Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 098)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

A už je to zase tu. Vďaka vynaliezavým filmárom musí matička Zem aspoň každých päť rokov ustáť inváziu mimozemšťanov. V roku 1996 sme ale mali na mále, pretože sa do mimozemskej témy pustil aj známy megaloman Roland Emmerich. Bolo jasné, že to odnesú všetci bez výnimky, ale len Amerika bude mať tú čestnú výsadu zachrániť ľudstvo. Konkrétne programátor Jeff Goldblum, najsprávnejší americký prezident Bill Pullman a najlepší letec Will Smith, ktorého Deň nezávislosti katapultoval veľmi vysoko. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale já se pokaždé dobře bavím. Film má překrásné efekty, velmi pěkné mimozemšťany a dvojka Will Smith a Jeff Goldblum nemá chybu. Patriotismus a hrdinství mi nijak nevadí, beru to jako něco, co prostě amíci k těmhle filmům používají. A nakonec, kdo by nechtěl být za hrdinu a těm hnusným agresorům tahle nakopat zadek ! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každej rozumnej člověk z Washingtonu utíká, jen my dva pitomci tam musíme jet." V Den nezávislosti pravidelně vypnu mozek, pohodlně zalehnu a pětihvězdičkově se bavím u této americké národní hovadiny. Ve skutečném světě si sice nejsem příliš jist, komu bych ve válce Američanů s Mimozemšťany fandil, ale tady je to snadné. Hrdinů je plná obrazovka, jejich velké činy se mísí s povedenými hláškami a té hromadě amerického patosu se člověk s nadhledem taky může vysmát do sytosti. Tak už sundejte z nebe ty chcípáky, ať můžete začít šířit silou tu svou úžasnou demokracii v Afgánistánu, Iráku, Libyi či Sýrii a zásobit tak Evropu podivnými mimozemšťany pozemského typu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když se svět řítí do pekla a člověk nemá co ztratit, není nad to porvat se s mimozemským sajrajtem a poslat ho do pekel dřív, než pošle do pekel on mě a mojí planetu. Asi tak nějak zareagovala postava Willa Smithe v tomto filmu a divák tak měl možnost viděl strhující biják, který byl od začátku až do konce zajímavý, napínavý a dostatečně nepředvídatelný, takže jsem u něj vydržel celou dobu, aniž bych měl vůbec čas se byť jen na chvíli nudit. Rolandu Emmerichovi zkrátka to ničení naší planety docela jde, a ani tady tomu nebylo jinak. Když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně asi ani nemám tomuto filmu co vytknout, byla to katastrofická akční sci-fi záležitost na nedělní večer, která mě dokázala zaujmout. Ale i když jsem vlastně docela spokojený, přesto maximální hodnocení neudělím, a to z toho důvodu, že tohle je prostě klasická komerční záležitost, která divákovi nepřinese nic navíc, jenom ho na nějakých 140 minut zabaví, ale nepřinutí ho přemýšlet, prostě je to jen zabíječ času, který dovolí mé hlavě a mému mozku si odpočinout od reality všedního dne, a z toho důvodu nedávám plný počet, ale čtyři hvězdy jsou taky dobré. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: Je to sci-fi od Rolanda Emmericha. Ba co víc, je to sci-fi od Rolanda Emmericha, ve které hrají a to docela dobře - Will Smith, Jeff Goldblum a např. Bill Pullman. Je to sci-fi, kde stateční Američané zachraňují svět před mimozemskou invazí (dokonce i prezident tady přidá ruku ke stíhačce). Třepetající se vlajka plná pruhů a hvězd i vlastenecká klišé, tím se tady také opravdu nešetřilo, ale: je to neuvěřitelně zábavný kousek, který snad nemá jedinou hluchou vteřinu! Navíc v pěkném vizuálním zpracování. Postupem let jsem si ke Dni nezávislosti vybudoval silně pozitivní vztah a čas od času se na něj rád podívám. Povedený blockbuster z 90. let, který řadím výš, než například uslzený Armageddon. Ostatně, skvělé tržby a dodnes veliká obliba u fanoušků asi také nebudou zcela náhodné. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (108)

  • Bill Pullman (Thomas J. Whitmore) obsadil roku 2012 třetí místo v anketě časopisu The Hollywood Reporter o nejlepší náhradu reálného presidenta filmovým. (JoranProvenzano)
  • Dle Deana Devlina původně americká armáda souhlasila s podporou filmu (podobně jako například u Top Gun, 1986), ale vycouvala, když se dozvěděla, že v příběhu figuruje tzv. Oblast 51. (NIRO)
  • Natáčení probíhalo pouhých 72 dní, což je na nákladný blockbuster nezvykle málo. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama