Reklama

Reklama

The Blob

  • USA The Glob (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jednoho večera pozorují teenageři Steve (Steve McQueen) a Jane (Aneta Corseaut) pád meteoritu. Ze spadnuvšího tělesa se zanedlouho vyklube podivná, slizká forma života, která je očividně lidem nepřátelská, ba dokonce je na potkání absorbuje... (Pohrobek)

Recenze (53)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dosť zlé. Minimum scén so slizom a keď, tak s efektami za 30 centov. Vo filme niet jediného záberu so slizom a človekom súčasne. Vždy iba záber na sliz, nalepený na smiešnej makete a následne záber na kričiacich alebo utekajúcich hercov. Ale najhoršie na The Blob sú vážne myslené, ale desné dialógy! Skupina pri potuľkách lesom začuje v diaľke psí štekot: "Počuli ste to?! Niekde na blízku tu musí byť nejaký dom! Nie, to nebol dom, to bol pes!" ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: NEPOPSATELNÝ! NEZNIČITELNÝ! NIC HO NEMůŽE ZASTAVIT!____Zábavný sci-fi horůrek, jehož největší předností je fakt, že byl natočený v takové té odlehčené rovině, která vyvažuje rádoby děsivé momenty, kdy se mimozemský sliz nalepuje na pokožku nebohých lidských obětí a postupně je konzumuje. Dále pro film hraje skutečnost, že dialogy jsou docela vtipné a vkusné, herci v čele se začínajícím charismatikem Steve McQueenem (ve svých téměř 29-ti hraje mladistvého delikventa) také nejsou k zahození a barva v té době také nebyla přímo standartem. Útok rudého slizu na kino, nebo hospodu, snese na tu dobu přísnější triková měřítka (samozřejmě v rámci nízkorozpočtové tvorby té doby), zkrátka a dobře, tenhle i v dnešní době v zámořských TV stanicích reprízovaný kousek je dodnes celkem svěží. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Padající hvězda přináší smrtící sliz! Americké maloměsto je v ohrožení! Steve McQueen se stylizuje do role dobromyslného středoškoláka! Lidé propadají panice! Akce, akce a zase akce v nezapomenutelné podívané plné geniálně skrytých triků! Mystifikace a intertextové přesahy pro cinéphily! No nekupte to! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sympaticky pitomá záležitost, která krutě dojíždí na názvem avizovanou hlavní atrakci. Hladová želatina totiž, na rozdíl od jiných dobových béček, ustoupila milostnému tokání a policajtskému zpytování sebe sama. Shrbený Steve, který zde má být za o deset let mladšího floutka, ani tak nevadí. Nejvíc vadí to, že v závěrečném rozhřešení to není tak zoufale blbé, aby to šlo milovat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $240,000║ Jednoduché béčko, s jednoduchým námetom ale aj tak na daný námet celkom slušne uhraním, dá sa pozrieť. /45%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nepatřím k obzvláštním fanouškům starého sci-fi, ale rozhodně jím nepohrdnu. K této klasice jsem se však dostal díky McQueenovi, který mě docela zaujal. Na to, o jaký žánr se jedná a jak hraje zbytek osazenstva, tu Steve podává výkon jako z prvotřídního dramatu, i když stylizace 28-letého herce do postavy středoškoláka, kterému tatík říká, kdy má jít spát, je dost úsměvná. Bavil jsem se dost. Vždyť se koneckonců jedná i o komedii. A "otevřený" konec s hrozbou globálního oteplování není rovněž vůbec špatný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nenažraný vesmírný sliz zasáhne planetu Zemi a jako hrozivě nabobtnávající hrouda se pase na americkém maloměstě! Steve (McQueen), spolu s buchtou a pár přáteli, se ji snaží zastavit. Ale je jediný, kdo toto monstrum viděl a přežil, takže mu dá až skoro do konce filmu práci své ohrožené spoluobčany varovat. A jo, ten konec je tak sympaticky blbý (a v tomhle případě navíc vybobtnalý), jak to má u starých sci-fi béček být. Co na tom, že je slizové akce relativně málo, stejně se mi to líbilo. Holt zlatá léta padesátá... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Já tyhle staré naivní sci-fi horory můžu. The Blob sice není moc strašidelný, Steve McQueen na sedmnáctiletého středoškoláka taky nevypadá, ale má to atmosféru a příjemně se na to koukalo. To není málo. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle v padesátých a šedesátých (a vlastně i předtím a potom) mi nejvíc kazí možnost uvěřit ději ani ne tak hloupá zápletka, ale nesoulad herců a rolí teenagerů. Zase si tu na ně hrají příliš dospělí lidé, životem lehce strhaní, kolem třiceti. Steve McQueen vypadá na podstatně víc než svých 28. Takovýchhle středoškoláků bych se bál, vypadají podezřele. Na druhou stranu, kouzlo film má – přes slaboduchost zápletky a mimózně obsazené role se herci poctivě a nepatřičně snaží o charakterní herectví, a docela se jim to daří. To už je pěst na druhé oko. Půlmetrové malinové žužu útočí rychlostí 3 centimetry za vteřinu, město je tedy ztraceno. Z padesátkových sci-fi čistý průměr. