Reklama

Reklama

Lov na Gluma

(neoficiální název)
  • Velká Británie The Hunt for Gollum
Krátkometrážní / Akční / Dobrodružný / Fantasy
Velká Británie, 2009, 38 min

Obsahy(1)

Dědic Isildurov, obávaný hraničář Aragorn a čaroděj Gandalf Šedý se pokoušejí chytit Gluma, jenž je nebezpečný, jelikož zná místo, kde se nachází jeho největší poklad "prsten". Tento stav ohrožuje celou Středozem a všechny jeho bytosti, protože temný lord Sauron po onom prstenu neúnavně pátrá s pomocí svých skřetů.
Lov na Gluma je inspirován dodatky ke knižní trilogii Pán prstenů a nepřímo osvětluje, jak se Glum ocitl v Sauronově mučírně a jak se tomu snažil Aragorn zabránit. (Bakllazaan)

(více)

Recenze (218)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné. Vzhľadom na rozpočet a amatérske podmienky, v akých to vznikalo... jednoducho obdivuhodné. Ako samostatný príbeh by to nefungovalo, ale ako epizódka, ktorá priamo predchádza udalostiam v Pánovi prsteňov, je to výborné. Kostýmy, masky, exteriéry, digitálne triky, hudba, herecké výkony, kamera a hlavne atmosféra... to všetko ďaleko presahuje to, čo si predstavujeme pod pojmom "fan-film". Bojová scéna je dokonca porovnateľná s tým, čo predviedli Jackson a spol. Jedinou vážnejšou výhradou je nešikovný strih, ale tak či onak máme do činenia s dielkom, ktoré zahanbí všetky tie direct-to-dvd sračky typu Dragonhunter či Dungeon Siege. Dokonca uvažujem, či sledovaním tohto filmíku nestojíme pri zrode novej, naozaj nezávislej a životaschopnej internetovej kinematografie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

II Rozpočet £3,000 II Pekné že sa fanúšikovia do takéto niečoho pustili, škoda že príbeh o niečo viac nevystužili, je to dosť ploché a k lepšiemu hodnoteniu to vytiahne len veľmi pôsobivý súboj Aragona proti škretom, ktorý je na úrovni za ktorú by sa nemusel hanbiť ani vysokorozpočtové veľkofilmy. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nedá se upřít viditelná snaha o identické vizuální pojetí, ale kde je zbytek? Prominu, že Aragorna nehraje stejný herec, to je jasné, ale že se vystaví příběh takového amatérského veledíla na prakticky nulovém příběhu je obrovská škoda. Doufám, že tohle není poslední pokus, protože autorům se podařilo mnohem více, než by obyčejný divák čekal, ale jak jsem říkal, vypadat jako LOTRovská trilogie není všechno.... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako stroj casu (6-8 rokov dozadu) to funguje vyborne, technicke kategorie su na tom povacsinou rovnako. Skoda len, ze vlastna - pridana hodnota je vdaka scenaru slabsia (a to i napriek tomu, ze ma skor charakter poviedky, resp. "fillera") a prim hraje vrsenie odkazov k flmovej kiwi trilogii... . 7/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se přitom všem obdivuhodném nadšení, tvůrci nepokusili také o scénář. Aspoň o malý náznak; i to by bývalo bohatě stačilo. Bohužel takhle těch třiatřicet minut přestane bavit rychleji než by se slušelo. Navíc je zde obvyklý neduh většiny nadšeneckých filmů. Nepřirozené dialogy. Vždy je to věta, vteřina ticha, věta, vteřina ticha a tak stále dokola. Následkem toho dialogy působí zbytečně strojeně a příliš ochotnicky. Přitom dialogy samotné nejsou úplně zlé a ani neherci nejsou celkově vzato vůbec špatní (až na Chodcův "Frodův kukuč"). Jako demo nahrávka možností "co by parta kolem Rity mohla zvládnout" je to výborné, jako hotové dílo je to však nedostačující. Nikoli však špatné. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako Aragorn chytil Gluma... a potom ho stratil.“ Ak Tolkiena nemáte prečítané spredu zozadu, možno vám ani nedošlo, AKO v Jacksonovej filmovej trilógii zlý Sauron zistil, že Jeden Prsteň sa ukrýva v Kraji. Ako teda? Jednoducho. Odchytil jeho bývalého majiteľa - skazeného feťáka Gluma. A z neho už vo svojich mordorských kobkách vydoloval, že mu šperk pred desaťročiami ukradol odvážny hobit Bilbo, keď (so skupinou trpaslíkov a Gandalfom Šedým) putoval Stedozemou za pokladom. To bol Sauron ešte čosi ako mŕtvy. Keď sa po desaťročiach "zobudil" a začal kuť plány na ovládnutie Stredozeme, pochopil, že najľahšie mu to pôjde s mocným Prsteňom. Začal teda hľadať jeho pôvodného majiteľa Gluma. To isté však v približne rovnakom čase začal robiť aj odvážny Chodec Aragorn, aby Saurona predbehol a zabránil tým vyzradeniu dôležitej informácie. Bohužiaľ, korisť mu v poslednej chvíli predsa len ukoristil Sauron. Toľko k faktom, THE HUNT FOR GOLLUM je výplň medzi knižným „Hobitom“ a filmovou trilógiou Petra Jacksona (2001 - 2003). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No chapu, z ceho tu je kazdej tak nadsenej, na amaterskej pocin fakt unikatni zalezitost, ktera by pri delce deseti minut stoprocentne fungovala, ale pri delce pres pul hodiny to uz doznava znacnejch trhlin. Pribeh je sice jednoduchej, ale je tu par odkazu na udalosti v Panovi Prstenu, coz je fajn. Vizualni stranka je taky fajnova, obzvlast uvod je perfektni, bohuzel misty to fakt spis vypada jak zaber na partu lidi motajici se po lese. Hudba se taky povedla, i kdyz k nekterejm scenam moc nesedla. Skreti maj paradni masky a pokud tu neni nejakej jo detailni zaber na hubu, kdy se provali obcas lacinejsi maska, neni si na co stezovat. Samotnej Glum je pak vyresenej docela vtipne, bud vidime jeho stin, nejaky obrys z dalky, nebo je narvanej v pytli a samotnej zaber na nej si nechali az na konec. Coz nevadi, takle to je uplne dostacujici. Jenze kamen urazu jsou herci, necekam, ze amateri budou hrat buhvico a Gandalf jeste docela ujde, jenze Arwen ma rypak, ze by mohla jit orat pole a postava, na ktery celej film stoji - Aragorn, je fakt dost hrozna - teda ten herec. Vypada jak nejakej chcipacek, co dostal naplacano, charisma nikde a neustale aby se clovek bal, ze usne, fakt docela hruza. A to vlastne srazi celej film dolu, k tomu si pripoctete spoustu zbytecne dlouhejch zaberu chozeni po lese a nakonec to i pres na amatery paradni vizualni stranku vic nez ty tri hvezdicky bohuzel neda. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pouhá imitace Jacksonova stylu. Aby byl tenhle amatérský film zajímavý, musel by být nějak inovativní, nebo reflektivní. Věřím, že pro partu lidí bylo zajímavé to tvořit a odvedli slušný kus práce, ale pro mě není zajímavé na to koukat. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na amatéry fakt skvěle natočenej prequel k Pánovi prstenů. Dost mě zarazilo jak kvalitní to má audiovizuální stránku, sice se to samozřejmě s Jacksonovou trilogií nedá srovnat, ale i tak to působí dobře a stejnětak i kamera je velice kvalitní a ze soubojů umí, i při značně stížených podmínkýách, udělat koukatelnou a docela dobrou záležitost. Jediný na co si tvůrci opravdu netroufli byl Glum, u kterýho byl použitej takovej tríček, že jakoby byl clelej film v pytli a tak nebyl vidět, ale nevim proč, jelikož na konci ho ukázali a nevypadal špatně. Rozhodně zajímavej počin a docela dobrý vyplnění čekání na Hobita ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V podstate až obdivuhodná fanúšikovská pocta Pánovi Prsteňov a škoda azda len toho, že popri tej všetkej a vôbec nie márnej snahe ostal v úzadí samotný príbeh, čo pri tomto type filmov nie je ojedinelým zjavom. Ale špičková technická stránka takmer dokonale imitujúca Jacksonovu trilógiu si zaslúži maximálne uznanie a dáva zabudnúť istým nedostatkom. Aj keď to, že internetová kinematografia je na vzostupe, vieme uz istý čas. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Vyškrábeme mu ošiška, zakroutíme mu jeho špinavým krkem..“ Glum ze dna pytle a Chodec hlavními hrdiny příběhu, který může zaplnit bílá místa z úvodu první části Jacksonovy trilogie. Souboj se skřety i přes nuznější choreografii sice nechá zavzpomínat na střetnutí u Rauroských vodopádů, ale i jako ultralevný fan film, co se klaní v hlubokém předklonu originálu, to nemuselo rezignovat na soudržnost a alespoň náznaky vlastní invence. Arwen tu má frňák přes půl Roklinky a Aragorn vypadá, jako kdyby se na divoké párty zapomněl Drogo Pytlík s paní Gilraen, nicméně chápu, že castingem se tady nešlo zavděčit.. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

