Reklama

Reklama

Smrt v kapce jedu

(TV film)
  • Česko Nejhorší jed světa (více)
Austrálie, 2007, 50 min

Hrají:

Sean Bush

Obsahy(1)

Po celém světě hledají odborníci nejjedovatější živočichy mezi hady, pavouky, štíry, medúzami a rejnoky.
Jedy patří mezi nejúčinnější obranné a útočné zbraně tisíců živočišných druhů. Jakmile se jed dostane oběti do krevního oběhu, dokáže v několika minutách poškodit nervový systém nebo svalovou tkáň a během pouhých sekund způsobit nesnesitelnou bolest. Ale který z nich je pro člověka nejnebezpečnější? Který z tvorů vyzbrojených takovými smrtícími koktejly by vás nejspíše usmrtil? Přesto jsou tyhle přírodní látky zdrojem pečlivého výzkumu a některé z nich slouží k výrobě léků proti artritidě, srdečním chorobám i rakovině. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů, který není ani moc dobrý, ani moc špatný. Prostě jenom obyčejný. A ty grafy to hodně zdržovaly. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Rychlokurz do světa živočišných jedů s novou metodou klasifikace (možnost setkání s živočichem, agresivita živočicha, možnost vpraveni jedu do lidského těla, toxicita jedu a ohrožení života při průniku do krevního oběhu). Některé závěry jistě překvapí - nejhorší jed nepatří hadům, ale medúzám, nejnebezpečnější hadí jed má australský taipan apod. Za nejnebezpečnějšího jedovatého živočicha podle této klasifikace byla vyhlášena zmije paví. ()

Reklama

danielosbourne 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument, který nepřinesl, nic až tak objevného. Samozřejmě se zdržuje především v říši plazů a představuje asi 7 druhů jedovatých hadů, v porovnání s jinými druhy živočichů, které mají jedové zuby či bodce. Co se mi líbilo, byly grafy, které ukazovaly, jak moc je tvor nebezpečný, kolik jedu při kontaktu uvolní a jak moc je jeho jed toxický. Člověk si udělá hned lepší představu, když to vidí graficky znázorněné. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě docela uspokojil. Sice se podle mého vkusu zabýval moc hady a celkový vítěz byl nečekaný, ale to bylo tím, že se jednalo o nejnebezpečnější jedovaté tvory nebezpečné konkrétně člověku. V závěru je ještě zmínka, kteří živočichové mají objektivně nejsilnější jed, takže celková spokojenost. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (5)

  • Sklípkanec jedovatý není nejjedovatější pavouk na světě. Samičky tráví většinu dne ve svém doupěti a dospělí samečci je hledají, často se zatoulají do obydlí lidí, kde se schovají např. do bačkory. Sklípkanec se brání kousnutím, jed samců je mnohem silnější než jed samiček. (Inferion7)
  • V dokumentu nezmínili jed ještěrů korovců (mexický a jedovatý) a jed nejjedovatějšího rodu pavouků na světě - palovčiků (Phoneutrie). (Inferion7)
  • Nejnebezpečnější tvor v USA je chřestýš západní (Crotalus atrox), v Africe je to zmije paví (Echis carinatus), v Asii také zmije paví, ale i zmije řetízková (Daboia russelli). V Austrálii hrozí největší nebezpečí od pakobry východní (Pseudonaja textilis). (Inferion7)

Reklama

Reklama