Reklama

Reklama

Neobyčejné životy - Série 1 (2009) (série)


Stanislav Zindulka (S01E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Životní a profesní příběh svérázného divadelního a filmového herce. Dnešní pokračování dokumentárního pořadu přiblíží životní příběh výrazného českého herce Stanislava Zindulky (*5. 5. 1932). Jeho první rolí v profesionálním angažmá byl student ve hře Šťastnou cestu. Jako by to bylo předznamenání pro kluka z Jilemnice, který od dětství věděl, že chce být hercem. Rozloučil se se svými bratry, otcem a „třemi maminkami" a odešel na studia do Prahy. Jeho profesorkou byla Vlasta Fabiánová. Šťastná cesta ho vedla přes Hradec Králové do Brna, kde dozrál k vrcholům, jakými byli Kohoutův August August, august či Durrenmattův Král Jan. Po natočení Kachyňova seriálu Vlak dětství a naděje se stal nejen uznávaným, ale i velice oblíbeným televizním a filmovým hercem a ve svých 57 letech se rozhodl pro riskantní krok. Z jistoty svého brněnského života odešel do Prahy. Studovali a žili zde už oba jeho synové, a tak se svou celoživotní partnerkou podstoupili „studentský život" v podnájmech a posléze náročné stěhování. Žena mu byla i v této chvíli jistotou a potvrzením jeho životního kréda, že „žít jen pro sebe je budoucí chudoba".

„Když jsem připravovala v pražské Viole cyklus autorských večerů Ticho v květu Violy, byl Stanislav Zindulka první, koho jsem si jako hosta pozvala. Ten večer byl silný a pro mne vlastně neskončil. Dotklo se mne vedle jeho herecké osobnosti ještě něco navíc, co bylo důvodem pokračovat v našem setkávání. A co provází i jeho (Ne)obyčejný život. Klučičí povaha, dychtivost i důvěrnost a s přibývajícím věkem i čím dál větší schopnost sebezpytu. Navíc jsem poznala zblízka jeho ženu Milenu Erdelyi. Oni dva dohromady, to je velký příběh. Uvědomila jsem si, že bych mu chtěla dostát i já, ve svém vlastním životě." Zuzana Maléřová (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pana Zindulku jsem na Žižkově občas potkával v řeznictví i v resturaci a vždy byl na všechny příjemný a slušný, prodavačky pozdravil, na svou pani se hezky usmíval, prostě chlap s velkým CH ze starý školy. Pokud jde o jeho herecké, ale i daberské misrovství o co byl nenápadnější o to byl talentovanější. Velký člověk i umělec. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poprvé jsem pana Zindulku viděl na nějakém dětském představení v Mahenově divadle v Brně někdy ještě za bolševika a už tenkrát jsem si ho oblíbil a zapamatoval. Byl to výborný člověk, i herec. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahově je film velmi dobrý. Příjemná je i jeho nostalgická atmosféra, 77-letý herec má koneckonců právo takhle vzpomínat, zvlášť když je zřejmé, že se jedná o citlivého člověka. Dojem kazí zbytečné mouchy, jako je např. brutálně neostrá kamera v prostřizích na Maléřovou nebo skutečnost, že zmíněná dáma při rozhovoru Zindulkovi střídavě vyká a tyká (to si to nemohli mezi sebou ujasnit ještě před prvním záběrem?). -------- V titulcích filmu uvedeno: název Neobyčejný život pana Stanislava Zindulky v rozhovoru Zuzany Maléřové. ()

Reklama

Reklama