Reklama

Reklama

Rok 2157. Ruský vesmírny letec Maxim Kammerer (VASILIJ STEPANOV) vyrastal na Zemi, kde ľudia už dávno porazili choroby a hladomor, kde neexistujú žiadne vojny, terorizmus a človek rozvíja netušené možnosti ukryté v svojom materiálnom tele. Maxim po dvadsiatich rokoch medzigalaktických letov stroskotá na vzdialenej obývateľnej planéte Sarakš. Po havárii kozmickej lode Maxim nemá nádej vrátiť sa domov na Zem. Na planéte Sarakš pôsobí ako smiešny cudzinec, objavujúci neznámy svet, ktorý sa stal jeho domovom. A je ním poriadne šokovaný. Všade vládne prísny vojenský režim so sadistickými lídrami na čele. Totalitný politický režim neustále kontroluje obyvateľov na každom kroku a väzní ich vďaka všadeprítomnému signálu, ovládajúcemu ich mozgy. Sarakšom neobmedzene vládnu Neznámi Otcovia – pätica anonymných a absolútnych pánov tohto sveta. Vedomie obyvateľov manipulujú špeciálnymi žiaričmi, ktoré chrlia do ľudských mozgov nemilosrdnú ideológiu. Toto neviditeľné žiarenie spôsobí, že ľudia uveria každej myšlienke a pri veľkej intenzite pôsobí ako mučiaci nástroj - každého paralyzuje v záchvatoch pekelných bolesti. Je to dokonalý nástroj moci a mučenia. Pozemšťan Maxim je však proti žiareniu výnimočne odolný, jednoducho naňho nepôsobí. Tento fakt vyvolá poplach vo vládnych kruhoch a v pätách má hneď dvoch nepriateľov - Umnika, inteletuála, ktorý je štátnym prokurátorom a Cudzinca, tajomnú postavu, ktorá má blízko k vládnej päťke Otcov. Maxim spozná priateľa Guya Baala (PETR FEDOROV) a zamiluje sa do jeho sestry Rady (JULIA SNIGIROVÁ). Ak chce Max prežiť a pomôcť svojej láske aj priateľovi, musí zničiť celý rozsiahly systém žiaričov. Vzbúri sa a koná. V ukradnutom tanku prerazí vojenské kordóny a vyrazí za hranice známeho sveta, aby tam získal spojencov. Koho presvedčí, aby sa pridal na jeho stranu? Mutantov? Púštnych barbarov či námorníkov z ponorky White, poslov ostrovného impéria? Len tajomný pútnik sa pokúsi Maxima zastaviť, pretože vie, aké dôsledky môže mať jeho vzbura proti režimu. Ale to sa už blíži posledný boj, ktorý o všetkom rozhodne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

