Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Le Mans příběh mimo dráhu opravdu škodí. Burácení motorů nadupanejch aut, kterejm řidiči pěkně dupou na krk, určitě přivede nejednoho automobilovýho nadšence k orgazmu a dokonalá kamera a střih nekompromisně vtáhnou na asfalt do nadupanejch závodních speciálů. Člověk pak úplně cítí přetížení v zatáčkách a návaly adrenalinu. Dokonalé. Nic se nevyrovná bedlivému sledování trati z pozice řidiče, aut před sebou a přemýšlení nad tím, jak se konečně dostat před ně. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Úžas, napětí, strach, rychlost, hyenismus, nezájem. Tenhle film je tak napínavý ! Napínavý je díky kameře, střihům a místy absolutního ticha, kdy je slyšet jen bušení srdce. 24 hodin Le Mans je neskutečná podívaná - kvůli poču lidí, aut, kvůli adrenalinu, očekávání, sklamání. Když zde vidíte, že tu závodí nejlepší značky světa, vyvíjí nejlepší součástky a přesto to někdy nestačí. Doporučuji shlédnout se zvukem na maximu, protože to burácení motorů s perfektními střihy je snad nejlepší, co jsem kdy viděl ve sportovním filmu. Skvělá hudba a koncovka s pohledem Steve McQueena ! ()

Reklama

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

(Je viac ako 40 rokov po premiére filmu) Som fanúšik F1 a tešil som sa na super zábery a dramatické závody. Chyba lávky! Dnešná technika poskočila míľovými krokmi vpred a ja už som rozmaznaný tím čo vidím v on-line prenosoch. Nebol to zlý film, ale úprimne musím priznať, že boli pasáže kedy som sa nudil. 55% ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Dialog automobilového závodníka a vdovy závodníka: – (závodník) To není šance jedna ku tisíci. To je profesionální krvavý sport. Může se ti to stát. A stane se to znova. – (vdova) Když lidé riskují život, nemělo by to být pro něco moc důležitého? – To by mělo. – Ale co je tak důležitého na tom jet rychleji než ostatní? – Hodně lidí si v životě počíná špatně. Závodění je pro ty, co to zvládnou. Závodění je život. Všechno před tím nebo potom je jen čekání. ___ Skutečně je tomu tak? Není to spíše důsledek vlivu civilizace? Člověk a jeho pes. Člověk a jeho kůň. Člověk a jeho auto. Člověk a jeho čip. Vše bez člověka. "Mírou všech věcí je člověk – jsoucích, že jsou, a nejsoucích, že nejsou" (Prótagorás z Abdér). Člověk je mírou života a strůjcem jeho obsahu, smyslu a významu. Dialog muže a ženy o smyslu nebezpečí automobilových závodů a jiných podobných adrenalinových činností, které nejsou nezbytně nutné pro život, odráží rozdíl ve vnímání, náplni a významu života. Muži soupeří – o ženy a o zdroje. Ženy rodí. Z toho vyplývá hlavní rozdíl v postoji k životu – muži s ním riskují, ženy ho chrání a udržují. ___ Le Mans je ve své podstatě dokumentem závodů i doby a svou koncepcí a poetikou se velmi podobá o 40 let staršímu filmu o koňských dostizích (http://www.csfd.cz/film/178256-rennsymphonie/), až na to, že Le Mans otevřeně ukazuje nebezpečí smrti. Nakonec veškeré podobné závody mají jeden společný rys – závod bez nehody je pro diváky jako středověké slavnosti bez popravy. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nechala jsem se postupně vtáhnout a polapit, ta atmosféra příprav, směsice vzrušení i nervozity, nadšení fanoušků, plná parkoviště, moře stanů, davy natěšených lidí, to vše na mne zapůsobilo.. Bitva Porsche vs. Ferrari je dostatečně zajímavá na to, aby mě přikovala k obrazovce.. Steve McQueen mi do téhle role padnul, jeho strohý a soustředěný výraz byl akurátní, Elga Andersenová se mi moc líbila... Domnívám se, že se jedná o zcela neklasifikovatelnou skupinu lidí, kteří naprosto propadli své vášni a nemají sílu se jí vzdát, vědí, že je to nebezpečné, vědí, že mohou přijít o život, jenže pro ně platí - „všechno předtím i potom je jen čekání“... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Po skutočných pretekoch Le Mans v júni 1970 nasledoval týždeň na odpočinok, a potom začal ten “McQueenov Le Mans“, doprevádzaný množstvom ťažkostí. Plagáty, inzertné plachty a tabule sa odsťahovali na ďalšie preteky, a tak SP museli zohnať od najrôznejších firiem náhrady.Ďalším problémom bol hmyz, ktorý v júnových pretekoch zvykne mohutne znečisťovať prilby, chrániče i autá. Už behom prvých týždňov nakrúcania však všetky mušky zmizli. Museli sa teda dovážať a rozmetať na potrebné miesta, aby účastníci vyzerali, akoby ich „nazbierali“ v rýchlosti 300 km/h. (pravo)
  • Steve McQueen se nikdy jako závodník neúčastnil 24 hodinovky v Le Mans, vrcholem jeho závodnické kariéry byl závod 12 hodin v Sebring,u kde startoval s Peterem Revsonem a zvítězil ve své kategorii s třílitrovým Porsche 908/2, celkově byl druhý se ztrátou 23 vteřin za Mario Andrettim na Ferrari. Toto umístění je o to cennější, že ho McQueen vybojoval se sádrou na noze, kterou měl po nehodě na motocyklu z předchozího závodu. (xisp)
  • Steve McQueen nosil v civilu hodinky Rolex Submariner ,na nátačení filmu Le Mans však nosil hodinky Tag Heuere Monaco. Tyto hodinky si vybral sám McQueen z kolekce, kterou mu na natáčení přivezl Jack Heures. K 25. výročí McQueeneho smrti a zároveň nedožitých 75. narozenin (2005) byla vydána edice Tag Heure Monaco Vintage v omezené sérii 4 000 kusů za cenu 3 200 euro. V roce 2017 byla vyrobena další speciální edice těchto hodinek Tag Heure Monaco Gulf Special Edition s cenovkou 5 900 USD. (xisp)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama