Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tomáš Dastlík a Tereza Vilišová v jednom z nejslavnějších milostných příběhů. Původní dramatizace románu ve verších A. S. Puškina v Divadelní společnosti Petra Bezruče, oceněná Českým literárním fondem.
Záznam inscenace Divadelní společnosti Petra Bezruče, kterou v roce 2007 nastudoval režisér Jan Mikulášek. Stále vyprodané představení získalo cenu diváků a v loňském roce cenu za režii pro Jana Mikuláška, kterou mu udělil Český literární fond. Dramatizace Puškinova románu ve verších, který patří ke světové klasice, se u Bezručů na jevišti objevila vůbec poprvé. Režisér Jan Mikulášek vytvořil velmi křehký a v pohybu herců stylizovaný jevištní tvar. Jemně zdůraznil i některé komické i tragikomické momenty. Mikulášek je také autorem hudby k inscenaci. Diváky překvapí i velmi netradičně řešená scéna, v níž Taťána píše dopis Oněginovi. V hlavních rolích excelují Tereza Vilišová jako Taťána Larinová a Tomáš Dastlík jako Evžen Oněgin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nevšední zpracování klasiky, jež přes vnější změny zůstává klasikou. Originálně řešená scéna (využití kulis coby dopisního papíru!), nikterak rušivé zvýraznění komediálních elementů díla a velmi dobré herecké výkony představují v souhrnu (po Karamazových další) funkční cestu, jak dnešnímu publiku bez nutnosti kompromisů zprostředkovat včerejší (ruské) autory. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Viděno 6. 10. 2011 v Divadle v Celetné. Do divadla bohužel nechodím moc často, ale to způsobuje, že každá návštěva je pro mě svátek a všechny hry, co jsem doposud viděla, na mě učinily velký dojem. Knihu od Puškina neznám, neboť ruská literatura mě nudí, takže jsem měla trochu strach, ale už první scéna mě přesvědčila, že mě hra obohatí o nevšední zážitek. Krásně divná, promyšlená a vymazlená hra se silnou atmosférou, kde snad každá scéna je skvost a to vynahradí i těch několik pro mě nudných okamžiků. Doufám, že budu mít možnost si hru ještě připomenout doma na obrazovce. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Ostravské divadlo by se dalo označit jako jedna z "top" progresivních linek u nás. Všechny tamější subjekty disponují skvělými, tvárnými herekcými soubory a Divadlo Petra Bezruče není vyjímkou. Když k tomu přidám Mikuláškův svébytný režijní styl, jeho odvěkou oporu v Cpinově minimalistické a vytříbené výpravě, vznikne inscenace provokativní a fascinující. Jak jinak. Evžen Oněgin je počin nadmíru úžasem kypící. Záznam nijak neubírá poezii celého kusu. Intepretovat Oněgina jako - přejato od kolegy - "jako papundeklovou nedělní chvilku poezie" by si zřejmě "dovolil" málokdo - zároveň však redukcí pathosu nenarušit jemné nuance Puškinova díla by zvádal jiný málokdo - zjev zvaný Mikulášek... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Dramatizace zajímavá, Oněgin je zde velmi inteligentně zkrácen a rozdělen do partů, jinak nic moc. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

V divadle jsem na Evženovi byla dvakrát a přesto jsem si nenechala ujít ani televizní záznam (ačkoli na živo je to vždy nejlepší). Tahle hra je jednou z mých nejoblíbenějších a Bezruči si díky ní získali mou přízeň, kterou ani po dalších představeních neztrácejí. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Viděno i v divadle. Oproti jiným představením Bezručů je to docela slabota, hlavně díky celkovému příběhu. Např. Noc Bláznů, Lakomec, Don Juan v Soho byly mnohem lepší. ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Geniální představení. Tomáš Daslík (Oněgin) a Tereza Vilišová (Taťjana) jsou skvělí. Klasická kostýmní hra a zároveń s moderními prvky, poprvé jsem viděl v rámci divadelního festivalu Ostravar. Bezruči jsou rok od roku lepší, ikdyž jsem už slyšel hlasy, že odchodem několika předních herců (např. R.Krajča) už to není to pravé divadlo a žije jen ze svého dřívějšího odlesku. S tím každopádně nesouhlasím a některá představení jsou skvělá a Oněgin patří mezi nej co jsem kdy viděl u Bezručů. Možná by teatrologové a páni kritici měli více cestovat po naší zemi a potom by Norbert Lichý dostal četná ocenění (včetně Thálie) mnohem dříve........ Je něco shnilého ve městě pražském :) První komentář 16. dubna 2009 Dodatek: Každé hodnocení je subjektivní a já mám pro Oněgina slabost. Ono se vždy lépe vzpomíná na něco, co máte ještě čerstvě v paměti a kdybych zalovil v předešlých představeních tak bych určitě našel několik bezručovských her, které obsahem přesahují Oněgina, nicméně toto zpracování mě velmi oslovilo. Noc bláznů je výborná hra, Lakomce jsem ještě neviděl a Don Juan je na můj vkus vulgární a nedotažená hra. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 8/10. ()

Reklama

Reklama