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď som bol v teenagerskom veku, som ako začínajúci nadšenec horrorovej tvorby, zohnal na burze nelegálnu kópiu filmu "Sliz" (The Blob), ktorý v roku 1988 natočil režisér Chuck Russell. Bola v príšernej obrazovej kvalite a s otrasným amatérskym dabingom. No i tak sa tento titul stal jedným z tých, ktoré do značnej miery ovplyvnili môj filmový vkus. Dodnes ho mám rád a považujem ho za kultové dielo v rámci americkej sci-fi horrorovej kinematografie. Vôbec som vtedy netušil, že sa vlastne jedná len o remake rovnomenného filmu z roku 1958. To som zistil až neskôr, a až teraz po dlhých rokoch som mal možnosť si ho pozrieť. No a poviem vám, že som sa pri ňom nenudil. Som rád, že som konečne zhliadol tento pôvodný snímok o mäsožravom vesmírnom slize. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a zábavné, i keď originál je hororovejší, akčnejší a producentsky lepšie zastrešený, čaro tej doby je zobrazené výborne. To boli časy keď frajer dupol na plyn, ručička sa pohla z 50 na 60 a predbehol miestneho kráľa ciest =). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Film ktorý má perfektný ( v preklade chytľavý) nápad ale vôbec ho nerozvíja, nepracuje s ním, iba sa točí dokolečka a je tááááááááááááákto rozťahaný, "myšlienka" a druhý plán sú od 5 minúty jasné, je tam jeden superherec ( veľmi zle obsadený), vystkytuje sa vo veľa encyklopédiách a výročných zostrihoch , ja som sa totálne nudil a každú druhú scénu som v duchu kričal nech už sa niečo stane. Keď si to všetko spočítam vychádza mi jediné -The Blob je Artfilm !!! 3/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Slaboučký sci-fi horror plný naivních scén a jednoduchých dialogů. Ústředním motivem filmu je snadno předvídatelný příběh o záhadném slizu, který spadne odněkud z vesmíru a snaží se suplovat funkci momentálně absentujícího Otesánka. Tradiční klišé o apriorní nepřátelskosti všeho mimozemského je vyšperkované otevřeným koncem - snad předzvěsti ještě mnohem větší katastrofy... Mám podezření, že nálepka "komedie" byla snímku přidána až dodatečně, poněvadž film jako takový se tváří ukrutně vážně, mladý Steve McQueen hraje skoro jak o život..:-) Nicméně opravdu jde jen o úsměvnou záležitost, která pobaví nejen formou, ale snad i zdánlivou souvislostí se současnými problémy změny klimatu..:-) (viz Pohrobkův koment) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Monstrózní blbost, kde se nějaký sliz dostává ke slovu až po všech nesmyslných dialozích, které musely vypadnout asi z konverzace Rosamund Pilcherové s poblázněným puberťákem. Neutápí se to v křečovitých zvratech a scénář jede vyloženě na jistotu, takže ničím vyloženě neurazí, ale ani pozitivně nepřekvapí. Proč se to proboha tolik věnuje konfliktům rodičovské důvěry a mladistvé rebelie alá Rebel bez příčiny, když to má (a mohlo být) zábavné pokleslé béčko s ojedinělým monstrem? Jack Arnold byl prostě jen jeden... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že to asi o jednu hviezdičku nadhodnocujem, ale The Blob je jedným z tých filmov, ktoré človek videl stokrát a ani si to neuvedomoval. The Blob totižto zásadne definuje klišé žánru vrátane konkrétnych scén (napr. úvod v aute a sledovanie padajúcich hviezd), že boli nespočetne kopírované. Nehovoriac o tom, že 50te roky vytvorili "tínedžerov", masovú popkultúru (reflexia samotného filmu cez pozeranie hororu v kine) či zasadenie príbehov do predmestia. A pravdaže tá atmosféra 50tych rokov v nádherných farbách dobovej kamery! Toto je základný kameň toho, čo si predstavíme v hlave, keď sa povie sci-fi hororové béčko. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem leccos. Po úvodních titulcích s veselou písní „Beware the Blob“ jsem doufal aspoň v hororovou komedii. No bohužel se moc mých očekávání nenaplnilo. Snímek se snaží tvářit vážně po celou dobu a nedaří se mu to. Některé scény jsou prostě připitomělé. Kdyby se děj věnoval víc vražedné hmotě než pobíhajícím teenagerům, kterým samozřejmě nikdo jejich svědectví po celou délku filmu nevěří, mohlo by to dopadnou o hodně líp. Napínavých a zajímavých scén je zde opravdu málo. Zpestřuje to samozřejmě Steve McQueen v jedné z prvních rolí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Červená" hrozba k nám tentokrát prichádza vo forme rozliezajúceho a zväčšujúceho sa slizu, požierajúceho navyše všetko navôkol. Alegória na hrozbu studenej vojny sa tu miesi s klasickým teenagerským filmom 50. rokov. Sme svedkami aj akéhosi počiatku postmoderny, decká pozerajú v kine nejaký horor s názvom Vampire monster. Asi to bol lepší film, ako Robot monster. Steve McQueen evidentne nemá 17, ako nám tvrdí miestny šerif, dôležité je, že má na rozdiel od polície vždy pravdu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

