Reklama

Reklama

Velká bankovní loupež v Saint Louis

  • USA The Great St. Louis Bank Robbery (více)

Obsahy(1)

Dlouho před Tarantinovými Gaunery se objevilo drama o narychlo sestavené partě výstředních tvrďáků, kteří plánují dokonalou loupež, aby ji nakonec zkazili, poštvali se sami proti sobě a bojovali o záchranu svého života. Steve McQueen zazáří v roli bývalého fotbalového hrdiny, který se nechá přesvědčit, aby se stal řidičem únikového auta v nebezpečném dobrodružství. V tomto příběhu natočeném podle skutečné události vystupují policisté a bankovní klienti, kteří se stali svědky přepadení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka, které záleží na postavách, a tak s nimi diváky více než hodinu seznamuje a zejména v případě vůdce celé bandy se jí povede moc pěkný, takřka akrobatický výkon - tvrdého sympaťáka v nevypočitatelného gaunera změní přímo obdivuhodně plynule. Vrcholem filmu je samozřejmě pečlivě plánovaná loupež, která je velmi drsná a působí autenticky. Spíše než opravdoví policisté a rukojmí v rolích sebe sama k tomu podle mě přispěla režie - Charles Guggenheim byl totiž především dokumentarista. Čtyři a půl. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velká bankovní loupež v Saint Louis je staromilský kriminální thriller. Stáří se na snímku podepsalo nejen po stránce technické zachovalosti, nevyrovnaný rytmus je dán především roztroušeností děje. S povděkem se musí přijmout všechny pokusy o psychologický důraz a širší náhled, který s částečným pochopením pátrá po pohnutkách a skrytých souvislostech. Nakonec převáží spíše uspokojení, díky naléhavosti a realistickému provedení. Hlavní postavou příběhu je George Fowler (zajímavý Steve McQueen), bývalá školní fotbalová hvězda. Vidina možného zisku s neodbytným nátlakem strhávají doprostřed víru událostí. Nezkušenost a neznámé prostředí neodpustí žádné zaváhání. Sny se v okamžiku rozplývají v mlžném oparu destrukce. Na vykoupení není čas, nikdo ho nechce přijmout a rozhřešení se neudílí. Důležitou postavou je John Egan (pozoruhodný Crahan Denton), zkušený vůdce nově vytvořené bandičky. Freudovská psychoanalýza odhaluje traumata a následky. S nedůvěrou a žárlivostí pohlíží na každou ženu, pro které v životě opravdového muže není žádné místo. Hlavní ženskou postavou je Ann (půvabná Molly McCarthy), bývalá Georgeova přítelkyně. Čas zahojí mnohé nespravedlivé rány. Bez naděje a víry je jen strach a neblahé tušení. Lupičskou bandu uzavírá Gino (David Clarke), nezdárný Annin bratr a Georgeův kamarád, a Willie (James Dukas), Johnův pochybovačný kumpán. Z dalších rolí je zde žena (Martha Gable) v chladném objetí blížící se možnosti smrti, její odvahu naleznoucí manžel Eddie (Larry Gerst), či Johnovo méně šťastné rukojmí (Nancy Lyon). Velká bankovní loupež v Saint Louis není strhujícím filmovým dílem. Svou psychologickou sondou do duší zločinců i realistické, a ničím nezkrášlené, ztvárnění samotné loupeže mě potěšilo a zaujmulo. Byť s výhradou. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Úvodem, ve kterém banda lupičů připravuje bankovní loupež, může být leckterý divák lehce znuděn, obzvláště pro mnoho okamžiků, které zdaleka neslouží jen k představení plánu a jeho přípravy, ale také k vykreslení povah jednotlivých gangsterů, povah, které jsou v závěru nemilosrdně věrně změřeny samotnou loupeží. Zpětně tak lze vnímat půli první jako naprosto opodstatněnou. Přesto se však nemohu zbavit dojmu, že vykreslení oněch povah postrádá tvůrčí nadšení, že se v něm pramálo zrcadlí snaha po originalitě, že sebepřesnější plotter nenahradí štětec v ruce malíře. Silné ***, s tím, že závěrečné účtování je skutečně výtečné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

On by to nebyl tak spatnej film, samozrejme s ohledem na dobu vzniku, jenze tu jsou dva problemy. Herecka sestava je silne nevyrazna a to dokonce i McQueen, kterej tady jeste dela takovy ucho a popravde ani nic moc nehraje. Druhej problem je, ze film zbytecne casto odbocuje od ty hlavni dejovy linie o loupezi. To planovani je celkem fajn, ale ta vypln mezi tim a neco jako romanticka linka tu jsou dost otravny a misty az nudny. Ale docela nehappy-endovej konec me celkem mile prekvapil. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Příběh je založen na skutečné události. Mnoho důstojníků saintluiské metropolitní policie a státních zaměstnanců hrála sami sebe a při natáčení prováděli přesně to, co během skutečné loupeže. (J.A.K.)
  • V roce 1960 byl natočen film Psycho (1960), který se krom jiného pyšnilo tím, že jde o první film, ve kterém je vidět záchod. O rok dříve se však objevil již v tomto filmu. (J.A.K.)

Reklama

Reklama