I když miluju Pána prstenů až za hrob, rozhodně nehodlám slepě vychvalovat všechno, co je s ním spojené. Ovšem co zvládla skupina nadšenců za méně než 3000 liber je fascinující. Hlavně kostýmy byly perfektní, choreografie bojů povedená a soundtrack by s přehledem trumfnul kdejaké oficiální produkce. Na hudbě se podíleli kromě režiséra dva lidé: Adam Langston, Andrew Skrabutenas. I přes to že dějová linka jen nejslabším článkem filmu, za 40 minut jsem nestihla ani sníst koláč, jak jsem film zaujatě sledovala. Režiséra Chrise Boucharda (toho hubeného kluka v brýlích) budu určitě sledovat, našlápnuto má velice dobře. Chcete-li se dozvědět o projektu více, doporučuju Behind the scenes. 85% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovská fajnšmekrovka. Pre tých, ktorí sa nevedia dočkať toho, kým nám Peter Jackson a Guillermo del Toro prinesú Stredozem znova na plátna našich kín, sa amatérsky tím odborníckych fanatikov rozhodol spáchať takýto profesionálne pôsobiaci, vynaliezavý, milý malý kraťas. Tentokrát však nejde o ďalší z rady internetom letiacich úchylných a zvrátených amatérskych frašiek. Strih, kamera, výprava, masky(!), kostýmy a dokonca aj choreografie súbojov sú bezchybné. Príbeh a zápletka nemajú vlastne žiadny vlastný zdroj, inšpirácia je stopercentná, ale keby mi niekto povedal, že pozerá vystrihnutú časť z niektorého z filmov trilógie, tak by nebol ďaleko od pravdy. Kvalitou atmosféry by ich totiž laik a neznalec tejto mánie mohol kľudne hodiť do jedného vreca. A najkrajšie na tom je, že celá táto paráda údajne neprekročila rozpočet štyritisíc libier. 85%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dávám plný počet hvězdiček i přesto, že to není tak monstrózní, velkolepá výpravná trilogie ze světa Středozemě na jakou jsme zvyklí od Pítra. Je opravdu zvláštní vidět Gandalfa, Aragorna a Arwen zahrané jinými herci než jaké jsme vídávali u LOTRa. Na tomto krátkém filmu mě nesmírně zaujala kamera, která spolu s příběhem dala filmu úžasný punc syrovosti a opravdovosti.... pro mne určitě. Takhle natočené záběry bitvy se skřety, konané v šeru lesa, ve mě vážně vyvolaly pocity jakéhosi nejasného strachu ... nevím jak to líp popsat. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Paráda, vzhľadom na okolnosti vzniku, že to celé vytvorila parta nadšencov a nikto z nich nechcel peniaze, je to paráda. Atmosféra blízka Jacksonovmu LOTRovi, starostlivo urobené masky, výborný strih v spojení s hudbou... jednoducho na tomto fanúšikovskom filme vidieť, že každá sekunda tých 39 minút bola vyčačkaná a vypilovaná do posledného detailu. Samozrejme, že sú chvíľky, keď podmienky vzniku presiaknu na povrch - ale za 3 tisíc dolárov? Boha, veď je to hotový skvost! P.S.: Arwen má priveľký nos, ale vyvážia to Aragornove modré oči ;-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hon na Gluma má velkou výhodu v tom, že takřka každý zápor, který na něm najdete, lze snadno omluvit kouzelnou větou typu "Ale na to, že to točili fanoušci a za pár šlupek...". Já se ovšem stejně nemůžu smířit s tím, že představtel Aragorna vypadal jako moula, že příběh byl jalový a že zatímco některé scény měly opravdovou "Tolkien-Jackson" atmosféru a vypadaly fakticky filmově, jiné (souboj Aragorna se skřety) připomínaly home video (nebo spíš "les video"). ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nemám slov - po dlouhé době jsem se opět alespoň na půl hodiny ocitnul ve Středozemi: originální hudba, výtečná atmosféra, a záběry jako kdyby na ražisérské sesli seděl sám velký PJ! Dokonce i zimomriavky byly!!! A to jsem o tom do dneška neměl ani nejmenší tušení... ()

Reklama

Reklama