Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist: Bratrství

(seriál)
  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Japonsko, (2009–2010), 26 h 40 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Scénář:

Hiroši Ónogi

Hudba:

Akira Sendžu

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Iemasa Kajumi, Šin'ičiró Miki, Unšó Išizuka, Daisuke Namikawa, Fumiko Orikasa, Kazuja Nakai, Kendži Nodžima, Kóiči Jamadera (více)
(další profese)

Epizody(64)

Poté, co bratři Edward a Alfonse utrpí fyzická zranění, bojují proti zlu, aby se pokusili získat zpět svá těla. (Netflix)

Recenze (136)

Withree 

všechny recenze uživatele

Anime, které stojí hlavně na páradně postaveném příběhu a postavách bratrů Elricových si zamilujete ihned. Narozdíl od původního anime z roku 2003 jede jen v kolejích původní výborné mangy, a tak není nic moc řešit. (MOŽNÝ SPOILER) V mých očích však seriál malinko klesl díky přílišnému "americkému" konci. Ale tak je to shounen, že? ()

IwoCZ 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s tím co už tady napsala Zíza. Dobré jsou oba, ale pokud se rozhodujete na který se kouknout, tak určitě ten nový! Pvních cca 20 dílů se sice opakuje, ale tady v daleko rychlejším tempu a jsou tam i nové věci, takže dívat se na to dá klidně znovu... a to jsem původní seriál viděl nedávno. K původnímu seriálu jsem měl nějaké výtky, ale Brotherhood je naprostá pecka, nejde dát nic jiného než plný počet a vřele doporučit. ()

Blacki 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší anime, které jsem kdy viděla. Myšlenka, že svět není jen černá a bílá prostupuje celým seriálem. Děj má spád. Vše do sebe dokonale zapadá. Mohlo by se zdát, že oproti jiným anime má málo dílů, ale já bych to jako vadu neviděla. Seriál běžel plynule a nenechal mě ani na chvíli vydechnout...ráda se k němu vracím. ()

simplejack 

všechny recenze uživatele

“Feel these muscles and UNDERSTAND how they boast the truth!” Nemohl by mít major Armstrong vlastní film?:) Jinak nevím co říct, celý Brotherhood jsem sjel během tří dnů, původní sérii během čtyř a dohromady je Fullmetal Alchemist mým nejoblíbenějším animovaným seriálem vůbec (Až parodická komičnost v kontrastu k extrémní vážnosti je trefa do černého). “This technique has been passed down the Armstrong line FOR GENERATIONS” ()

amim 

všechny recenze uživatele

"Greed may not be good, but it’s not so bad, either. You humans think greed is just for money and power! But everyone wants something they don’t have." Tak tomuhle se říká reset série! Poté, co jsem se dostal přes prvních pár dílů, které jsou naprosto stejné jako začátek původního seriálu, jsem byl opět vtáhnut do světa Amestrisu. Brotherhood řeší klíčové otázky sérií jinak. Ne hůř, ne líp, prostě jinak. A klade si za cíl představit mnohem větší svět, mnohem více postav ale na rozdíl od původního seriálu nejdou tak do hloubky. Nevím, jak se s tím dokáže vyrovnat člověk neznalý předlohy, ale musím přiznat, že mě to zkrátka sedlo. Zajímavé postavy, skvěle vyprávěný děj, víc vážná atmosféra (konečně někdo přišel na způsob, jak některé emoce vyjádřit tradičně infantilní animací, aniž bych z toho rostl), rozlehlejší svět, krásná hudba ale hlavně pro mě (otázka preference) logičtější řešení klíčových problémů vynáší Brotherhood na ještě vyšší příčku než Alchemista z roku 2003. Jen škoda že moji oblíbenou Lust tak zkazili! ()

AnyLae 

všechny recenze uživatele

TOHLE JE ONO!!! TOHLE MÁ VŠECHNO co předchozí pokus (z roku 2003) postrádal! Já jsem upřímně nadšená! Provedení, atmosféra, hudba, charaktery... prostě skvělé! ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Geniální, těžce návyková záležitost, která mě stála 48 hodin života, způsobila totální svalovou atrofii a dokonce překonala i bariéru mé nedokonalé angličtiny. Na konci už jsem si málem učůrávala do textilu, jak se mi od bedny nechtělo ani vstát. Jedním slovem paráda, která člověka zblbne a nepustí. Oproti první sadě mnohem bohatější a propracovanější příběh, plný fantastických postav skvělých zvratů a patřičně suchého humoru. ()

merlinovic 

všechny recenze uživatele

Do cca 13. - 15. dílu je to velice zrychlená a lehce pozměněná rekapitulace základní dějové linie první poloviny příběhu původního seriálu. Kdo neviděl původní FMA tak zřejmě bude ochuzen o některé souvislosti. Naopak kdo už ho viděl tak ho akorát potěší, že se dřív dostane k novému respektive původnímu příběhu z mangy. FMA Brotherhood se vyvaroval přehnané infantilnosti, přibyly akční scény a příběh je mnohem chytlavější než uměle vymyšlený z FMA. ()

slavokvasic 

všechny recenze uživatele

Nie som zrovna najväčší fanúšik anime a ani neviem ako som sa k tomuto vôbec dostal. Ale kukol som si prvú časť, a po nej hneď ďalšiu a ďalšiu. Dosť temný príbeh tomu dáva tie správne grády a dopĺňa ho zaujímavý, špecifický humor. Iná možnosť ako 5* nepricháda do úvahy. ()

