Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portrét levicového intelektuála, který na Slovensku silou prosazoval politiku komunistické strany, které se obratem stal obětí. Portrét politika, který se po propuštění stal představitelem Pražského jara, aby se následně stal šedou ikonou normalizace. (Academia Film Olomouc)

Recenze (33)

Paity 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že to přesně na Gustava Husáka sedí, tedy ikona normalizace. Ale také, že byl človekem, který nehledal kompromisy a vždy chtěl to, o co si řekl. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Velice přínosný dokument, ač jeho zpracování působí poněkud zdlouhavě. I tak stojí za to vydržet a podívat se trochu "pod pokličku" událostí historie naší vlasti nedávno minulých, nakolik je to vůbec možné a nakolik nám to osobnosti v dokumentu dotazované dovolí. O pánovi, který byl prezidentem, když jsem se narodila, jsem se však mnoho nedozvěděla. Je to asi tím, že o sobě nechtěl dát moc znát ani svým nejbližším. Jediným člověkem, který mu byl opravdu blízko, byla asi jeho druhá manželka Viera, která zemřela za záhadných okolností... Díky za tento dokument, ač jeho zpracování rozhodně nebylo snadné. Zajímavé komentáře: sportovec, Matty, gudaulin, Kulmon, Snorlax, slunicko2, plechulka. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Oveľa lepšia výplň času v Uherskom Hradišti než ten feministický odpad. Nič svetaborné, ale zaujímavý a poučný dokument o našom bývalom pánovi prezidentovi. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o politickém a osobním životě posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka, který je protkaný scénkami z divadelní hry "Dr. Gustav Husák", což mi ale úplně nevyhovovalo. I vzhledem k tomu, jak tvůrci přiznali, že spousta věcí Husákem vyřčených ve hře, byly pouze hypotetické projevy a co si asi tak myslel. V dokumentu vystupuje, prostřednictvím rozhovorů o Husákovi, řada známých osobností jako Havel, Štrougal, dokonce i Gorbačov, který ho považoval za demokrata. Myslím, že Husák byl ve skutečnosti asi takový demokrat, jako byl třeba Masaryk komunista. "V nejtěsnějším spojenectví s českým národem, půjdeme vpřed, a každého, kdo se nám postaví do cesty, rozbijem a rozmetáme. Komu tato dnešní výstraha nestačí, pocítí další opatření" - asi takový to byl demokrat. Komunistický naivní fanatik ale dozajista a opět si vypůjčím citaci z dokumentu, která vše nejlépe vystihuje: "Přestože byl na kozí chlup od šibenice a i přesto, že mu vybili zuby, nepřestal věřit, ve správnost stalinského modelu socialismu, tak to mi přijde absurdní, negativně mě to fascinuje, taková ta fascinace králíka před kobrou." ()

JanHá 

všechny recenze uživatele

Ne příliš objevný dokument, měl jsem občas pocit, že někdy sklouzával až k "mýtotvorným" závěrům... Možná to chtělo něco razantnějšího anebo aspoň propracovanějšího. ()

maldoror16 

všechny recenze uživatele

Slušný, žel přes svou ambicióznost až moc povrchní a splácaný dokument. Přemrštěná stopáž především díky zcela nadbytečné a nudné, všudypřítomné divadelní vložce, která to prostě mrvila a mě fakt iritovala. Škoda, že ze skvělého námětu nedokázali tvůrci dostat mnohem více, potenciál tam byl obrovský...rozporuplných 50% ()

tomma 

všechny recenze uživatele

„Jsem mrtvý politik, po kterém zbyly jen projevy.“ Z mého pohledu jde o zajímavý dokument, kde suché tlachání bývalých komunistických funkcionářů jsou prokládány divadelními scénkami ze zkoušky nové hry o životě G.H. – tyto scénky pokládám za oživení celého dokumentu. Přesto skoro dvouhodinová stopáž byla dost přemrštěná a ke konci už neúnosná. Další věc jsou jednotlivé komentáře bývalých pohlavárů. Nejsem tak znalý, abych mohl říct, opravdu to tak bylo, ten kecá, ten zase ne, a tak můžu jen hádat, zda-li svůj prostor využili pouze k vlastní exhibici a očištění, či si jen dělají srandu, nebo to opravdu myslí vážně. Když Michail Gorbačov pronesl, že po šedesátém osmém roce "jsem si uvědomil, jak hluboce jsme ranili blízký bratrský národ", tak jsem nevěděl, mám-li se smát či brečet. Každopádně suma sumárum, jde o zajímavý počin. A když už nic, tak jsem se aspoň dozvěděl, jaká je jednotka dočasnosti. (P.S.: Jednotka dočasnosti je jeden furt.) :-) ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočen dokument. Který alespoň pro mne přináší lepší pohled z druhé strany. Ač to může vypadat divně tak i Gustav Husák byl člověk a to film dokazuje. K vykreslení situace výborně přispívají ukázky z divadelní hry. ()