klerik 

všechny recenze uživatele

Ďalší pokus o ruský MATRIX. Potenciál neuveriteľný. Hlavný hrdina príliš brčkavý, herecké výkony (možno zámerne) ukričané. Akcia pôsobivá. Románová predloha je však zjavne príliš košatá, čo filmu podráža nohy a rozbíja ho na priveľa odbočiek a priveľa postáv. Ja som film videl na jeden záťah (teda aj s Tajomným ostrovom 1), kedže ide o jeden mega príbeh. Na rozdiel od takého MATRIX RELOADED si myslým, že preušenie v polovici dosť filmu škodí (nie keždý však zvládne 220 min.). Finále má skvelo nadhodený konflikt hrdinstva a despotizmu. Keby sa to osekalo a tvorcovia sa sústredili len na pár akcií bola by to pecka aj napriek "ruskému herectvu"... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že tohle už jsem nedokoukal. První díl mě vyloženě vytáčel, a tady ten ramboidní puberťák na steroidech už tupl. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Druhý díl byl o poznání lépe natočený, efekty již nebyly tak velice béčkove, ale stoupli o dvě třídy výše. Herci hráli docela dobře, když vezmu že Rusko filmografii moc nepodporuje. Původně jsem chtěl dát druhému dílu tři, maximálně čtyři hvězdičky. Ale konec, konečná hudba, rozuzlení a vůbec celý konec si to zachránil, a za mě jako prvnímu dílu, plný počet. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Maxim Kammerer ako ozajstný bádateľ zaraz objavil v novom svete sestru prvého mimozemšťana, ktorého spoznal a ako inak, hneď sa blýskalo na veľkú lásku. Ako správny výskumník sa rovno nechal najať do gardy a potom sa stať v rýchlom slede dezertérom, mŕtvolou, vyhnancom, teroristom, galejníkom, prieskumníkom, hrdinom, vodcom... aby čo najrýchlejšie preskúmal všetky stránky veci... a po relatívne sterilnom prvom dieli je to už väčšia zábava pre všetkých zúčastnených vrátane divákov, pričom konečne postretol a vzbudil aj nejaké emócie, napätie a útržky problematizujúceho filozofického podtextu, ktorý je jadrom Maxima literárneho. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Výpravné sci-fi natočené podle předlohy geniálních bratrů Strugackých. Film budí dojem, že na jeho vyrobení padl snad celý ruský státní rozpočet. Vcelku jednoduchý příběh se odehrává v plasticky ztvárněném a vizuálně nádherném světě působícím jako kříženec Blade Runnera a Chronicles of Riddick. V centru děje je hrdina s vizáží krále diskoték 90. let, který pomocí svých superschopností vede válku jednoho proti všem. Snímek postrádá filosofickou hloubku knihy a je prakticky bez emocí. Vyprávění je zmatené - za dobu filmu by mělo uběhnout několik měsíců, přesto se zdá jako kdyby se celý děj odehrál během prodlouženého víkendu. Postavy jsou šablonovité a jednají nepravděpodobně. Fotky hlavního hrdiny nepochybně visí ve spoustě dívčích ložnic po celé matičce Rusi, ale hereckého talentu moc nepobral. I přes všechny výtky se mi film hodně líbil, nejspíš díky předloze a překrásně vykreslenému mimozemskému světu. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Dokončení prvního dílu jde v mnohém ve stopách svého mladšího bratříčka, ale i tak se zde člověk cítí nějak domácněji protože už částečně ví o co jde. Jak už název napovídá tenhle díl je o něco akčnější, ale vůbec to nevadí. Bohužel i u tohoto filmu není vysvětleno všechno a na závěr máte pocit, že jste byli o mnohé informace ošizeni (tak třeba co se stalo s otcem to nikdo nevysvětlil skoda). Přesto jsou to jenom vrásky na jinak docela solidním scifi u kterého mě ještě docela překvapil konec. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina nejspíš původně velkolepé knižní ságy, jenž bohužel získala poněkud zkratkovitou podobu. Opět se filtry, triky, akcí, emocemi a zvraty nešetří, ale celé to má podobu sestřihu jednoho velkého seriálu a to v šíleném klipovitém střihu. Exponované herectví jenž často balancuje na hranici s klasickým přehráváním. Naprosto nepochopitelné episody - o čem je první půlhodina, když se nakonec hrdinové vrací zcela zpět a na jakoukoli pouť za spojenci rezignují? Na druhou stranu dynamická kamera, poutavá stylizace, přehledná akce, zajímavý symbolismus plný nápadů (sněhurkovsko-matrixovský závěr), tu a tam zbytky podobenství z původní předlohy. Pokud máte rádi scifi, strávíte nadsázku, stihnete ďábelské ruce střihačovy a hlavně máte zkušenosti s ruským filmem, nudit se nebudete, ale nic výjimečného v tom nečekejte. Maxim pokračuje v rozdávání mouder, svobody a kopanců na šílené planetě tak dlouho, až se mu podaří rozbít celý autokratický systém a přinese lidem ráj - nebo ne?... 50% ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Dvojka je teda minimálně o třídu lepší než úděsně nastříhaná a chaoticky poslepovaná jednička. Hlavním vylepšením je přece jen plynulejší tok vyprávění, i když i tady se děj občas posouvá skokovitě, ale není to tak do očí bijící jako v první části. Samotný děj má daleko větší spád a obsahuje více akčních scén, které jsou docela působivé. Určitě povedený je i nečekaný a v podstatě nic neřešící závěr – ale přesně takové konce se mi líbí. Rád bych si přečetl i předlohovou knihu, protože ten příběh sílu má a v knižní podobě bude určitě zajímavější. Co se filmu týče, ten zaujme asi jen otrlé fanoušky sci-fi. „Běžného“ diváka to ale moc bavit nebude, i když... Massarakš! ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Tam kde prvá časť skončila, pokračuje časť druhá. Ruský Neo sa dostáva cez rôzne videoklipové scény z jedného bodu do bodu druhého až to končí zaujímavým finále. Triky fajn, ale ten dej, resp. absencia deja, alebo aspoň jeho nejakej logickej náväznosti. Super, ak čakali, že každý pozná knižnú predlohu a doplní si tisíc chýbajúcich strán, ale takto teda nie. Mrzí to o to viac, že to mohlo byť fakt dobré a ani tie ksichty už neboli tak odpudivé ako v rokoch minulých. ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Výborné vizuální provedení je bohužel potopeno celkovou "práznotou" scénáře a veskrze mizernými hereckými výkony na pokraji nechtěné parodie.. Bohužel musím konstatovat, že série Obitajemyj ostrov dojela na celkovou zmatenost stejně jako předtím Denní (Noční) hlídka. Škoda. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Väčšina ľudí tu tvrdí že druhý diel je vraj lepší než prvý. Moja chyba bola asi v tom že som videl oba diely v telke hneď za sebou a keď že môj mozog bol už vo chvíli keď začínala dvojka čiastočne paralyzovaný, nijaké zásadné rozdiely som nevidel. Nepremožiteľný ruský geroj s vyzážou anjelika z mikulášskeho programu pokračuje vo svojej snahe zvrhnúť fašistický režim a celkom mu to ide. Ruský film sa samozrejme nemôže obísť bez nejakých tých tankových bitiek, to by sa v hrobe obracali aj tý čo ešte žijú. Okrem toho sa Maxim Turbulence s kolegom pankáčom preletia na hdzavej vzducholodi a uvidia aj dákych mutantov, respektíve plešaté decko bez huby na hojdačke v jaskyni. Istý rozdiel oproti predošlému dielu tu predsa len je, náš superman s červenou hviezdou na čele a kosákom v zadku totiž dostane od spomínaného decka filozofický klystýr ktorý otrasie jeho blonďatou mozgovňou a už sa tak blbo neusmieva. Skrátka si už nie je taký istý tým čo robí a to je istý posun. Každopádne dej opäť zmätene skáče sem a tam a chrlí do diváka kvantá rôznych faktov a odhalení. Keďže som už bol vtedy duchom pomerne mimo ani neviem kto tam komu vlastne vyhlásil vojnu a prečo, ale všetci sa pekne mastili a ako čerešnička prišiel atómový výbuch. Takže ak mám celkovo hodnotiť, v kŕčovitej snahe o epické scifantasy s politicko-filozofickým presahom to bolo hlavne prekombinované až nezmyselné, miestami smiešne a v konečnom dôsledku nepríliš zaujímavé. Massarakš, súdruhovia! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Slabší než první díl (mohl to být dohromady jeden cca tříhodinový film). Tady už je to víceméně jen moderněji pojatá verze Johna Cartera na Marsu, i když občas ješte proleze nějaka ta myšlenka, obsažená patrně v původním románu. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Bližšie info k deju 2. časti filmu: V závere prvej časti filmu "Obydlený ostrov" Maxim Kammerer uteká na tanku so svojim priateľom cez hranicu do neznámych južných pustatín, ktoré majú byť zamorené mutantami, aby našiel pomoc do boja proti vláde "Neznámych otcov", ktorí pomocou vyšieľania žiarenia z vysieľacích veží ovládajú obyvateľstvo. zisťuje však, že sú tu len mestá zničené atomovými zbraňami, v ktorých sotva prežíva pár postihnutých ľudí a od nich nie je možné očakávať žiadnu pomoc. Pokračuje ďalej, aby sa stretol so zástupcami vyspelej "Ostrovnej ríše", ale na palube zničenej bielej ponorky z ostrovnej ríše zisťuje, že ide o rasu krutých bojovníkov, ktorí povraždia všetkých ľudí na každom území, kde sa dostanú a sú horší ako diví mutanti. Dostanú sa do opäť do rúk vojenskej gardy a spolu s ostatnými väzňami, ovplyvnený žiarením z vysieľačov sú nahnaní do tankov, aby sa zúčastnili útoku na susednú krajinu. Zfanatizovaný väzni pod vplyvom žiarenia na tankoch vniknú na územie protivníka, ale celá tanková armáda je zničená atomovou bombou. Maxim zachraňuje svojho priateľa a niektorých ďaľších bojovníkov odboja. Vracajú sa do hlavného mesta, kde sa Maxim rozhodne zničiť centrálu, odkiaľ sa riadi vysieľanie, ktoré ovplyvňuje myseľ bežných obyvateľov, aby ich tým oslobodil od útlaku "Nezmánych otcov". Podarí sa mu ju nakoniec vyhodiť do vzduchu a zničiť, ale ukáže sa, že o jej zničenie nemalo záujem ani vedenie odboja, ktoré chcelo vysieľace veže využiť na vlastné účely, rovnako ako stará vláda. Nakoniec sa ukáže, že človek, ktorý bol jeho hlavný protivník, nie je jeho nepriateľ, ale ďalší prieskumník zo Zeme, ktorý sa už 20 rokov snažil pomáhať miestnym obyvateľom a Maxim svojím konaním, keď nebral do úvahy žiadne iné možnosti a názory, len svoj vlastný, nevedomky zničil celú jeho prácu. Film "Obývaný ostrov" podobne ako iné diela bratov Strugackých, rieši hlavnú otázku, či môže vyspelejšia civilizácia zasahovať do vývoja zaostalejšej civilizácie a usmerňovať a meniť jej vývoj. Je to dobré ale zlé? Poukazujú na to, že ani najlepšie myšlienky a snaha urobiť pre druhých to najlepšie, nemusí mať pre inú civilizáciu, alebo inú kultúru skutočný prospech a zvyčajne vyspelejšia civilizácia zničí tú menej vyspelú civilizáciu, hoci má "tie najlepšie úmysly". Osobne mi vadilo prevedenie filmu. Poznám a mám všetky knihy bratov Strugackých. Žiaľ filmári sa nechali ovplyvniť priveľmi americkým hollywoodským akčným štýlom a z celého diela sa tak vytratila ľudskosť. A neustále sa hlúpo usmievajúci hlavný hrdina, konajúci ako debilný rambo, to je už škoda komentovať.... Nebyť toho, dal by som 4*. Ale pokiaľ sa týka filmových adaptácií diel bratov Strugackých, tak podľa mňa absolútne najhoršie je nemecké spracovanie románu "Je ťěžké být bohem" - Es ist nicht leicht, ein Gott zu sein. ()

Luckyman 

všechny recenze uživatele

Na to, že Rusi filmografiu skoro vôbec nepodporujú je to celkom vydarené dielo. Efekty sú omnoho lepšie a aj herecké výkony sú kvalitnejšie. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Hmmm, pokračování slátaniny typu Denní/Noční hlídka (která byla mimochodem mnohem lepší a zajímavější), nastavovaná kaše Mrazíka z kosmu. Kdyby aspoň ten hlavní hrdina nebyl tak debilně "krásnej" jak z časopisů pro 4% menšinu.... dějově slabší než první díl. Chtělo by to víc krve, temnější kulisy a trochu víc reality, prapodivná pohádka s pěknou herečkou (Rada Gaal). ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

V této části se náš heroický a neustále přiblble se usmívající hrdina dozví, jaká je vlastně naivka, která chce dosáhnout míru a rovnoprávnosti pro všechny a když toho dosáhne, tak vlasně neví jak dál. Kdyby tam hrál nějakej drsněji a syrověji vypadající herec a nebýt sem tam díry v příběhu, hodnocení mohlo jít výše. Škoda.. ()

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama