Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1974

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (více)
Trailer

Za každým velkým domem je prý zločin... Píše se rok 1974 a mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield v jedné ze svých prvních velkých rolí) se vrací na sever, do rodného Yorkshiru, kde se hodlá stát hvězdou redakce místních novin. Když se ztratí desetiletá Clare Kemplayová, Eddie společně s kolegou Barrym přesvědčí svého šéfa, aby je nechal prošetřit spojení s dvěma podobnými únosy z nedávných let. Ve chvíli, kdy je na pozemku patřícím místnímu realitnímu magnátovi Dawsonovi nalezeno dívčino zohavené tělo, se před oběma reportéry otevírá bezútěšný a násilný svět policejní korupce a organizovaného zločinu... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1974 představuje první část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně bezvýchodný film. 70. léta byla na obou stranách železné opony šedavá a normalizovaná, na jedné straně úřadovaly komunismus a národní klony tajné policie, na druhé kapitalismus a s ním spojený politicko-podnikatelský leviatan. Ve výsledku panovalo normalizační bezčasí všude. Vraždy v Yorkshiru: 1974 jsou temným závanem deprese z hloubi (ne)dávné historie, na začátku udivují podmanivou retro atmosférou a starým dobrým uměním náznaku, ke konci už jdou přímo k věci, peckinpahovsky vzetím spravedlnosti do svých rukou...jiná cesta v té tmě není... Co se musí na tomhle trojdílném britském projektu ocenit, je především ona zdrcující sebereflexe, se kterou se britští tvůrci dívají na svou vlastní národní historii... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V DEN, KDY ZMIZELA, MĚLA CLARE NA SOBĚ ČERVENOU VĚTROVKU A ČERVENÉ WELLINGTONKY..... /// Mučený, znásilněný, uškrcený malý děvčátko, který mělo na zádech.... a mladej novinářskej cucák, cejtící svojí šanci. Něco smrdutýho je v okolí Yorkshire.... Ležérní tempo, pomalý dávkovaní informací, konspirační teorie a neamerická filmařina může budit nadšení. Nebo taky ne! Emoce spíš negativní, atmosféra nijaká a koncovka bez patřičný dramatický pointy. PRVNÍ DÍL TRILOGIE (1980 + 1983). FILM JE SLOŽITÝ HODNOTIT SAMOSTATNĚ, PROTOŽE DÍKY PROVÁZANOSTI PŘÍBĚHU JE SPRAVEDLIVĚJŠÍ HVĚZDIČKOVAT AŽ VÝSLEDNEJ CELEK. ONO TU TOTIŽ NEJDE ANI TAK O MRTVOLY, JAKO O PROHNILOST POLICEJNÍHO SOUBORU V YORKSHIRE. TENTO FILM – STEJNĚ JAKO CELOU TRILOGII HVĚZDIČKUJU ZA ***. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Red Riding Quartet od Davida Peace číst nebudu. 2.) Thx za titule ,,bubbic“ ; ,,queeg“ a ,,entitka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Od Juliana Jarrolda znám úplně jiný druh žánru, tak jsem byla zvědavá, co mohu očekávat od této trilogie, která je diametrálně jiná. Námět který je stále aktuální i v dnešní době nám byl předložen opravdu v hodně syrové, drsné a depresivní atmosféře. Byly tam momenty, kdy bylo pro mě těžké vnímat Eddieho myšlekové pochody. Možná to bylo víc mysteriózní, než bych si představovala, nicméně to udrželo mou pozornost až do úplného konce, který mě v každém případě navnadil na zhlédnutí další části. Velmi zajímavý snímek, potažmo celá trilogie o které se zatím moc neví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The Devil triumphs when good men do naught..“ Yorkshirská pohostinnost přináší špínu vnitřní i tu okem viditelnou. Neléčenou depresí zastřené místo, kde můžete na autobus buď sednout, nebo pod něj skočit. Čím delší dobu trávil Garfield v maskérně kvůli líčení podlitin, tím více bylo jasnější, že lehce arogantního floutka, co obtáhnul půlku kraje, tohle všechno pohltí. Vzhledem k formátu trilogie lze předpokládát, že některé náznaky budou vyžadovat diváckou toleranci spojenou s vůlí vstřebat nabídnutou formu.. Když Sean Bean dostane poprvé do rukou scénář, že on jej zvědavě začne číst odzadu? Co kdyby to tentokrát jeho postavě vyšlo.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavě depresivní. Hodně neobvyklý projekt, který určitě nezasáhne masovější publikum. Andrew Garfield ve své první velké roli podává velice přesvědčivý výkon, co mi na něm však vadilo byl fakt, že pořád ječel hůř než jakákoliv hrdinka z několika posledních vyvražďovaček. Ve svých šestadvaceti letech vypadal stále jako odrostlejší dítě (čili pro nového Spidermana jasná volba). To mi zabránilo se plně ponořit do příběhu, ale zážitek to byl i přesto silný, s hutnou atmosférou a výbornou hudbou. K dalším dvěma dílům se ale v nejbližší době nepohrnu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Šedivá doba, nedůvěra, nejistota a hlavně ranec prohnilosti uvnitř policie. A do toho série únosů malých holčiček. Novinář Andrew Garfield má své mladické ambice, jisté kruhy jsou však zásadně proti. Začíná to zastrašováním, končí lámáním kostí. Výsledkem je poměrně solidní retro, které má pomalé tempo, negativní nádech, ale také závěr, který na mě nijak emočně nedolehl. Stejně jako jiné, na první pohled silné momenty. Viděl jsem jen tuhle třetinu trilogie, netuším, jak by se mohlo hodnocení s dalšími pohnout. Ale o zbývající díly bohužel nestojím. Andrew Garfield v posledních letech vyhlíží poměrně zajímavým dojmem, jako drzý mladík s jednoznačným názorem k autoritám je docela přesvědčivý. Jen s cigaretou vypadal naopak docela úsměvně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A čo tie deti?...Ó, moja súkromná slabosť, tiež nie som anjel..." Film sa rozbieha pomaly a nie príliš zaujímavo, čo trocha unavuje. neskôr sa to trochu rozhýbe a záver už je veľmi slušný. Ak v tomto filme stojí niečo za zmienku, tak rozhodne herecký výkon A. Garfielda. Ten ho právom katapultoval do prvej hereckej ligy. V menšej roli sa blysne, presvedčivý S. Bean. Keby dostal pár minút navyše, pravdepodobne by som hodnotil vyššie. Celkovo trochu nevyvážený , temný thriller, ktorý v prvej polovici nedokáže diváka strhnúť. Aj preto u mňa iba priemer. Netušil som , že ide o nejakú trilógiu a nie som si istý, či mám chuť na ďalšie diely. 60%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

dost zajímavý úvod do atmosferické a poutavé trilogie? Zčásti, u mě osobně čtvrtou hvězdičku přihrál jen a pouze Andrew Garfield, který pro mě dosud byl jenom "ten co hraje novýho spidermana, kterýho sem ani neviděl", ale díky jeho výkonu tady si ho pamatovat budu, protože i on pomáhá vytvářet skvělou atmosféru. Ona ta atmosféra je tady docela problém, protože je dělána hromadou záběrů, které jsou minimálně o pár vteřin delší, než by museli a jsem si jistej, že na 70min. by to šlo prostříhat a přitom ponechat všechny dialogy. Taky mě celkem štval počet postelovejch scén, kterej je vzhledem k minutíži větší, než v lecjakém softpornu. Skvělej konec navnadí na další díly i přesto, že se zde samotný případ vůbec neřeší (což naštve, očekávání i ignorace případu). PS: bráno z pohledu celé trilogie. Tu bych celkově označil za *** ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca trilógia. To musíte vidieť ! Herecky je to samozrejme perfektné, poctivá britská záležitosť, ktorú pomerne prekvapivo dobre ťahá Andrew Garfield a mrzelo ma na tom snáď iba pomerne málo priestoru pre Warrena Clarka (ktorého máme ale i tak v tomto diele ešte celkom veľa). Inak dej je vo výsledku celkom bomba, ale je pravda že zas tak moc sa tam toho vlastne nedeje a tempo je niekedy miestami pomalé. Nie je to až tak zlé, film upúta od začiatku, námet je božský (tiež aby nie, keď je to podľa skutočnosti) a atmosféra je nesmierne fascinujúca. Ako úvodný film trilógie to ani nemohlo byť oveľa lepšie. Avšak, až sa tou kopou posteľných scén a osobných problémov dostanete na koniec, rozhodne to nevzdávajte, druhý diel je síce trošku slabší, ale tretí zase na maxime. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Objektívne dosť ťažké rozhodovanie medzi 3 a 4*. Ako úvod do trilógie podľa noviel Davida Peaca celkom slušné, vyzdvihnúť musím dobrú atmosféru a obsadenie, ktorého čerešničkou na torte je Andrew Garfield. Že má chlapec talent bolo jasné už z britskej drámy Chlapec A, len sa mu musí vybrať správna rola (a Spider-Man to nebude, však pán Marc "TenKtorýSkurvilPavúka" Webb?). Tak kvôli čomu váham? Scenár má viacero slabších miest, dej plynie pomaly, čo by nevadilo, lenže je umelo naťahovaný (a posteľové scény sú tu neskutočne otravné). Postavy a charaktery sú skvele napísané, s Eddiem Dunfordom sa dá dobre zžiť a zamotávanie sa do labyrintu klamstiev a korupcie, kde je každý prepojený s každým, je celkom efektné. Som zvedavý, ako sa dej vyvŕbi v pokračovaní. 75% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé. Sice jsem se na tento film chtěla kouknout pouze kvůli Robertu Sheehanovi a myslela jsem, že se spokojím pouze s "prvním dílem", ALE ... celý příběh je hrozně zajímavý a ještě více tím, že je otevřený a pokračuje v dalších dvou snímcích, čímž sice vím, že hlavní aktér v prvním ani v druhém zpracování neumře, ale i tak podle mě stojí za to se na ně podívat. Škoda, že je tady Robert tak málo, protože jsem nadšena už když začne mluvit, je prostě briliantní. Skvělá ponurá atmosféra, láska, mafie, podrazy, lži a vraždy - chybí jen trochu více akce a napětí. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající, opravdu vynikající detektivka. Andrew Garfield je jako investigativní novinář takřka bezchybný a role mu sedla, ačkoliv jsem ho v podobné úloze ještě neviděla, ale rozhodně bych ho v ní ráda vídala časteji. Roberta Sheehana si můžu definitivně zařadit do kolonky "talent alert". Poněkud nedopečený příběh obklopuje mrazivá a depresivní atmosféra, které jen přispívá zajímavá kamera. Právě proto, že příběh nebyl dostatečně detailne rozvinut, dávám nakonec 4*, ale tuhle chybu další dva díly určitě napraví. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zdařilý thriller z novinářského prostředí, atmosférou silně připomínající Fincherova "Zodiaca". Ze začátku výborně rozjetý snímek, ve kterém exceluje čím dál tím více zajímavý Andrew Garfield, který bohužel tempo nedokáže udržet až do konce. Přesto překvapivé a už teď se těším na další dva díly. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Novinár zo sedemdesiatych rokov ako strapatý vlkodlak s bokombradami hustými na centimetre. Garfield sa na túto polohu hodil, skutočne ako keby zobral chlpy tomu kocúrovi. Vstupná časť do trilógie ale nebola tak dych berúca. Naštartovala, ale zároveň ten nepreberný počet vrážd zbytočne maskuje za Garfieldove predkožkové dobrodružstvá. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Že by mě to nějak oslovilo, to se říct nedá. Potenciál tam je a veliký, ale bohužel se tvůrci zaměřili na postavy, které mi moc zajímavé nepřijdou a spoustu lepších prvků přeskočili neuvěřitelným sedmimílovým skokem. Škoda. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1974. CITÁT - Ztratila se holčička. Tisk tlačí....... Kriminální příběh očima novináře má povedenou kameru, ale velmi málo hudebního doprovodu, který když už je, neladí moc s příběhem. CITÁT - Jste cítit smrtí........ Moc věrohodně to ne mě nepůsobí. Podivní policisté, hodně chlastu a nezapadající sexuální scény, které odvádějí od vážnosti příběhu. Divák si z toho musí vybrat jen to podstatné, aby mohl příběh chápat. Chvilkama to bylo nudný a ztrácelo to napětí, tedy pokud to vůbec nějaké napětí mělo. Konec příběhu to velmi vylepšil, to jsem tleskal. CITÁT - Na jihu svítí Slunce.......... ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tahle trilogie mne zamrazila do morku kostí. Lynchovskou noční můru přeneste do dob Bodieho a Doyla, přidejte pachuť světa podle Dickense, kapku zlomyslnosti a kýbl hrůzy. Vítejte v Yorkshiru... Úvodní film skrývá pod prvky noiru a novinářského thrilleru klasický příběh o mladíkovi na cestě do Srdce temnoty. Floutek Eddie (v podání Andrewa Garfielda) na této cestě - po stopě kauzy zmizelé holčičky - zkusí hůř, než Karkulka v temném lese. A přesto, že je poněkud jalový a hloupý, střet s místní policií a jejími metodami jsem mu opravdu nepřála. Echt padouch a velkopodnikatel Dowson Seana Beana má úsměv ještěra a komisař Warren Clarke si tu vystřihl zlé (a ještě cyničtejší) dvojče TV detektiva Daenziela... Teprve třetí film tento příběh zasadí do kontextu a skutečně jej uzavře. I bez něj je však "1974" svébytným a co se dobové atmosféry týče jedinečným kouskem. Přes svou krutost má snovou, zastřenou dimenzi a krásný soundrack, který mu dodává melancholii. ()

Reklama

Reklama