Misulka93 

všechny recenze uživatele

Anime - japonská pohádka, beze smyslu.. Dělají hloupý věci a vůbec, nebudu se na to nikdy dívat. OMYL! Nerada přiznávám, když nemám pravdu, ale tady jsem se teda sekla pořádně. Ještě do žádného seriálu jsem se neponořila tak, jako právě do Fullmetalu. Od filmů a seriálů zkrátka očekávám hlavně příběh. A když vás po 3. dílu něco chytne takovým způsobem, že jste ochotni kvůli tomu zůstat vzhůru až do časných ranních hodin, asi je prostě někde něco jinak. Toto anime si zkrátka svých 5* zaslouží a kdyby bylo možné dát jich víc, dala bych je. Skvělý příběh, výjimečné sourozenecké pouto, spousta zvratů! PARÁDA! ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Asi kazdy, kto si niekedy oblubil urcite anime, vie, ze fillery su pre nich ako rakovina. Aj tie najlepsie z nich dokazu pomaly rozstiepit tak, ze z povodne interesantneho serialu sa stava nudna a natahovana fraska, pricom rozdiely v kvalite medzi dielmi zalozenymi na mange a fillermi su priepastne. FMA: Brotherhood divaka tohoto trapenia usetri. Mangauz bola ukoncena a obnovena verzia povodneho FMA ma tak nielen lepsiu animaciu, ale predovsetkym bezchybnu kompaktnost. Pribeh je vyvazeny a tak cela mytologia, suboje, humor, emocie, zvraty a napredovanie vytvaraju velmi posobivy celok. Mysteriozne atmosfere velmi napomaha fakt, ze cele to ma hlavu a patu. Vytknut sa da len malo, ak mam byt uprimny, v inych anime som videl silnejsie solove momenty, ale ziadne z nich nebolo tak celistve bez zbytocneho odbocovania (ak neberieme v uvahu tie, ktore su zlozene len z par casti). ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Fullmetal Alchemist z roku 2003 je sám o sobě velmi kvalitní anime, ale s tímhle se to nedá srovnávat. Mnohem drsnější, rozvinutější a komplexnější příběh, lepší animace, lepší soundtrack, více postav, celkově je to prostě mnohem lepší. Navíc, vzhledem k tomu, že určitá část příběhu je společná s FMA z roku 2003, tak je to tady rychle odbyté, dá se říci i odfláklé, ale autoři se tak mohli soustředit na část, kterou jsme ještě neviděli. Nemám k tomu co více napsat, celý ten nápad s vědecky opodstatněnou "magií" je prostě skvělý, má to úžasně napsané postavy (Scar, Hughes, Olivier, Mustang), celkově je to velkolepé. Jediná výtka jsou bláznivé momenty, které měly působit vtipně, ale často byly spíše iritující. Mám namysli scény, kdy si Alex Armstrong sundá uniformu, kdy Edovi nabíhá žilka, momenty kdy všichni nesmyslně poskakují a křičí na sebe, momenty kdy se zjednodušuje animace, jen za účelem vtipu. Neříkám, že to měli úplně eliminovat, ale mohlo tam toho být méně. Ale ani tato drobnost mi nezabrání tomu dát 5*. Tohle je často označováno za jedno z nejlepších anime všech dob a i když s tímto výrokem úplně nesouhlasím, tak ho uznávám. Tohle je "mástrpís". ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

