Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři lidé se setkávají s osudovou nahodilostí: po smrti své matky se bývalý voják z povolání Thomas vrací zpět do Jerichowa, vzdálené vesnice v řídce osídleném severovýchodním Německu. Seznámí se s Alim, tureckým podnikatelem, který v okolí provozuje řetězec 45 stánků s rychlým občerstvením a žije se svou krásnou, ale nepřístupnou ženou Laurou v malé vile na okraji lesa. Thomas, který hledá práci, je zaměstnán Alim jako řidič a nakonec se stává Lauřiným milencem. A zdánlivá idyla se začíná rychle rozpadat.

Při výstavbě příběhu si i českému publiku důvěrně známý tvůrce Christian Petzold záměrně pohrává se zápletkou filmu Pošťák zvoní vždy dvakrát a zobrazuje v severovýchodní německé provincii milostný trojúhelník lidí, kteří se ocitají na pomezí mezi láskou, zradou a věrností. Především díky použité hudbě a její úloze ve stylu vyprávění dokázal režisér se svým poradcem a učitelem Harunem Farockim klidně a jednoduše zprostředkovat touhy postav v malé fiktivní osadě, obklopené venkovskými silnicemi a pobřežními útesy. Letošními cenami německé filmové kritiky byl Jerichow vyznamenán jako nejlepší film. Zároveň byl nominován v kategoriích Nejlepší hraný film a Nejlepší režie na Německou filmovou cenu. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (18)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pošťák zvoní vždy dvakrát v nemeckej verzii s tureckou participáciou až niekde na poľských hraniciach a v modernom šate. Ale je to tak nemecky chladné, chýba tomu tá vášeň, ktorú priniesla napr. v americkej verzii z 1981 Jessica Lange. A chýbala tomu aj kriminálnejšia vložka, ostalo to len na vzťahovej rovine a v podstate film končí tam, kde originálny pošťák sa len rozbieha. Hoci motoristický záver ma fakt dostal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak kdo vyhrál tu bitvu u Jerichowa, kdo způsobil zhroucení zdí a překročení dosud fungujících mezí? Samozřejmě žena (tajemná žena, prostitutka). Dle Knihy soudců: "Jozue, syn Nunův, pak ze Šitimu tajně vyslal dva muže na výzvědy... Ta žena ale oba muže odvedla a ukryla. Proto odpověděla: Ano, ti muži ke mně přišli, ale nevím odkud". Laura je nezná (nechce znát), protože od jednoho může mít jen peníze a od druhého jen lásku, ale nikoli oboje současně a u jednoho, jak by chtěla, neboť to považuje za jedině možné. Prvním "zvědem" je Ali Özkan. Jako každý boháč, pozezřívavý a defétistický, "žije v zemi, která ho nechce, s ženou, kterou si koupil" (citace z filmu), tj. ani žena ho nechce. Zprvu nechce ani druhého zvěda, Thomase, urostlého milovníka; nakonec mu však podlehne a hned se mohou kout pikle... A jak skončila bitva u Jerichowa? Dle Knihy Jozue: " Vše, co bylo ve městě, pak vyhladili jako proklaté: muže i ženy, mladé i staré, skot, ovce i osly." Ve skutečnosti však Jerichow dobyt nebyl nikdy. Pozn. 1: Téma milostného trojúhelníku (manželé + další muž, nebo další žena) je odvěké, proto odvolávat se na Jamese M. Caina a jeho román "Pošťák vždycky zvoní dvakrát", 1934, jako na zdroj, je veskrze nerelevantní. Aneb, jak říkali staří Indové: "vem si, co tu je, a ukaž, co s tím dokážeš udělat" (parafráze). Pozn. 2: Svého času (v několika letech) jsem prošel celé pobřeží tehdejšího NDR. Jerichow leží mezi Lipskem a Wismarem, tedy ca. 200 km (po silnici) od moře. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný námět, kde je sice už v začátcích patrné, jakým směrem se to bude asi ubírat, ale přesto jsem byla přilepená opět k židli po celou dobu. Konec mně nakonec zamotal trochu hlavu a v tom je ten fígl, že tak jak jsem zpočátku psala o směru, kterým se to muselo ubírat, tam mně Christian parádně v jednom směru podtrhnul nohy. Atmosféra se mi moc líbila, klidně mohla být ještě hutnější. Ali se mohl do své role ještě víc položit, takhle jsem mu to až tak všechno nebaštila, nicméně film o třech osobách na mě silně zapůsobil, ber nebo neber. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi dnes vážně sedlo. Aniž bych to vůbec tušil, dal jsem tomuhle filmu přednost před mnoha jinými. Asi intuice, nebo mě navnadila ta Kajdova jednička, bude to asi tak nějak fifty fifty. Takový trošku pomalejší začátek, což netrvá dlouho a celý tenhle film se nakonec velmi solidně rozjede a končí v grandiózním finále, které je úplně jiné, než asi všichni tři hlavní představitelé očekávali. Netradiční milostný trojúhelník, který tentokrát Christian natočil tak, že mi nakonec nezbývá nic jiného, než dát za pět. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film som chcel vidieť hlavne kvôli Nine Hoss, ale v prvej polovici nedostala veľký priestor. Jej čas prišiel neskôr keď prepukne tajná láska...Manželstvo medzi tureckým podnikateľom Alim a krásnou blondínou nie je tak romantické ako by sa na prvý pohľad zdalo. Jej počiatočný nezáujem k novému pomocníkovi v ich podnikaní Thomasovi je iba skrytý strach. Ali je neskutočne podozieravý a žiarlivý a nový šikovný pomocník prinesie iba ďalšie problémy... Režisér jednoduchým spôsobom dokázal navodiť dusnú atmosféru. Divákovi je naznačené , ža Ali neodletel do Turecka a tak netrpezlivo čakáme čo tento podozieravý a chytrý Turek vymyslí. Herecky výborne zahrané, vystačili si traja herci a zopár komparzistov. Finančne možno nie príliš náročný film, ale kvalita sa fakt zadarila. Nemci valcujú. +++ Netušil som čo má názov Jerichow znamenať, ale tento nápis si možno všimnete na Aliho dodávke, takže je to buď názov mestečka alebo sa tak volá jeho firma. +++ 80%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na severovýchode Nemecka, predovšetkým v spolkovej krajine Branderbursko. Pobrežné scény pri mori sa natáčali ešte severnejšie, a to v Meklenbursko-Predpomoransku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama