Reklama

Reklama

Jack Rozparovač: První sériový vrah

(TV film)
  • Velká Británie Jack The Ripper: The First Serial Killer
Velká Británie, 2006, 50 min

S pomocí moderní kriminologie a psychologie vedoucí oddělení pro prevenci vražd Scotland Yardu vytváří portrét nejznámějšího vraha, Jacka Rozparovače, a nahlíží do jeho duše. Jack Rozparovač byl prvním moderním sériovým vrahem. Jeho hrůzovláda dodnes zůstává jednou z největších historických záhad, která postrádá motiv, v brutalitě je nepřekonatelná a do dnešního dne se ji nepodařilo objasnit. Laura Richardsová z ředitelství násilných zločinů Scotland Yardu nyní případ znovu otvírá. S pomocí moderní kriminologie a psychologické analýzy ve spolupráci s týmem expertů využívá techniky jednadvacátého století, aby vrahovi z 19. století porozuměla a rozehnala řadu mýtů, které ho obestírají. Výsledky zcela mění naše dosavadní vnímání Jacka Rozparovače a přinášejí podrobnou psychologickou studii o tom, jaký to byl člověk, kde žil a dokonce, jak možná vypadal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tak Jack Rozparovač nakoniec nebol žiaden prechytralý a nepolapiteľný zabiják, vraždiaci s presnosťou a premyslenosťou činu, ale iba "obyčajný" človiečik, ktorému z väčšej časti hralo do kariet šťastie. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

To napětí v dokumentu je velice silné. Jinak tak trochu stejný pohled na to, co už snad všichni vědí. ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Inu, není to zrovna dokument nabitý novými šokujícími informacemi, které by pod tlakem valil do diváků a při kterém by i zarytí ripperologisté omdlévali úžasem..Těžko říci, jestli si dokument kladl vyšší cíle, než jen základní seznámení s tématem. Protože toto je jediné, co plní. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Dokument nám otvára bránu do sveta Jacka Rozparovača a snaží sa nám priblížiť jeho konanie a charakter (prečo konal tak ako konal),i tak k žiadnej zásadnej alebo prevratnej teorií nás to neprivádza.A to je aj celkom škoda.Odznejú tu fakty,ale i domnienky,ktoré sú nám dávno známe a nie sú žiadnym verejným tajomstvom,hoc kriminologia ako taká prešla časom výrazne markantnými zmenami.I napriek tomu fascinujúci dokument pre vyznávačov konšpiračných teorií.-čiže aj pre mňa. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak jen ten Jack Rozparovač, jak se nazýval, věděl, že ještě více jak po sto letech je jednou z největších záhad, vzniklo o něm plno filmů, dokumentů a nenechá spát plno dalších lidí, kteří marně hledají a zjišťují...Už samo o sobě je tohle neskutečný úspěch. Dokument postupně vypráví jak staré, tak nové informace a je dobře, že je tam zapojena právě nová možnost zkoumání a zapálení daných vyšetřovatelů je tam hodně zná. Ale nic speciálního či nového jsem se nedozvěděla, ale taky jsem nebyla zklamaná. ()

upson 

všechny recenze uživatele

Obyčejný ale důvěryhodný dokument, který vyvrací obecnou mystifikaci nabobtnalé fámy o geniálním vrahovi z Londýna. Člověk musí pochopit, že realita je jiná a v opravdovém světě není každý sériový vrah Hannibal Lecter :-) ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Vyčnívající dokument s takřka thrillerovým nádechem. Asi za to částečně může ta fascinace po 100 letech otevřeným případem a ne úplná vyjasněnost tohoto "vyhypovaného" případu. Poprvé a prozatím naposled jsem se bál u "blbého" dokumentu. ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument ktorý sa snaží priniesť do prípadu nové myšlienky ale prakticky až na pár vecí len opakuje veľmi dobre známe veci. Geologický profil údajného miesta bydliska Jacka Rippera je číra špekulácia. Profil ktorý vytvorila Laura Richard sa mi takisto zdá až moc zjednodušený. Jeden z tých moderne pojatých dokumentov ktorý ale na to aby mohol byť braný vážne seriózne postráda dve najdôležitejšie veci. Širšie spektrum profesionálnych odborných názorov a oveľa väčší objektívny nadhľad. No a samozrejme že stopáž niečoho takéhoto nemôže byť 40 minút ale minimálne dvojnásobok resp. aj to je málo. Z tých konšpiračných ( ale rozhodne nie nemožných ) teórií sa mne osobne najviac páčia dve a to Jill The Ripper a Thomas Neil Cream Theory. Kto vie o čo ide určite ich pozná. ()

