Reklama

Reklama

Zánik Československa v parlamentu

  • angličtina The End of Czechoslovakia in Parliament (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o tom, co se dálo v proslulé budově mezi muzeem a divadlem začátkem devadesátých let. Rozhodnout o zániku státu, byt´je jeho konec neodvratný, není snadné. Zvláště, když na začátku všichni vyhlásí zásadní a protichůdné postoje. Film zachycuje parlamentní komunitu postavenou před neobvyklý úkol, zachycuje nejistotu křehkých vztahů, pokusy o domluvu i nekomunikaci a podezřívání, taktizování, práci i teatrální výstupy. To vše nejen jednací síni, ale především v kuloárech. Přesto, že poslanci projevovali různě velkou ochotu nechat nahlédnout štáb „pod pokličku“, film se snaží jít za kulisu projevů a ukázat aspoň trochu, jak se dělá politika. Během třech měsíců, kdy filmaři Federální shromáždění navštěvovali, se jednání o zániku proměnilo v drama plné nejistoty a napětí. Podobně film graduje s každou novou schůzí až k pohřební hostině za federaci na závěr. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (8)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zánik Československa v parlamentu je autentickou procházkou tou částí procesu rozdělení ČSFR, která se odehrávala ve Federálním shromáždění. Jen zachycuje, co se kolem kamery děje - proslovy u řečnického pultíku, výměny názorů až hádky v kuloárech, názory "prostého lidu" reprezentovaného návštěvníky zasedání, přípravy občerstvení pro poslance, pitoreskní výstupy zejména Sládkovců - a to je všechno. Žádné hodnocení, žádné komentáře, jen záznam toho, co se dělo. Dobře, občas s titulkem, ozřejmujícím, kdo to zrovna před kamerou stojí. Ale tím to hasne. Takže záleží na tom, co hodnotíme. Jestli dokumentární film jako umělecké dílo, nebo jako prostředek zachycení událostí, které jsou významné, a jsou viděné skutečně velmi zblízka. Bez znalosti kontextu se divák musí ztrácet, a odnese si leda tak zážitek z toho, že "byl u toho". Za mě asi tak - jsem rád, že jsem měl možnost tento záznam dění konce roku 1992 zhlédnout, ale to je tak všechno. 70% dávám jen kvůli historickému významu tohoto filmu (po stránce technické je to totiž taky dost bída;)) - myslím si, že v dnešní době by něco takového už vzniknout nemohlo. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

V předvečer státního svátku 28. 10. - vzniku československého státu jsem na internetu pustil tento výborný a autentický dokument o smutné záležitosti- zániku toho samého státu. Výborný je citát na konci možná asistenta, možná řidiče končícího poslance Federalního shromaždění za Slovenskou národní stranu. Jestlipak se o tom politik dozvěděl. Doufejme, že ne. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle má historickou hodnotu. Po čase je to monotónní. Sdělení je jasné - rozdělení republiky chtěli Slováci. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Spíš než dokument to je záznam dění během významné historické události s textovým komentářem v obrazu. Kdo nezná kontext, tak se v tom bude dost ztrácet. A je to dost depresivní materiál plný osobního prospěchářství a debility. V atmosféře strachu že rozad dopadne podobně nemile jako u bývalé Jugoslávie. | ► Zánik Československa v parlamentu ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument sam o sobe je celkem tragicky. Bez slov nekolika mesicni prochazka po federalnim parlamentu a poslouchani dialogu a nazoru politiku napric celym politickym spektrem. Z historickeho hlediska, zvlast pro pametniky ale dokument nabyva na cene. Je usmevne sledovat dvacet let stare zabery Klausu, Zemanu, Macku, Grossu, Rumlu a jinych... ()

Es.024 

všechny recenze uživatele

Pro nezasvěcené, a celkově pro lidi co to nezažili, je dokument obrovským mrvníkem. Nadruhou stranu tenhle mrvník přesně vystihuje českou politiku. ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Bylo to, jako koukat na film pro pamětníky, většina postav už je ve Věčných lovištích ... těžko hodnotit kvalitu dokumentu, je to celkem autentické zachycení atmosféry té doby ... Zeman je tam stejnej arogatní šváb, jakým je dnes ... ()

Reklama

Reklama