Reklama

Reklama

Slunce

(TV film)
  • Velká Británie Sun, The
Velká Británie, 2006, 59 min

Obsahy(1)

Porozumět Slunci znamená pochopit zákonitosti, které řídí náš vesmír. Příběh Slunce začal před třinácti miliardami let Velkým třeskem. Od okamžiku svého vzniku se vesmír rozpíná rychlostí světla. Obsahuje stovky miliard galaxií a jednou z nich je i ta naše. Nachází se v ní sto miliard hvězd. Naše pozice uprostřed sluneční soustavy je poměrně výhodná. Na Zemi není ani příliš velké horko, ani extrémní zima. Veškerý život na Zemi vděčí za svou existenci Slunci. To dodává energii všem přírodním systémů - rostlinám i živočichům. Bez této hvězdy by naše planeta byla jen mrtvou pustinou. Slunce je obrovské, milionkrát větší než naše zeměkoule. Energie, kterou Slunce vydá za vteřinu, by uspokojila energetické požadavky lidstva na milion let dopředu. Zhruba za pět miliard let však Slunce všechno své palivo spotřebuje a osud naší planety bude zpečetěn. Příštím generacím se v historicky krátké době jistě podaří využívat sluneční energii adekvátním způsobem. A naši velmi vzdálení potomci snad najdou řešení i pro tu dobu, kdy životní podmínky na "modré planetě" se stanou nesnesitelnými. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Standardní, vzdělávací BBC dokument nás protáhne řadou infromací, které nějak souvisejí se Sluncem. To znamená, že jeho tematický záběr je o poznání větší, než divák zpočátku očekává a hloubka tomu úměrně menší. Pomocí různých můstků se skáče od významu Slunce pro staré civilizace přes vlastnosti jeho povrchu, zářivý výkon, původ jeho energie, ke stáří, složení, vzniku, k vodíkové pumě, dále fúzi, biorytmům, slunečním skvrnám, slunečnímu cyklu, koroně, erupcím, magnetismu, polárním zářím a slunečním bouřím. Ke konci je tu trocha ekologismu se slunečními panely a kmenem Hopi, jež přeci jen možnosti solární elektřiny pro dnešní dobu dost přeceňuje. Dokument logicky končí tím, jak skončí samo Slunce. Autorům je třeba uznat, že jejich tematické můstky nepůsobí povětšinou jako můstky oslí a umožňují jim systematickou souslednost nahradit zábavnějším poletováním. Pro někoho dobře, pro někoho méně. Jako úvod do tématu slušné, jako možnost vnímat širší souvislosti dobré, jako detailní zdroj informací průměrné. Silné ***. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

5 miliard let, to je doba, kterou by mělo slunce podle vědců schopno dodávat světlo na naší planetu, pak by mělo všechno v naší soustavě zaniknout. Drsná teorie, která je tak vzdálená, že stejně život na naší planetě nebude. Jeden z řady dokumentů BBC. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dělal jsem o slunci seminárku na Přírodovědě meteorologickém předmětu a dokument mě zajímal spíše zvědavostí, jak ho tvůrci zpracovali. Udělali ho jinak, ale podstatné věci zde jsou. O slunci bylo vydáno také mnoho vědeckých nebo popularizačních knížek. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Najmä v druhej polovici dokumentu získa divák cenné a zaujimavé informácie doplnené fasncinujúcimi zábermi slnka a jeho vlasntého "bytia." Život na Zemi je priamo spojený so slnečnou aktivitou, ale niektoré spojitosti (o ktorých som ani len netušila), ktoré vyplývajú z tohto vzťahu doslova vyrážajú dych. Radosť pozerať na niektoré zábery - úchvatné... "Porozumieť slnku znamená pochopiť zákonitosti, ktoré riadia náš vesmír. Keby sme tieto sily ovládli, získali by sme ohromnú energiu. ENERGIU HVIEZDY." Presne tak. ()

Reklama

Reklama