Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád tenhle film. Mám rád když se mi tep zrychluje spolu se Stevem při pohledu na semafory a pomalu se zvedající startovní prapor. Mám rád ty plameny z výfuků a řev akcelerujícíh motorů. Le Mans je zkrátka skvělý film ze závodního prostředí s klasickými vozy. Při sledování jsem si vzpomněl na klip Robbieho Williamse - a jeho závod z F1 v klipu Supreme. Asi kvůli tomu páču a kotletám. :-). Za mne to jsou čtyři pneumatiky Firestone! * * * * ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Le Mans. Vždy mě zajímalo jak se asi cítí závodník, když poprvé stojí na startovním roštu této legendy a musí v sobě najít sílu šlápnout na plyn a pustit se na okruh, na kterém ho spíše než cíl čeká zmrzačení. A Katzin tyto pocity předkládá na zlatém podnose. Vsadil vše na "niterní" atmosféru (pokud patříte k těm, na které silně zapůsobila scéna s pohledem do očí šelmy v Collateral, tak víte co tím myslím). Což u sportovního filmu může vypadat podivně, ale funguje to. A to tak, že hodně. Na druhou stranu je to díky tomu silně nedivácké; místy až dokumentární; čemuž napomáhá i fakt, že zde zcela absentují žánrová klišé. PS: Podobnost s komentářem ke Sjezdaři zcela záměrná, tyto dva filmy jsou totiž dvě strany téže mince. ()

Reklama

vteco 

všechny recenze uživatele

Zhlédnout Le Mans v kině v době jeho vzniku, vycházel bych z promítání pravděpodobně s úsměvem od ucha k uchu a zážitkem na celý život. Po několika dekádách se však jedná „jen“ o parádní podívanou s charismatickým závodníkem Stevem McQueenem, jehož život je zde protkaný pouze závoděním a scénář nijak výrazně nenahlíží za oponu. Na jednu stranu je škoda, že se film nevěnuje více chování závodníků mimo okruh, přičemž ono střídmé zakomponování vztahu tak působí naprosto zbytečně a nezajímavě, ovšem zde jde hlavně a jen o závodění. Audiovizuální stránka filmu je na špičkové úrovni, dokazuje to především kamera, která svými fascinující záběry strhává veškerou pozornost a společně se střihem vytváří opravdu úchvatné záběry, jež se nejvíce projevují na počátku a samotném konci 24 hodinového závodu, kdy by se dalo napětí doslova krájet. Le Mans je bez debat povinnou dávkou pro každého benzínového šílence, který ocení krásy okruhu de la Sarthe, předložení všech prvků tohoto jedinečného závodu včetně mechanických poruch, nevyhnutelných havárií či libozvučný řev překrásných závoďáků. [85%] ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Známý a klasický závodní film o jednom z nejznámějších závodů na světě - o 24hodinovém Le Mans. Zvláštní je, že v tomto filmu si dlouhé dialogy neuužijete. Místo toho uslyšíte řvaní motorů. A možná proto má film takový jiný náboj, pro mě příjemný, protože jsem si užíval závodění a ne nějaké sáhodlouhé proslovy. Samotný závot je velmi dobře nasnímán a chvílemi jsem si myslel, že sleduji skutečnou Grand Prix. Konec pak byl hodně napínavý a Steve McQueen jako vždy vynikající. Jeden z nejlepších závodních filmů. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek Le Mans režiséra Lee H. Katzina je především o závodění a rychlých autech. Nenajdete zde tedy téměř žádné dialogy, jelikož se téměř po celou dobu stopáže nacházíte na okruhu mezi jezdci, přičemž se Vám o soundtrack stará škála motorů vytáčených do maxima. Už od první scény, kde sledujete spolu se skvělým Stevem McQueenem semafory a startovní vlajku za zvuků úderů srdce Vám bude jasné, že se bude jednat o film, jež si nejvíce užijí právě fanoušci závodění a aut obecně. Tohle je totiž krásně nasnímaný milostný dopis legendárnímu závodu, který nepřestává fascinovat a děsit ani po tolika letech. Skvělá práce! „Lotta people go through life doing things badly. Racing's important to men who do it well. When you're racing, it's life. Anything that happens before or after is just waiting.“ ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Téměř dva roky probíhalo natáčení bez scénáře. (AlexeiF1)
  • Najslávnejšia scéna havárie v „Le Mans“ ukazuje diaľkovo riadený skutočný Porsche 917 v hodnote 40 000 dolárov. (pravo)
  • Stevu McQueenovi (Michael) na tomto filmu velice záleželo. Byl pro něj částečnou náhradou za Den šampiona, snímek ze stejného prostředí, jehož natáčení bylo ukončeno kvůli zdržení proti Grand Prix (1966). (Lina)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama