Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 110 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 113,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 215,3 mil. (NIRO)
  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)
  • Heath Ledger (Gabriel Martin) za svojí roli získal cenu Blockbuster Entertainment Award za nejoblíbenějšího mužského nováčka. (Pavlínka9)
  • Heath Ledger (Gabriel Martin) z castingu zahanbeně odešel, jelikož se mu to vůbec nepovedlo. Manažer castingu, který ale věděl, že má talent a že ženy tohoto Australana milují, si Ledgera zavolal na druhé čtení, na základě kterého roli nakonec získal. (Pavlínka9)
  • Některé televizní stanice ve Spojených Státech upravily některé scény zobrazující násilí. Jednalo se např. o scénu, kdy Benjamin Martin (Mel Gibson) umlátí vojáka svým tomahavkem a má poté košili celou od krve. V této scéně byla krev obarvena na hnědo, aby vypadala jako bláto. (liquido26)
  • Ve skutečné bitvě u Cowpens bojoval také William Washington, bratranec Georga Washingtona. Washington se během této bitvy střel s Tarletonem, který byl inspirací pro postavu Tavingtona (Jason Isaacs). Washington napadl ustupujícího Tarletona s výkřikem: "Kde je teď ten vychloubačný Tarleton?" Tarleton zastřelil Washingtonova koně a uprchl. (liquido26)
  • Po explozi nákladní lodi vidíme (nebo spíše slyšíme), jak Tavington (Jason Isaacs) rozbíjí svou sklenku. Ve skutečnosti vidíme pouze, jak Tavington sklenku pokládá na stůl. Zvuk praskajícího skla byl přidán pro komický efekt. (liquido26)
  • Postava hlavního padoucha, plukovníka Williama Tavingtona (Jason Isaacs), je volně založená na skutečném plukovníkovi Banastru Tarletonovi, kterému se přezdívalo krvavý Ban, Řezník a Zelený Dragoun. Přestože podle některých historiků nebyl tak brutální jako jeho filmový protějšek, nechvalně proslul zejména v bitvě u Waxhaw Creek, která vešla do dějin jako Waxhavský masakr. Tarleton byl obviňován, především patriotickou propagandou, že nechal pobít vzdávající se vojáky kontinentální milice vedené Abrahamem Brufordem. Nicméně sám Tartleton tento masakr pravděpodobně nenařídil. Poté, co Bruford vydal rozkaz ke kapitulaci, totiž Tartletonova koně kdosi zasáhl střelou z muškety a mrtvola jej zavalila. Než se mohl dostat ven, jeho muži patrně nabyli dojmu, že kapitulace je falešná, a obnovili boj. Zemřelo 113 Američanů a dalších 203 bylo zajato (z nich 150 bylo těžce raněno, a proto byli zanecháni svému osudu). Tarletonovy ztráty byly 5 mužů. Tarleton na rozdíl od svého filmového protějšku žil až do roku 1833 a stal se členem britského parlamentu. (liquido26)
  • Podle scenáristy Roberta Rodata byla postava Benjamina Martina (Mel Gibson) založená na několika skutečných osobnostech. Nejvíce na Thomasi Sumterovi, Andrew Pickensovi a Marionu Francisovi. Francis byl přezdívaný "Swamp Fox" (Lišák z bažin), učil své vojáky guerillovému způsobu boje a jeho tábor byl poblíž trosek starého španělského kostela. Podle historika Christophera Hibberta páchal stejná zvěrstva jako Britové. (liquido26)
  • Mark Baker, který Mela Gibsona (Benjamin Martin) a Heatha Ledgera (Gabriel Martin) učil střílet z ládovací pušky, jim dal radu: "Aim small, miss small" ("Miřte na malé věci, pak toho málo minete"). To znamenalo, že pokud míříte na člověka, můžete ho minout, ale pokud míříte na jeho knoflík, minete knoflík, ale pořád trefíte člověka. Melu Gibsonovi se tato rada tak líbila, že jí potom zakomponoval do filmu. (liquido26)
  • Dům tety Charlotty (Joely Richardson) je stejný jako ve filmu Forrest Gump (1994). Interiér byl lehce pozměněn a kamenný plot, který je ve Forrestu Gumpovi vidět, byl zde zakryt keříky. (liquido26)
  • Mel Gibson (Benjamin Martin) trval na tom, že jeho postava bude mít sedm dětí, namísto původních šesti. On sám jich totiž také v době natáčení měl sedm. (cariada)
  • Harrison Ford odmítl hlavní roli Benjamina Martina (Mel Gibson). O scénáři řekl, že z revoluce dělá pomstu jednoho muže a melodrama. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama