Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ocitl se sám v boji proti veškeré lidské nadutosti a pokrytectví... Lékař Tomáš Stockam (Steve McQueen) založil spolu se svým bratrem, starostou Petrem (Ch. Durning), lázně, které měly mít zářnou budoucnost. Lázeňský lékař však zjistí, že minerální voda, odkud je voda čerpána, je zamořená odpadem z koželužny a člověku by mohla přivodit značné zdravotní problémy. Tomáš je pak přesvědčen, že by se snad dalo vše vyřešit výměnou trubek a čerpáním vody z nezamořeného zdroje. Starosta Peter však bratrův pohled na věc nesdílí – oprava by byla drahá a o lázních by se rozkřiklo, že je voda v nich zkažená, a jeho sen o bohatém lázeňském městě by se tak rozplynul. Chce tedy přesvědčit bratra ať své závěry popře, což neústupný doktor neučiní, a tak se starosta postará, aby Tomáš postupně přišel o své stoupence a poštve proti němu celé město. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

K_A_MK_A_M 

všechny recenze uživatele

Odmítám lež, že většina má vždycky pravdu. Je to smutně úsměvné, že v ČR není napojená na kanalizaci třetina domů a splašky si pouštíme do spodních vod, rybníků a řek. Evropské dotace přitom mohly pokrýt podstatnou část nákladů s výstavbou kanalizací a čističek spojenou. Přesto se podstatná část lidí rozhodla, že než aby vypustili korunu, raději se budou topit v hovnech. Nechci zabřednout do polemiky, kam dotace vlastně tečou, protože to už nevyvolává smutný úsměv, ale slzy. Většina bude mít pravdu za padesát let, nebo nikdy, když se bude chovat hloupě. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Tak v tomhle filmu představuje Steve McQueen, že by mohl zahrát snad cokoli, pokud by nezemřel předčasně. Jeho herecký talent a všestrannost i v soukromém životě jsem vždy obdivoval. Zatím jsem s ním neviděl špatný film. Mistrovsky zahrané, mistrovsky napsané a hlavně je snímek silným poselstvím pro lidstvo. ()

Reklama

Belsazar 

všechny recenze uživatele

"V boji za pravdu jen ve starých šatech." / "Pamatujte si: Začne-li bouře, myslete na to, že zase přejde." / "Ve vodě je jed, stejně tak v lidech, stejně tak v dětech. Vše je otrávené. A není co dodat. A teď padejte! Zmizte!" / Kvalitní předloha dala vzniknout kvalitnímu filmu. Steve McQueen jako neohrožený bojovník za pravdu. Steve McQueen jako Dr. Stockmann. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen po Skleněném pekle na 4 roky zmizel a vrátil dost nečekaně. Polohistorické, divadelní drama z Norska konce 19. století bych od něj nečekal, ale k nepoznání zarostlý McQueen to zvládl s naprostou grácií, stejně jako jeho soupeř Durning. Jeho lékař objeví riziko pro městečko (otrávenou vodu v lázních) a starosta to nechce slyšet, protože by to zkazilo kšefty. Za hrdinou stojí zpočátku lidi i novináři, ale starosta proti němu obrátí jak noviny, tak veřejné mínění a udělá z něj nepřítele číslo 1. Je to pomalé, divadelní a trošku nudné, ale ty myšlenky fungují - pokrokový intelektuál se nemůže měřit s všehoschopnými politiky, prodejnými novináři a tupým davem. Pravda je označena za dezinformaci a ukřičena, pokud je ji vůbec dovoleno vyslovit. Ne, nemám pocit, že by se svět od té doby moc změnil. Za ty herce a myšlenky si to 4* zaslouží. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Pro pravdu se každý zlobí. Z dnešního pohledu, řekl bych, lehce naivistické pojetí látky ze starých časů. Ale příjemné svými hereckými výkony i svým poselstvím. Steve McQueen vskutku k nepoznání :-) Až z titulků jsem se dozvěděl, že jde o Ibsenovu hru. Zpětně je třeba přiznat, že film je podán hodně "divadelně", ovšem u dobré látky to není na škodu. A potěšil i dabing starých bardů ( Růžek, Voska, Moravec, Hrušínský ), který už člověk moc často neslyší. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Námět na film byl nápadem Steva McQueena, který byl rovněž hlavním producentem, díky čemuž měl právo do filmu zasahovat. (J.A.K.)

Reklama

Reklama