Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tohle prohnilé město na Divokém západě potřebuje vyčistit od zločinu... Bat Masterson ztělesňuje v americkém prostředí jednu z kultovních postav Divokého západu. Neuvěřitelná dobrodružství legendárního pistolníka, lovce bizonů a později šerifa v Dodge City byly zejména v 50. a 60. letech častým námětem pro westernové romány, komiksy i úspěšný televizní seriál. Snímek s příznačným názvem Přestřelka v Dodge City představuje Bata Mastersona v jeho serióznější a mravnější podobě, ikonickou westernovou postavu zde ztvárnil charismatický herec Joel McCrea. Ten ve filmu představuje vyhlášeného psance, který přijíždí do hříšného městečka a mimoděk zde zjedná pořádek. V Dodge City vládne pevnou rukou prohnilý šerif Regan, který zrovna kandiduje na starostu. Ve volbách se obávanému protivníkovi odvážil postavit pouze Batův čestný bratr Ed s vizí důležitých reforem, které zlepší špinavé poměry ve městě. Nepohodlný kandidát se vzápětí stává obětí divoké přestřelky. Neomylný střelec Bat Masterson proto neváhá vzít zákon do vlastních rukou, pomstít vraždu svého bratra a vyčistit město od zločinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

Poté, co usmrtil v duelu muže, přijíždí Bat Masterson ( Joel McCrea ) do Dodge City, kde je šerifem jeho bratr Ed. Město je plné darebáků, každou sobotu probíhají divoké přestřelky a zkorumpovaný šerif Jim Regan to celé ovládá. Když je Ed zákeřně zastřelen, nechá se Bat zvolit šerifem, aby z tou chátrou udělal pořádek... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Řemeslný western, barevný a širokoúhlý, na historické motivy. Plusem je hlavní role pistolníka Bata Mastersona, který se stane kvůli zavraždění svého bratra kandidátem na šerifa, aby udělal pořádek v Dodge City - slavný Joel McCrea ozdobil svými výkony hodně westernů. Pistolník Bat Masterson byl skutečná postava, dle Wikipedie byl kromě šerifa i lovcem bizonů, zvědem armády, rybářem, hazardním hráčem, právníkem a novinářem. Režii má Joseph M. Newman, od kterého jsme mohli shlédnout na MGM málo zapamatovatelný western Fort Massacre. Trailer:http://www.zideo.nl/?playzideo=6b346d556d566c71&zideo=6b344b536f566b3d ()

sud 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mi vytanulo v paměti, že jsem jej před lety už viděl, ale pamatoval jsem si pouze charismatického Joela McCreu bez klobouku v tmavomodrém saku. Na jednu stranu je to skutečně dávno, na druhou stranu film nic výraznějšího nepřináší. Zápletka je klasická, klaďasi kladní, záporáci záporní, motivace postav standartní (snad podrazácký pistolník Dave se trochu vymiká), herečky zcela průměrné (vzhledově i herecky) a herci ve vedlejších rolích včetně záporáků nevýrazní až běda. Když to vezmu kolem a kolem, je to klasický zábavný western se svižným dějem a několika solidními přestřelkami, který uteče jako voda. Ztráta času to není, ale když si na něho časem vzpomenete, víc než výkon westernové ikony Joela McCrey vám v paměti nejspíš nezůstane. 50%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý western o muži, který se stane šerifem hlavně proto, že byl jeho bratr, původní šerif, zabit a je potřeba vykonat spravedlnost, stejně jako je potřeba udělat v městečku konečně pořádek. Správní chlapi, grázlové, prostě všechno, co od westernu očekáváte, nemluvě o tom, že se tu docela střílí, i když kecá se taky dost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Remeselne dobre zvladnuty western, ktoremu kraluje Joel McCrea. Zaporaci, kladne postavy su vykreslene vierohodne, neznamy reziser Joseph M. Novomuz sa ukazal ako zrucny rutiner. Herecky vsak nijak nevyrazne, reziser Novomuz nedokazal zlakat ani jedno znamejsie meno. Kulisy a maketa westernoveho mestecka su tiez len priemer. Da sa pozerat, hlavne ak mate radi westerny, no o nic vynimocne nejde : 65 % ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý western. V komentářích se zde píše o charismatickém Joelu McCreovi. Asi jsem se díval na jiný film. Já jsem v tomhle westernu neviděl ani jednoho charismatického herce. Proboha vždyť tenhle film vznikl 7 let po Oscarovém westernu V pravé poledne a rok po Velké zemi! Ale holt Joseph M. Newman nebyl Fred Zinnemann, a nepomohla mu ani barva a širokoúhlý formát, natož William Wyler. No a Joel McCrea má ke Gary Cooperovi, také hodně daleko stejně jako ke Gregory Peckovi . V Přestřelce v Dodge City je všechno špatně. Špatně napsaný scénář dialogy herců jak z partesu, špatná režie, nevýrazná kamera a střih. Hudba, jejíž styl byl jak z konce čtyřicátých let a pod. Nechápu proč ČT tyto žánrové slabotiny kupuje. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přestřelka v Dodge City je western, který vlastně nepřináší nic extra nového. Máme tu klasické městečko Divokého západu. Takové, ve kterém se to hemží grázly, od kterých je potřeba kraj očistit. Toho se ujímá Bat Masterson, ale až poté, co mu zastřelí bratra. A i tak mi přijde, že má plnou pusu řečí a hodně štěstí, že jsou buď padouši totálně nevynalézaví nebo tak neschopní. A tak mu to jde až překvapivě snadno. K závěrečnému souboji nevede žádná dramatická cesta a i samotný pistolnický zápas proběhne jen tak mimochodem, to tvůrci trochu odbyli. Takže snímek není žádný průšvih, ale také nic objevného. Jako by někdo natočil jednu z mnoha celkem nedůležitých epizod zaznamenaných a později objevených v kronice města. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitný western s trochu prekomplikovaným príbehom. Hlavný hrdina Bat Masterson je síce rovný chlap ale spoločnosť ho nevníma veľmi pozitívne pretože vlastní saloon a hazard mu nie je cudzí. Reťaz udalostí roztáča vlastne úplne bezvýznamná postava Molly Day, kvôli ktorej po Batovi ide seržant King, príbuzný Davea, ktorý ako pomstu za jeho smrť zákerne zabije Batovho brata Eda. Ten sa mal postaviť Jimovi Reganovi, miestnemu skorumpovanému šerifovi, vo voľbách a Bat sa stáva jeho náhradníkom. Bat ako nový šerif musí riešiť poriadok v meste aj v svojom srdci, pretože sa dostal do romantického trojuholníka s bratovou snúbenicou a svojou obchodnou partnerkou vdovou Lily. Záver samozrejme patrí typickému súboju hlavného hrdinu so záporákom. Produkcia je kvalitná, ale mnoho vecí zostáva len načrtnutých, takže je divák nútený si domýšľať a pár vecí som nepochopil. Žiaľ ani s atmosférou sa veľmi nepracuje a dramatizácia je priemerná. Zmenu nálady cítiť hlavne v romantických pasážach. Inak je všetko na hercoch, ktorí nehrajú vôbec zle. Joel McCrea je správne drsný, Don Haggerty zákerný a ženy spanilé. ()

Reklama

Reklama