast nezaujal. Nicim vyjimecna kovbojka, dobra na jedno zkouknuti. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Originální film s Bogartem byl teda opravdu lepší. To ale neznamená, že by tohle byl špatnej film. V některých scénách byl dokonce Joel drsnější než Humphrey a nenechal si tak srát na hlavu. Jediná scéna, která byla do nebe volající byla, když Colorado dá peníze na kostel. Místo aby ten rozpadlej barák vypálila do základů a za lup si koupila chlast a děvky. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Kvalitný starý western, ktorý nestojí na prestrelkách a superhrdinských schopnostiach, ale na vzťahoch. Hviezdičku naviac za útek z väzenia pomocou ponožky :-) Na Virginii Mayo naozaj pri každom pohybe vidieť, že je to tanečnica, a nie že len bývalú tanečnicu hrá. V danej dobe musela byť vtipnou narážka na to, že ani herečka, podobne ako jej postava, nevedela spievať. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Walsh přetáhl děj svého o osm let staršího černofilmu "Vysoko v horách" do kulis svého o dva roky staršího westernu "Pronásledovaný". Romantická osudovost spíš než vzorečky příběhů ze Západu a zdravý rozum scénáristů vedou kroky lupiče-džentlmena a jeho milé (pochybně obsazený McCrea a pochybně nalíčená Mayová) vstříc závěru ve stylu Vidorova "Souboje na slunci". ()

Reklama

Reklama