Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je Miral 7 let, posílá ji otec po smrti matky do ústavu v Jeruzalémě. Zde vyrůstá v bezpečí, aniž by tušila, co se ve skutečnosti odehrává za zdmi ústavu. Když Miral dosáhne sedmnácti let, je poslána vést výuku do jednoho z uprchlických táborů. Nová zkušenost ji probouzí do reality, kdy na vlastní oči vidí její vzpírající se lid. V táboře se Miral zamiluje do politického aktivisty Hania, což ji přivádí na rozcestí, kde se zmítá mezi bojem za budoucnost svého národa a vírou, že vzdělání je cestou k míru. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (5)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Vměstnat historii tohoto konfliktu do skoro 120 minut je náročné. Jak to udělat, aby ve filmu bylo vše podstatné a neutrpělo tím celé vyprávění a hlavně hlubší vhled do osudů jednotlivých postav. Film ve mně určitě zanechal otisk, avšak viděla jsem z té oblasti už více filmů, které právě mohly jít už jen po jednom konkrétním aspektu dané problematiky, a tudíž i více do hloubky. Leč snaha o jakýkoliv možný vhled na tuto problematiku se vždy cení, i proto má u mě tento film své podstatné místo. Navíc kamaraman a hudební režisér odvedli opravdu velmi dobrou práci. Škoda, že se rožisér rozhodl pro jazykový mix. Měl nechat mluvit všechny aktéry jejich rodnou řečí a angličtinu ponechat jen pro "mezinárodní" komunikaci. Tímto jazykovým mixem, kdy všichni aspoň trochu mluví anglicky, naprosto setřel autentičnost projevu. I za to nemohu dát filmu nejvyšší ohodnocení. Jinak vysoko hodnotím herecký výkon Hiam Abbas a Alexandra Siddiga. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Tady si toho nabral autor okouzlujících ozvučených obrázků Schnabel moc. Palestinsko-izraelský konflikt ze zajímavého a potřebného pohledu, škola pro tisíce sirotků, terorismus, zneužívání žen a dětí, závislost na alkoholu, sebevražda, revolta, vězení, láska, ztráta nejbližších - je toho příliš na tak malé ploše, a jedno silné téma přebíjí druhé. Navíc formálně spíše povídkový film v první polovině skáče o desítky let v čase, a vypráví schizofrenně každou chvíli o jiné postavě, jako by se ani v tom nemohl rozhodnout. Škoda, pokud by si scénář vybral jeden směr, kterým by potom mohl režisér napřít svojí tvůrčí energii, mělo to daleko větší potenciál, protože i takto má roztříštěný snímek svoje kouzlo. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Schnabelovy filmy se vyznačují výraznou výtvarností, tento též, i když poněkud méně a konvenčněji. Zato podání příběhu, který měl být zřejmě rovněž výrazný, umíralo někde na cestě, po cestě, při cestě. Snad nám mělo dostat nějakého politicko humánního poselství, ale i pohled na Socius & Politicus v dané době a dané zemi je právě tak nevyhraněný. ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo naschvál. Možná jen Schnabel chtěl natočit neutrální film, který nabídne nezaujatý pohled na daný konflikt. Budiž. To se ale měl pustit spíše do dokumentu, protože takhle mně byly osudy všech herců - a to včetně hlavní hrdinky - úplně volný. Kdyby všichni zemřeli, vůbec by mi to nevadilo. ()

Rozumchin 

všechny recenze uživatele

Film na mě působí jako autentické vyprávění o životě palestinských žen v Izraeli. Podobná témata je vždy těžké zpracovat. Více než příběh samotné Miral mě zaujal příběh její matky a život Hind al-Husseini jimž je celý film zarámován je vskutku inspirativní. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama