Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UDĚLEJTE TO PĚKNĚ A ČISTĚ, ABY NAŠE INVESTICE BYLA ZABEZPEČENA. CO JSME PLÁNOVALI, NA ČEM JSME VŠICHNI MAKALI. NEPROPÁSNEME TO. TO NEDOVOLÍM. PŘIPÍJÍM NA NÁS, NA SEVER, KDE SI DĚLÁME, CO CHCEME“..... /// Přichází rozuzlení. Stejně jako před devíti lety zmizela malá holčička. Tentokrát je v hlavní roli právník a držím mu palce, aby měl koule všechno vyřešit. Všichni jsou zatížení minulostí, kdo ještě neumřel, má špatný svědomí a jen díky tomu, že na to koukám tak nějak v kuse, nemůžou mě tři prdele jmen rozhodit. Tenhle díl má nejlepší atmosféru a celkem vychází pokus o temnou kriminálku. TŘETÍ DÍL TRILOGIE (1974 + 1980), NA KTEROU JE TŘEBA JE TŘEBA HLEDĚT JAKO NA CELEK. ZATÍM CO TOMUHLE FILMU DÁVÁM ****, CELOU TRILOGII HODNOTÍM ***. Von mě totiž příběh o Karachi klubu, hotelu Griffin, Wakefieldské base, o matkách bez dětí, o mrtvých problémech a mrtvých přátelích, skládkách, šlapkách, vlcích a labutích zase tak extra nepřipadal. Ještě bych unesl kolísavost tempa, či přechody mezi dramatem – thrillerem – kriminálkou. Ovšem celej ten mafiánskej policejní útvar mi připadá takovej...... no nevím, možná v osmdesátejch letech, v Anglii... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Red Riding Quartet od Davida Peace číst nebudu. 2. Chtěl bych zjistit, že vrahem není zahradník, ale ..... 3.) Thx za titule ,,tayna“ a ,,queeg“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem snad nikdy neměla možnost vidět žádnou trilogii, kde by každý díl byl pod vedením jiného režiséra, ale nakonec se to podařilo a to na výbornou. V posledním, závěrečném díle jsme mohli vidět, jak se puzzle postupně poskládalo v jasný obraz. Jeden z těch mnoha zkorumpovaných policistů, který už byl vším unavený a nebo se v něm začalo ozývat svědomí nás nakonec dovedl až do závěrečného finále tentokrát bez újmy na životě. Vše opět podkresleno ponurou atmosférou yorkshirské krajiny. Jen mě docela mrzí, že jsem předpokládla téměř od prvního dílu, kdo vězí za vraždami dívek, což trochu pokazilo můj výsledný dojem. Povedené, zajímavé a kdo se chce podívat, tak musí rozhodně začít od roku 1974. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Můžou mít yorkshirské pohádky o Červených karkulkách, vlcích, prasatech a labutích bez křídel dobrý konec..? Obtížnější orientace v časových rovinách, kdo neviděl pár dní nazpět předchozí díly, nebude vědět, která bije. Provází to zbytečný důraz na nepodstatné detaily, zpomalená scéna záchrany s paprskem světla a vznášejícím se peřím je výstřelem mimo terč. Od vyvrcholení trilogie, kdy se mají vyložit na stůl ruce, pardon, samozřejmě karty, jsem čekal o něco víc režisérské zručnosti a scenáristického důvtipu. Zazvonil zvonec a... kde Severu konec..? ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

uááá. Proč? Proč zas to samé? Snad jen s tím rozdílem, že místo jednoho hlavního hrdiny máme dva (onen právník je s přehledem nejsimpatičtější postava celé trilogie)? Prý vyvrcholení celé trilogie, prý propojení všech dílů.... Nic z toho se nekoná, vše co je "odhaleno" už stejně každý normální divák dávno věděl. Tady nemá co vytáhnout kvalitu nad propast průměru, ani zajímavá postava právníka... Zklamání, jsem skoro v nutkání dát dvě *, i díky opět v podstatě stejnému konci a tomu, že nepříjemný zvyk prodlužovat záběry o pár zbytečných vteřin je dost patrný. Navíc jsou některé postavy nesesitelně otravné (BJ). PS: bráno z pohledu celé trilogie. Tu bych celkově označil za *** ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborná sprievodné hudba! Skvelé dramatické chvíľky, originálne zábery. Konečne prichádza rozuzlenie a zhrnutie všetkých udalostí a odhalenie všetkých tajomstiev. Záverečná, temne čierna depresívna bodka za v skutku krásnou trilógiou z Yorkshiru. Vyvrcholenie každého konca časti perfektné a nečakané, ale najviac na mňa zapôsobil práve posledný film. Epické zavŕšenie tejto excelentnej trilógie. Snáď všetky dejové linky uspokojivo uzavreté, všetci protagonisti sa opäť aspoň v retrospektívach objavia a nechýbajú ani nové zločiny. Drsné vyšetrovacie praktiky skorumpovaných policajtov a tá atmosféra, kedy v hĺbke duše viete, kto je oným vrahom, len nie a nie si to pripustiť. Celý príbeh je napínavý a vyžaduje divákovu úplnú pozornosť, ak nechce v polovici trilógie zistiť, že nevie kto je kto. Celú sériu môžem len odporučiť. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Takže telegraficky: jednotka bola výborným, i keď miestami rozťahaným úvodom do sveta záhadných vrážd, v ktorom kruto vládne zkorumpovaný policajný aparát pripomínajúci mafiu, s najlepším predstaviteľom hlavnej role - Garfieldom. Dvojka bola najlepším dielom, Marsh je veľmi zručným režisérom a Paddy Considine veľmi fajn, miesto pohľadu vonkajšieho pozorovateľa sme sa prostredníctvom špeciálneho vyšetrovateľa dostali do vnútra skazeného systému. Tretí diel si za hlavného protagonistu berie detektíva superintendanta Jobsona, voľne prechádzajúceho celou trilógiou, člena "mafie", v ktorom sa začalo ozývať svedomie a pokúša sa veci napraviť - tj. neskutočne nudný scenáristický charakterový archetyp, Morrisey si zahral už podobného antihrdinu ktorý sa krátkodobo "polepší" vo Walking Dead, a bohužiaľ oveľa lepšie. Tucker je citeľne slabší režisér, nohy mu však podráža najmä scenár, ktorý sa snaží vytvoriť konzistentný príbeh zo zvyškov od minula, aby sa niečo vôbec dialo tak opakuj, opakuje a opakuje, plus neskutočne naťahuje, vkladá množstvo vaty a hluchých miest a často pomerne slušne nudí. K tomu dochádza k tzv. "prekvapivým odhaleniam", ktoré sú divákovi dávno známe, a tak čakáme celú takmer hodinu a trištvrte aby sme sa dozvedeli jedinú vec - kto bol vrahom dievčatiek. Oproti predchádzajúcim dielom slabota, Grisoni preháňa a vykresľuje policajnú mafiu až príliš otvorene a prehnane, brutalita je tu samoúčelná a nijak extrémne som sa nebavil - i keď úplne zlé to zasa nebolo. 50% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z celé trilogie! Rozhodně na tom má zásluhu další, jiný pan režisér. Je zajímavé jak se může na jednom tématicky založeném filmu podílet více režisérů a takhle skvěle se sehrát. Výborná doprovodná hudba! Skvělé dramatické chvilky, originální záběry. Konečně přichází rozuzlení a shrnutí všech událostí a odhalení všech tajemství. Stálo to za to, opravdu napínavé. Je zde i více toho pravého "britského". I Robert Sheehan je tady více než v předchozích dvou dílech, ale má pořád kratší a kratší vlasy, to je jediné, co mi vadilo, takže vážně banalita. Skvělá trilogie o policejní korupci a zazobaných lidech, kteří mají moc. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem neo-noir, ale trilogie "Red Riding" je spíš drama o korupci v policejním aparátu s prvky politické kritiky, které dávkováním informací vyžaduje diváckou soustředěnost. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od závěrečného dílu čekala víc. Chyběla mi ta dřívější ponurá atmosféra, přece jen právě ta tvořila z velké části tuhle trilogii. Další problém jsem viděla v hlavní postavě, která tu tentokrát nebyla jasně vyznačena. David Morrissey ani Mark Addy pro mě nebyli natolik zajímaví, abych je tak brala. Překvapením pro mě byl BJ, který se vyprofiloval v jednu z nejdůležitějších postav a Sheehan dokázal i beze slov předvést velmi silný výkon. Konec je na celém díle asi to nejlepší a celou trilogii krásně uzavírá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opět jiné než předchozí snímky a opět zajímavé a napínavé. Spojit všechny díly dohromady, prostříhat, hodit to na stůl Fincherovi a máme tu thriller jako řemen. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Díky závěru (který se dá ale sotva označit jako happyend) je "1983" možná o něco méně depresivní a bezvýchodný, než předchozí dva díly trilogie, i tak je ovšem až po okraj plný ponuré atmosféry severu, kde si zvířata v policejních uniformách dělají co chtějí... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posledná časť bola pre mňa najlepšia. Najviac som si pri nej uvedomil, akú skvelú prácu dokážu robiť policajti, ale len tí výnimoční, zvyšok zboru ochotne vypočúva vraha niekoľkonásobne a potom ho prepustí, lebo stopu cítia inde, no to asi mali dlhý covid, lebo ten puch cítili vždy nesprávne a keď niečo už cítili, tak len závan papierikov, za ktoré si mohli zaplatiť nájom či hypotéku. Táto časť je dobrým prepojením celej trilógie, s výbornou hudbou najmä vo finále. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Závěr trilogie začíná hledáním dalšího neheroického hrdiny, který se pokusí rozbít svoji hlavu o zeď uzavřené komunity samých hnusáků, podrazáků, korupčníků a vrahů. Kandidáti jsou tři: zkažený policista se zbytky svědomí, looserovský právník nebo ještě looserovštější ztracený teploušek - ten je tu pro ty, kdo rádi vsázejí na největší outsidery. A v tomhle dostihu získává zlatou:.... Ale, co.... Je mi to fuk!_____ KOUSEK DĚJE Atmosféra funguje, kamera i herci jsou dobří, ale oproti předešlým dílům to ztratilo i poslední zbytky uvěřitelnosti. Všeobecná brutalita dosáhla míry tak obludné, jako by se to odehrávalo v ruském a ne v britském vězení nebo na policii. Příběh je zmatený a nepřehledný. Vůbec jsem z toho nepoznala, kdo všechno teda vraždil a kdo všechno o tom věděl. Příběh mezi policajtem a věštkyní nemá žádnou pointu. Ty kosti teda byly z kuřat nebo z čeho? Kde se tam vzal ten chlapík, který policajtům vyprávěl něco o dodávce? Odkud se policajti dozvěděli, že jeden z nich donáší novinářům? Nevysvětlil se ani ten dodatečný masakr v baru Karáčí.... a takhle bych mohla pokračovat, jenomže by to nemělo smysl.______ Co mě opravdu rozesmálo a definitivně zničilo zbytky tísnivé atmosféry, která na mě z filmu doléhala, byla zpomalená záchrana dívenky za doprovodu vznášejícího se peří - sentimentální kýč jako brno. Nikdy více. /30. 6. 13./ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1980. CITÁT - Máme pod kontrolou všechno. Peníze, holky, drogy.......... Yorkshir je pěkně prohnilej, tam snad není žádný dobrák. Stačí si jen vzpomenout na rok 1974 nebo 1980. Pro dobráky tu není místo. Rok 1983 se nese v duchu flashbacků do roku 1974. Po svatbě "Jezevcovi" dcery až po únos další malé holčičky. Střípky mozaiky pomalu zapadají do sebe, ale opravdu velmi pomalu. Okolo 9 minuty dokonce uvidíme i svítit Slunce, což nad zamračeným Yorkshirem je skoro zázrak. Je to poprvé v celé trilogii, kdy chvilku není zamračeno nebo neprší. CITÁT - Pod těmi nádhernými koberci. A je tam vlk, myš i labuť...........Opět jiný režisér, ale je skoro stejný jako Julian Jarrold. Chvilkama nudné až uspávající. Zde se po novináři (1974) a policistovi (1980) ujímá vyšetřování soudce. Ale nějak to nefunguje. Jednoznačně je nejlepší příběh druhý, který natočil James Marsh. CITÁT - Boty mrtvejch dětí..... Asi tak po šedesáté minutě už jsem se začal těšit na konec. Také jsem byl zvědav, zda tvůrci vůbec nějaký konec vymyslí. CITÁT - Donutili mě. Policajti si tu dělají, co chtějí...... Nakonec konec nějaký byl, ale táhnul se anglická mlha na podzim. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

První díl se mi vůbec nelíbil. Hlavně nesnáším filmy, kde je korupce. V tomto případě potom ztrácí vše smysl, touha po vyřešení, když jeden kryje druhého. A kde jde o takzvané vyšší zájmy, v tomto případě spíše o zkorumpovanou policii. Ze začátku jsem si myslela, že jde filmy podle skutečnosti. Ale asi ne, což jsem tak pochopila. A abych se vrátila k trilogii. Druhý díl se mi taktéž moc nelíbil. A až tento třetí díl tomu dává korunu. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle opravdu není Midsummer... Zdejšími blaty se i pes baskervillský plouží se schlíplýma ušima, tento kraj je domovem Heathcliffa, jeho temné duše a genotypu, sem zasadil Stoker část děje Drákuly. Něco je tu ve vzduchu a nebude to jen popílek z místních dolů. "Pod krásnými koberci" prorůstá prastarý hororový svět a vytváří si tu nové struktury. Vítejte v Yorkshiru, napotřetí... S pomocí dvou starých známých, prozřelého policisty "Sovy" Jobsona, prostituta B.J. a obhájce Piggota se vymotáváme ze sítě hrůzných tajemství. Důležitá je tu zvířecí a pohádková symbolika (vlk, labuť, odkazy na Karkulku, voiceover B.J. v úvodu a na konci...). Mnohé zůstane v závěru trilogie Red Riding nedořečeno - i to je na této košaté tragédii o lidském svědomí a temných stránkách duše strhující... stejně jako mrazivé vystižení psychogeografie Severu. SPOILER: Všimněte si, kdo stojí vedle nevěsty v úvodu. Je o poněkud cynický dovětek k RR 1974. ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Třetí a závěrečný díl a pro mě rozhodně díl s nejlepší atmosférou z celé trilologie. Temnost, které je sice v tomto díle nejméně ze všech tří, tento díl naopak dohání v celkové atmosféře. Parta špatnejch poldů, kteří si na svym severu dělali co a jak chtěli se sice snaží zahrnout starou špínu pod koberec, leč marně... Ani snaživej investigativní přejetej novinář v první části, ani seriosní vyšetřovatel v druhý, ale až vyžranej právník, kterej vyrostl na této jak je ve filmu vylíčeno bohem zapomenuté části Británie, dá ledy do pohybu. Celý příběh je napínavej a vyžaduje divákovu naprostou pozornost, pokud nechce v půlce trilologie zjistit, že neví kdo je kdo, kdo ho komu kouřil a kdo s kym vyjebával, nicméně celou sérii mohu jen doporučit. Řekl bych, že se Rob Stark asi obracel v hrobě, kdyby věděl co se dělo na jeho severu... "To the north..." ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Závěrečná, temně černá depresivní tečka za těžko uvěřitelnou trilogií z Yorkshirského hrabství. __Zkrátka: "U nás na Severu si to děláme po svým a ty polož ty pracky na stůl, sem řek'". ()

Reklama

Reklama