V první chvíli mě dost zarazila titulková sekvence s písničkou "Beware of the Blob" v rytmu ča-ča, která spíš patří k francouzským komediím té doby s Brigitte Bardotovou třeba, až jsem se musel podívat, jestli jsem si opravdu pustil správnej film. A ono jo. No fajn, říkám si, je to sci-fi horor o mladých a zřejmě pro mladý, asi to k tomu patří, a jedu dál. Film to není vůbec špatný, je sice tradičně pitomoučký (až hrůzná klišé, jako je chápavý policista a závěr, kdy všechno vyřeší mládež), ale příjemně se na něj kouká, mladej McQueen možná jako puberťák moc nevypadá, ale je to sympaťák, potěší odkazy na existující i neexistující sci-fi hoorory a i triky jsou na svou dobu fajn. Možná až na jeden, kdy trochu slizu útočí na evidentní fotku baráčku, ale to je detail. Škoda jen zdržujících pasáží, jako je mládežnickej automobilovej souboj a vůbec všechny nesmysly s puberťákama na začátku (ale jak jinak by je potom zapojili do děje, já vím), chvilky, kdy mladej Steve pořád pochybuje, co vlastně viděl, a podobně. Ale dohromady musím vyjádřit spokojenost, bavil jsem se dobře. ()

Související novinky

Remake hororu Sliz má režiséra

Remake hororu Sliz má režiséra

09.01.2024

O předělávce kultovního hororového snímku The Blob z roku 1958 se mluví už nějaký ten pátek, ale i když s ní v minulosti byla spojována jména režisérů jako Rob Zombie nebo Simon West, dosud se tento… (více)

Rob Zombie a mimozemský sliz

Rob Zombie a mimozemský sliz

31.08.2009

Jeho Halloweenu 2 se sice o víkendu nedařilo podle očekávání (hororoví fanoušci dali přednost Nezvratnému osudu 4 ve 3-D), ale 17 milionů je solidní start a film se nakonec určitě zaplatí. A tak si… (více)

Reklama

Reklama