Kolyas 

všechny recenze uživatele

Až na ten závěr docela zajímavé... Jinak mně se spíš líbí dedukce a příběh komiksu From Hell, potažmo stejnojmenného filmu. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Docela sugestivní a hlavně povedený dokument o prvním a zřejmě i nejslavnějším sériovém vrahovi v historii.Skupina odborníků na slovo vzatých se po více než 100 letech snaží pomocí nejmodernějších postupů odhalit totožnost legendárního vraha. Problém je, k jakým výsledkům dochazí. Představa, že člověk, který dokáže přímo na ulici, v naprosté tmě a ve spěchu odborně odřezat z těla určitý orgán, je prosťáček z nejnuznější čtvrti v Londýně a skoro bez vzdělání, je poněkud podivná... ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární snímek zachycující pokus o vyšetřování vražd Jacka Rozparovače moderními kriminalistickými metodami by měl větší hodnocení, kdyby autoři včas dokázali zavřít zobák. Možná potřebovali smýt dávné podezření ulpívající na monarchii, nebo ukázat, že Scotland Yard umí, každopádně z nich vypadla tato neskutečná debilita: “Kdybychom tehdejším vyšetřovatelům mohli poskytnout veškeré informace, které máme dnes, byli by ho chytili.Většina z nás by o Jacku Rozparovači nikdy neslyšela, nebyl by žádný mýtus, ani záhada. “ Já mohu jen dodat, že kdyby manželé Hitlerovi věděli, jakej vejlupek bude jejich synek Áda, tak by snad ani nešukali a to i kdybychom jim poskytli veškeré dnes dostupné antikoncepční prostředky. Stejně tak to platí pro manžele Uljanovovi a Džugašvili. Většina z nás by nikdy neslyšela o totalitě, masových vraždách a nebyl by problém vidět pár komunistů pouze v rezervacích Krkonošského národního parku a odpadla by záhada, proč se znova tak šíleně množí. ()

Avicii 

všechny recenze uživatele

Je to už přes 100 let a policii se přesto stále nedaří odhalit, kdo vlastně byl onen Jack Rozparovač! V tomto dokumentu se nejrůznější odborníci vydávají po jeho stopách a podaří se jim vytvořit pomocí počítačového programu jeho údajnou podobiznu. Já osobně si myslím, že to nebyl nějaký nevzdělaný blbec z chudé čtvrti, jak zní závěrečný verdikt odborníků v tomto dokumentu, vždyť v roce 1888 zabil a rozřezal pět žen a přesto zůstává jeho totožnost i nadále neznámá, zřejmě asi nadobro. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač údajně prohlásil: "Stanu se otcem 20. století". Tento výrok se určitě částečně vyplnil, stačí si pustit televizi a sledovat současné nejpopulárnější seriály - jsou plné vražd a sériových vrahů. Také Jackovi následovníci, jako Zodiac nebo Charles Manson, se stali mediálními superhvězdami minulého století. Tento dokument pojednává o policejní psycholožce, která se snaží pomocí moderních vyšetřovacích metod odhalit totožnost vraha. Na základě dobových informací vytváří psychologický profil a také možnou podobu Rozparovače. Tyto závěry mohou být částečně pravdivé nebo mohou být zcela mimo mísu, to se dnes již nedozvíme. Ale také mi připadá nepravděpodobné, že se jednalo o hlupáka, který jednal afektovaně, a z 80% měl jenom štěstí. ()

marien1039 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť dobrý dokument. V podstatě se v něm nedozvíte více, než z obyčejné wikipedie, některé informace dokonce nejsou správné. ()

Reklama

Reklama