Rubicius 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument. Souhlasím se sportovcem, že je potřeba vědět pozadí aby člověk pořádně porozuměl. Před sledováním tohoto pořadu jsem si poslechnul 3 dílný pořad Českého rozhlasu Portréty. A velmi se tyto dva dokumenty doplňují. Ač málo věcí co udělal bylo kladných, tento člověk byl silná osobnost a nelze ho brát jako strejdu, který na konci 80 let působil napohled jako neškodný stařík. Pamatuju si ho jako opravdu už jen staříka. Ale určitě nejde Husáka nazvat zbabělcem. Ať už je role komunistů v povstání přeceňovaná jakkoliv, prostě tam byl a určitě něco dělal. A kdyby už nic jiného, řadu měsíců trvající výslech v 50. letech malokdo nic nepřiznal. Napadá mě jen Smrkovský, místopředseda ČNR v době pražského povstání. V žádném případě tento člověk není kladná postava, ale nelze se na něj dívat černobíle. Byl to člověk vzdělaný, inteligentní, charismatický a schopný. Bohužel i všehoschopný. Přesto je to výrazná postava dějin našeho státu, kterou nelze opomíjet (Stalina taky nelze opomíjet v dějinách jak Ruska, Evropy či světa). Skvělý dokument, mohl být v některých detailech i lepší, ale spoustu věcí řekl na plnou hubu a to je dobře. ***** ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, jenž bychom se nemuseli stydět exportovat. Sedláček do značné míry dokázal skrýt svoje ego tak, aby při přednesu faktů nezavazelo a podstatu Husákovy osobnosti nechává vykreslit monology jednotlivých pamětníků. Divadelní scény dělají pak obraz kompletním, jelikož se jim daží obnažit celou situaci, popsanou z mnoha subjektivních pohledů, až na dřeň. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

těžko pro mě hodnotit objektivitu (mohlo toho tam bejt víc, zajmalo by mě, komu se to nelíbilo - jestli více lidem, kteří ví hodně či těm, kteří moc né..), moc sem toho o něm nečetl - resp. všechno důležité asi ano - pak jsou věcí, které se nedozví svět třeba nikdy :), to je na historii vlastně i celkem fajn :) - mohlo by vzniknout třeba padesát dokumentů o Husákovi, ale samozřejmě nevznikne :(. Tento film rozhodně úmorně dlouhý není, divadelní vsuvky určitě nepřevažujou a nevadily mi (určitě nejsou tak zavádějící - byl tajemný a celá ta forma mi přišla tomu odpovídající), když jsem to viděl poprvé, nedostal jsem se k tomu úplně od začátku, tak mě to mátlo, myslel jsem, že to byla nějaká inscenace, která šla normálně v divadle :) - tady, že natáčeli na zkoušce :), no, škoda, jestli nešla, taky nevím, co si o něm úplně myslet, z tohohle dokumentu si moc mejch sympatií nezískal (ale, nepřišlo mi to nějak tendenční), možná nějakého to pochopení - ve smyslu pochopení motivací, jinak pochopení - ve smyslu omlouvání jeho politiky - tak to asi záleží jestli náhodou nejste nostalgičtí po starých jistotách a pořádcích :), pokud jste pro socialismus, tak jste jistě ochotní ledasco přehlížet (stejně jako to platí i pro to, co je dnes :), já myslím, že v sobě musel mít spoustu záště a byl silně oddanej ideologii, jeho režim nebyl vyloženě špatnej, ale kdoví, kam by to dotáhli reformisti, co by kdyby :). Jestli diváky naštvali ti ostatní soudruzi - jó, kapacity :) (a to ještě jsou naživu horší), co od nich taky čekat - Husák byl inteligentní, oni byli asi hnusnější kariéristi, tak ten Husák si možná vlastně získal trochu můj respekt (byl zásadovej), kt. do tý jistý doby jistě dost budil přirozeně, teda i strach, ale....No, možná, že to není nejzáživnější dokument, ale je třeba ocenit, že vůbec vznikl, že se snažili ho ukázat jako člověka - komplexněji... PS: Většina nejvýznamnějších osobností našich moderních dějin je nějakym způsobem kontroverzní :) (nemyslim nějaký soukromý slabosti..)... ()

Reklama

Reklama