Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ocitl se sám v boji proti veškeré lidské nadutosti a pokrytectví... Lékař Tomáš Stockam (Steve McQueen) založil spolu se svým bratrem, starostou Petrem (Ch. Durning), lázně, které měly mít zářnou budoucnost. Lázeňský lékař však zjistí, že minerální voda, odkud je voda čerpána, je zamořená odpadem z koželužny a člověku by mohla přivodit značné zdravotní problémy. Tomáš je pak přesvědčen, že by se snad dalo vše vyřešit výměnou trubek a čerpáním vody z nezamořeného zdroje. Starosta Peter však bratrův pohled na věc nesdílí – oprava by byla drahá a o lázních by se rozkřiklo, že je voda v nich zkažená, a jeho sen o bohatém lázeňském městě by se tak rozplynul. Chce tedy přesvědčit bratra ať své závěry popře, což neústupný doktor neučiní, a tak se starosta postará, aby Tomáš postupně přišel o své stoupence a poštve proti němu celé město. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Tak v tomhle filmu představuje Steve McQueen, že by mohl zahrát snad cokoli, pokud by nezemřel předčasně. Jeho herecký talent a všestrannost i v soukromém životě jsem vždy obdivoval. Zatím jsem s ním neviděl špatný film. Mistrovsky zahrané, mistrovsky napsané a hlavně je snímek silným poselstvím pro lidstvo. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Základní myšlenka filmu mi rozhodně nepřišla špatná, Steve McQueen také dělal co mohl, i když by ho bez jména v titulcích poznal jen málokdo, ale to hrozně roztahané tempo (prý 90 minut! to těžko, spíš 106!) a nepříliš atraktivní prostředí znamenalo, že bych zrovna tohoto Nepřítele lidu docela v klidu nechal pouze na prknech divadel. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ibsenova divadelná dráma adaptovaná do schopného filmu s dobrým obsadením, aj keď na riadne zamaskovaného McQueena som si musel chvíľu zvyknúť. Zápletka je veľmi jednoduchá, ale vzhľadom na to, kedy bola napísaná, je nadčasová. Napriek realistickej až pochmúrnej atmosfére sa do filmu prepašovalo aj pár vtipných momentov, ktoré len vystihujú realičnosť. Záver bol sic naivný, čakal som od neho niečo viac, ale na celkovom dobrom dojme sa výraznejšie nepodpísal. ()

Akumulátor 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, jak lidé dokážou být hloupí a plní nenávisti, když jednají jako stádo. V takovém případě je pak nezajímají ani fakta a ani pravda. Film vybízí k zamyšlení, zda se občas nechováme i v dnešní společnosti, jestli se také nenecháme strhnout davem. Trochu mě tady chyběl závěr, ve kterém bychom se dozvěděli, jestli se nakonec doktoru Stockmannovi podařilo sousedy přesvědčit o své pravdě. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Bolševici se učili, že vládnou masy a že většina má vždycky pravdu. A ejhle ono to najednou neplatí a příkladem je tento příběh. Viděl jsem to jako děcko a nelíbilo se mi to. Teď jsem to viděl po xx letech a asi takhle. Můj oblíbený Steve McQueen tu zase tak nějak neexceluje. Všichni mají opravdu hrozné kostýmy, ještě hůř jsou namaskovaní a celý příběh se děje v interiérech. Je to fakt slabý, oproti tomu např. o 6 let starší britský seriál Z archivu Sherlocka Holmese Holmes má kostýmy, interiéry i exteriéry jako z jiné dimenze. Je to ještě v původním dabingu Růžek, Hrušínský, Sejk, Moravec, Galatíková, Štěpnička, Brabec a právě Růžek jako McQueen mi vůbec nesedl. Ale přes to všechno se na to třeba za dalších 30 let můžu podívat. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Námět na film byl nápadem Steva McQueena, který byl rovněž hlavním producentem, díky čemuž měl právo do filmu zasahovat. (J.A.K.)

Reklama

Reklama