Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Komiksově naivní kriminovela, kde jsou všichni vlivní zkorumpovaní, policisté z loajality vraždí, vraždu pak zakrývají další vraždou, navzájem si jistí zadky, aby se nakonec raději postříleli. Problém celé trilogie (alespoň pro mě) je v tom, že se tváří až moc vážně, tedy neadekvátně vzhledem k tomu, jak silně je přitažená za vlasy. Žánr drama se k příběhu nehodí, jako giallo by se sice příliš nevymykal, ale celý počin by působil jistě přirozeněji. Podle mého má trilogie spíše stoupající kvalitu. Třetí díl určitě nejlepší, a ten druhý lepší než první. Skvělí Morrisey, Addy a Considine. 65% A nejezděte na sever. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od závěrečného dílu čekala víc. Chyběla mi ta dřívější ponurá atmosféra, přece jen právě ta tvořila z velké části tuhle trilogii. Další problém jsem viděla v hlavní postavě, která tu tentokrát nebyla jasně vyznačena. David Morrissey ani Mark Addy pro mě nebyli natolik zajímaví, abych je tak brala. Překvapením pro mě byl BJ, který se vyprofiloval v jednu z nejdůležitějších postav a Sheehan dokázal i beze slov předvést velmi silný výkon. Konec je na celém díle asi to nejlepší a celou trilogii krásně uzavírá. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Takže telegraficky: jednotka bola výborným, i keď miestami rozťahaným úvodom do sveta záhadných vrážd, v ktorom kruto vládne zkorumpovaný policajný aparát pripomínajúci mafiu, s najlepším predstaviteľom hlavnej role - Garfieldom. Dvojka bola najlepším dielom, Marsh je veľmi zručným režisérom a Paddy Considine veľmi fajn, miesto pohľadu vonkajšieho pozorovateľa sme sa prostredníctvom špeciálneho vyšetrovateľa dostali do vnútra skazeného systému. Tretí diel si za hlavného protagonistu berie detektíva superintendanta Jobsona, voľne prechádzajúceho celou trilógiou, člena "mafie", v ktorom sa začalo ozývať svedomie a pokúša sa veci napraviť - tj. neskutočne nudný scenáristický charakterový archetyp, Morrisey si zahral už podobného antihrdinu ktorý sa krátkodobo "polepší" vo Walking Dead, a bohužiaľ oveľa lepšie. Tucker je citeľne slabší režisér, nohy mu však podráža najmä scenár, ktorý sa snaží vytvoriť konzistentný príbeh zo zvyškov od minula, aby sa niečo vôbec dialo tak opakuj, opakuje a opakuje, plus neskutočne naťahuje, vkladá množstvo vaty a hluchých miest a často pomerne slušne nudí. K tomu dochádza k tzv. "prekvapivým odhaleniam", ktoré sú divákovi dávno známe, a tak čakáme celú takmer hodinu a trištvrte aby sme sa dozvedeli jedinú vec - kto bol vrahom dievčatiek. Oproti predchádzajúcim dielom slabota, Grisoni preháňa a vykresľuje policajnú mafiu až príliš otvorene a prehnane, brutalita je tu samoúčelná a nijak extrémne som sa nebavil - i keď úplne zlé to zasa nebolo. 50% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

uááá. Proč? Proč zas to samé? Snad jen s tím rozdílem, že místo jednoho hlavního hrdiny máme dva (onen právník je s přehledem nejsimpatičtější postava celé trilogie)? Prý vyvrcholení celé trilogie, prý propojení všech dílů.... Nic z toho se nekoná, vše co je "odhaleno" už stejně každý normální divák dávno věděl. Tady nemá co vytáhnout kvalitu nad propast průměru, ani zajímavá postava právníka... Zklamání, jsem skoro v nutkání dát dvě *, i díky opět v podstatě stejnému konci a tomu, že nepříjemný zvyk prodlužovat záběry o pár zbytečných vteřin je dost patrný. Navíc jsou některé postavy nesesitelně otravné (BJ). PS: bráno z pohledu celé trilogie. Tu bych celkově označil za *** ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z celé trilogie! Rozhodně na tom má zásluhu další, jiný pan režisér. Je zajímavé jak se může na jednom tématicky založeném filmu podílet více režisérů a takhle skvěle se sehrát. Výborná doprovodná hudba! Skvělé dramatické chvilky, originální záběry. Konečně přichází rozuzlení a shrnutí všech událostí a odhalení všech tajemství. Stálo to za to, opravdu napínavé. Je zde i více toho pravého "britského". I Robert Sheehan je tady více než v předchozích dvou dílech, ale má pořád kratší a kratší vlasy, to je jediné, co mi vadilo, takže vážně banalita. Skvělá trilogie o policejní korupci a zazobaných lidech, kteří mají moc. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama