Reklama

Reklama

Velká bankovní loupež v Saint Louis

  • USA The Great St. Louis Bank Robbery (více)

Obsahy(1)

Dlouho před Tarantinovými Gaunery se objevilo drama o narychlo sestavené partě výstředních tvrďáků, kteří plánují dokonalou loupež, aby ji nakonec zkazili, poštvali se sami proti sobě a bojovali o záchranu svého života. Steve McQueen zazáří v roli bývalého fotbalového hrdiny, který se nechá přesvědčit, aby se stal řidičem únikového auta v nebezpečném dobrodružství. V tomto příběhu natočeném podle skutečné události vystupují policisté a bankovní klienti, kteří se stali svědky přepadení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Úvodem, ve kterém banda lupičů připravuje bankovní loupež, může být leckterý divák lehce znuděn, obzvláště pro mnoho okamžiků, které zdaleka neslouží jen k představení plánu a jeho přípravy, ale také k vykreslení povah jednotlivých gangsterů, povah, které jsou v závěru nemilosrdně věrně změřeny samotnou loupeží. Zpětně tak lze vnímat půli první jako naprosto opodstatněnou. Přesto se však nemohu zbavit dojmu, že vykreslení oněch povah postrádá tvůrčí nadšení, že se v něm pramálo zrcadlí snaha po originalitě, že sebepřesnější plotter nenahradí štětec v ruce malíře. Silné ***, s tím, že závěrečné účtování je skutečně výtečné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

On by to nebyl tak spatnej film, samozrejme s ohledem na dobu vzniku, jenze tu jsou dva problemy. Herecka sestava je silne nevyrazna a to dokonce i McQueen, kterej tady jeste dela takovy ucho a popravde ani nic moc nehraje. Druhej problem je, ze film zbytecne casto odbocuje od ty hlavni dejovy linie o loupezi. To planovani je celkem fajn, ale ta vypln mezi tim a neco jako romanticka linka tu jsou dost otravny a misty az nudny. Ale docela nehappy-endovej konec me celkem mile prekvapil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka, které záleží na postavách, a tak s nimi diváky více než hodinu seznamuje a zejména v případě vůdce celé bandy se jí povede moc pěkný, takřka akrobatický výkon - tvrdého sympaťáka v nevypočitatelného gaunera změní přímo obdivuhodně plynule. Vrcholem filmu je samozřejmě pečlivě plánovaná loupež, která je velmi drsná a působí autenticky. Spíše než opravdoví policisté a rukojmí v rolích sebe sama k tomu podle mě přispěla režie - Charles Guggenheim byl totiž především dokumentarista. Čtyři a půl. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velká bankovní loupež v Saint Louis je staromilský kriminální thriller. Stáří se na snímku podepsalo nejen po stránce technické zachovalosti, nevyrovnaný rytmus je dán především roztroušeností děje. S povděkem se musí přijmout všechny pokusy o psychologický důraz a širší náhled, který s částečným pochopením pátrá po pohnutkách a skrytých souvislostech. Nakonec převáží spíše uspokojení, díky naléhavosti a realistickému provedení. Hlavní postavou příběhu je George Fowler (zajímavý Steve McQueen), bývalá školní fotbalová hvězda. Vidina možného zisku s neodbytným nátlakem strhávají doprostřed víru událostí. Nezkušenost a neznámé prostředí neodpustí žádné zaváhání. Sny se v okamžiku rozplývají v mlžném oparu destrukce. Na vykoupení není čas, nikdo ho nechce přijmout a rozhřešení se neudílí. Důležitou postavou je John Egan (pozoruhodný Crahan Denton), zkušený vůdce nově vytvořené bandičky. Freudovská psychoanalýza odhaluje traumata a následky. S nedůvěrou a žárlivostí pohlíží na každou ženu, pro které v životě opravdového muže není žádné místo. Hlavní ženskou postavou je Ann (půvabná Molly McCarthy), bývalá Georgeova přítelkyně. Čas zahojí mnohé nespravedlivé rány. Bez naděje a víry je jen strach a neblahé tušení. Lupičskou bandu uzavírá Gino (David Clarke), nezdárný Annin bratr a Georgeův kamarád, a Willie (James Dukas), Johnův pochybovačný kumpán. Z dalších rolí je zde žena (Martha Gable) v chladném objetí blížící se možnosti smrti, její odvahu naleznoucí manžel Eddie (Larry Gerst), či Johnovo méně šťastné rukojmí (Nancy Lyon). Velká bankovní loupež v Saint Louis není strhujícím filmovým dílem. Svou psychologickou sondou do duší zločinců i realistické, a ničím nezkrášlené, ztvárnění samotné loupeže mě potěšilo a zaujmulo. Byť s výhradou. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Hezky syrový film, bohužel ta syrovost nepůsobí jako přidaná hodnota, spíš občas jako bezradnost. Škoda, film má našlápnuto k lepšímu výsledku... ()

Hollister 

všechny recenze uživatele

Na filmu je hodně znát doba jeho vzniku a některé použité výrazové prostředky již dnes nedokáží vytvořit tu správnou atmosféru a působí spíše klišovitě ()

Reklama

Reklama