„Nie je možné čokoľvek získať bez toho, aby ste neobetovali vec rovnakej hodnoty.“ (Základné pravidlo alchýmie) Vzhľadom na to, že Cowboy Bebop je z roku 1998, neveril som, že sa niekedy ešte objaví seriál, ktorý by bo schopný sa mu vyrovnať. Vďaka Bohu, mýlil som sa :) Trvalo dlhých 11 rokov, než uzrel svetlo sveta Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Seriál je temný, okultný a naturalistický. A geniálny. Dokázal vo mne rozochvieť pestrú škálu emócií – od lásky, ľútosti, radosti, po zatrpknutosť, plač, hnev, odpor, nenávisť. Niečo podobné som naozaj zažil len pri Cowboyovi Bebopovi. Veľmi sa mi páčil autorkin zmysel pre detail (jablkový koláč, Winriine náušnice) - asi v polovičke seriálu si poviete „no tak toto nemá šancu dať dohromady a vypovedať všetko, čo by chcela“ a nakoniec sa to všetko tak krásne zleje dokopy a aj tá najnepodstatnejšia vedľajšia dejová línia nie je opomenutá a má svoje zakončenie. Toto som myslel tým autorským zámerom, ktorý chýbal pôvodnému seriálu. A za to originálnym spôsobom odvedené zakončenie by som prihodil špeciálny bod. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Na zaciatku som si myslel, ze som urobil velikansku chybu ked som zacal pozerat "FMA-Brotherhood" bezprostredne po tom, co som dopozeral "FMA" (2003). A to hlavne preto lebo, tak ako sa prvy FMA drzal mangy cca. prvych desat epizod, tak je novy FMA natoceny komplet podla mangy. A teda ten zaciatok mi pripadal uplne to iste, ba co horsie, pripadal mi nevyraznejsi a slabsi a to hlavne preto, ze som mal v pamati zaryte to co som zhliadol prve a to sa pre mna stalo aj zakladom. No z odstupom casu mi doslo, ze som urobil dobre ked som bez prerusenia presiel na "FMA-Brotherhood" lebo sa mi naskytla jedinecna oznost priameho porovnavania, i ked nie uplne objektivneho (teda zaciatok serie). Ked som prekusol tych prvych 13 az 16 casti, tak sa mi otvorilo nieco neuveritelne, co som vobec necakal. Celkom novy pribeh, celkom nova pointa, celkom novy zazitok. Jednoducho ma to pohltilo, trufam si povedat, viac ako "FMA" z roku 2003. Zrazu to co mi vadilo na zaciatku sa vyparilo a vela veci co som kritizoval na zaklade toho co som mal v pamati z povodnej serie, mi odrazu davalo zmysel a logiku. Momentalne som na 41 casti a myslim, ze hodnotenie nepoklesne. Jednoznacne sa neviem dockat ako sa co vyvinie. Vyhodou Brotherhood-u je, ze dokaze oslovit aj tych co oslovil povodny serial, ale aj tych co povodny serial oslovil slabsie. ;) ()

Machtann 

všechny recenze uživatele

"Nový" seriál, věrný původní Manga předloze. Oproti původnímu seriálu je zde cítit velmi silný posun ve vývoji postav, především těch "záporných". Příběh jako takový nemá tak silné a emotivní zakončení, jako předchozí verze, ale o to je komplexnější celkově. Pro fandy anime jasná volba! ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Edward Elric je prostě borec na konec, zatímco ostatní šmířujou tajně, on se prostě v klidu posadí za stůl vezme si sandwich a užije si show :D. Tohle je prostě nejlepší shounen a ty čtyři berte spíše jako čtyři a půl s tím, že celou svatou trojici (One Piece, Naruto, Bleach) strká tohle do kapsy. Proč? Dva hlavní hrdinové totiž se musí vyrovnat s tím, že spáchali obrovský hřích a je to zároveň něco, co je žene kupředu. Navíc milý a přátelský Alfréd a vzteklý Edwar (zvláště pokud mu někdo řekne o jeho výšce :D) jsou přesně tím, co autoři nazývají dynamickou dvojicí, co má jiskru. Vedlejší postavy jsou též vynikajicí zejména Mustang, poručnice, sourozenci Armstrongovi. Ženské nejsou na zabití, ale povedený) A je ironie, že v anime, které je vytvořené podle mangy napsané ženou jsme se dočkali nejmužnější scény v historii anime :D. Záporaci jsou perfektní (takoví lepší Akatsuki) zejména teda Pride a Wrath a v neposlední řadě Greed, jehož ironické hlášky jsou k popukání. A ten balanc, že do poměrně depresivního anime je vmětsnáno tolik kvalitního humoru mne nepřestává fascinovat. Zajímavost: autorka mangy četla Božskou komedii od Danteho Aliigieriho a tak většina smrtí záporáků odpovídá trestům za daný hřích, který homunculus zastupuje. Oceňuji také kvalitní souboje, všechny jsou perfektní. A díky rozumně délce má tohle anime přímo lavinové tempo Navíc ještě bych měl zmínit, že story arc Otce a Van Hohenheime mne též chytl za srdce a je to krásný příklad toho, jak by měla vypadat vyrovnaná šachová partie (tedy proti jednomu plánu nasadíme náš plán) A ta hudba jééé Takže kromě typickýc shounen neduhů nemám větších výhrad tohle anime prostě je boží a rád se k němu budu vracet. Už jenom kvůli téhle scéně P. S. Kimblee je krásný příklad jak měl skončit story arc Madary :D ()

Reklama

Reklama