Reklama

Reklama

Zakázaná říše

  • Česko Zapovězená říše (více)
Trailer 4

Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa... Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (86)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když Bratrstvo kozáků povečeří s Adélou, je z toho digitální taškařice, po jejímž zhlédnutí by Gogol Večer na samotě u Dikaňky neuroticky ukopal Revizora. Natočeno je to nádherně, jen se to kapku vyVíjí ve všechno možné, jen ne Vije. Slovanské krasavice Vijí věnce, digivlci Vyjí potemnělým lesem, sem tam se objeví pařezy z Mrazíka a pohazují si Ivanem a po zakarpatské samohonce může mít jeden príma halušky, až vidí létající Krejzyfrogy. Takže, kdo se těšil na pořádného strašidelného Vije jako já, ať si nakoupí raději verzi z roku 67, kdo na skvěle udělanou kůl pičovinu s mastnými homocopy komických atamanů, ať si omrdá koleno. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Vij" je taká ruská Ospalá diera. Aj ospalá, aj diera. Predovšetkým - fantastický vizuál. Dekorácie, rekvizity a kostýmy plné nádherných detailov - oddelenie výpravy sa naozaj vyhralo. Dizajn príšer tiež perfektný. Takisto niektoré zábery majú kompozíciu, že by Burton s Gilliamom zaplesali. Lenže čo z toho, keď to má príbeh, ktorý by vystačil na jednu epizódu Supernatural, alebo skôr Ash vs. Evil Dead. Tvorcovia to celkom zbytočne naťahujú na vyše dvojhodinový epos pomocou trikových scén, ktoré sú vlastne pre dej nepodstatné a často vyznievajú skôr smiešne ako strašidelne. Celé je to čudne zostrihané, miestami to má problémy so základnou nadväznosťou záberov a niektoré scény nestihnú vyznieť. Fleming sa tam tiež veľmi nehodí. Veľká škoda, lebo to všetko vyzerá nádherne (kozáci sú skvelé zjavy, všetci do jedného) a s dobrým scenárom a neafektovanými hercami to mohla byť pecka. 5/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby Celosvetovo $38,679,000▐ čudesná fantasy, ktorá akosi išla mimo mňa, ale trikovo slušne zvládnutá /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…A PANNOČKA SI TĚ VYBRALA. ZAVOLALA SI SAMOTNÉHO VIJA, ABY TĚ DOSTAL VEN Z TOHO KRUHU. PŘEŽIL SI POHLED DO JEHO OČÍ. MÁŠ SILNÉ SRDCE. TAK JÍ POMOZ NAJÍT KLID.“… /// Fantasy báchorka s několika hororovejma vobrázkama, u kterejch vobčas zamrzí (zvlášť, když je to na nich postavený), že ti Rusáci ještě furt neuměj namíchat to CGI bezchybně. Ruskej venkov, svět, kde se může stát cokoliv dneska, natož za časů Gogola. A když vydržíte úvodní půl – třičtvrtě hoďku, tak vás zřejmě začne ten příběh zajímat. Neříkám bavit, ale tak nějak slušně udržovat v očekávání věcí příštích. Ty přijdou v dlouhým osvětlovacím a vysvětlovacím finále, který zřejmě nemá s Gogolovou povídkou mnoho společnýho, ale vidět se dá. Mám to mezi dvojkou a trojkou. Hmm, taková onačí podobizna Vlkodava…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu povídek ,,Mirgorod“, kterou v roce 1835 napsal N.V. Gogol číst nebudu. 2.) Erben se svojí Kyticí je na mě moc drsnej. 3.) Thx za titule ,,petrik1“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná pohádka. Film chce být hororem, ale nedaří se mu to, je to temná fantasy s náboženským nádechem, což se dá překousnout. Pochvalu si zaslouží dechberoucí vizuál, parádní masky i kostýmy a slušná atmosféra. Ovšem by neuškodilo film lehce prostříhat, bylo zde pár hluchých míst, což mi místy vadilo, ale na Rusko obdivuhodný výkon. 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Napřed to je dvě hodiny šíleně přeplácané, zmatené a jurodivé, pak se z toho vyloupne skvělý nápad, jak že to s tím démonem je doopravdy a nakonec se to zase zazdí "malým zázrakem ve prospěch místní fary". Výborná práce trikařů a výpravy to nezachrání. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Poetická naivita zo zaprášených rokov, je tatam. Vezmem to len výlučne ako ruskú produkciu, poňáč ten odbytok mi je participovane uvoľnený. Rusáci proste produkujú a vychytávajú filmársky trend ďaleko úspešnejšie, ako jeho okolitý zbytok planéty. Prepísknuté kam len oko dohľadí, no nevtieravo hravé aj bez dôsledného mikrokukuču filmových radodajcov názoru.Stále menej ignorovaná produkcia si aj takouto formou získava rešpekt, ktorý si už ohľadne "ruského kina" nejaký ten piatok užívam. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Cestovateľ a kartograf počas svojich svetových potuliek zakotví v malej ukrajinskej dedinke, kde sa ľudia obávajú tajomného zla. Rozhodne sa na to teda pozrieť svojim vedeckým okom a ocitne sa vo víre bizarných a fantazmagorických udalostí. Ruská hororová rozprávka na motívy príbehu Nikolaia Gogolu a rovnomenného staršieho snímku je vcelku príjemným počinom. Až na tú prestrelenú stopáž ide o zaujímavý, dobre natočený a vizuálne pohlcujúci počin pre (takmer) všetky vekové kategórie. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prišlo mi to tak, že predloha od Gogoľa poslúžila nie len Stěpčenkovi, či podaktorým iným, ktorí sfilmovali “Vij”, no zrejme bola aj inšpiráciou pre vlastnú variantu Gilliama v podobe “Kliatby bratov Grimmovcov”. Tá paralela v podobe príbehu a jeho znakov, mi v určitých náznakoch prišla nesmierne podobná. Neskutočne mi to pripomínalo najmä tento počin, nie len “Ospalú dieru”, ktorú mnohí užívatelia v komentároch uvádzajú. Spočiatku som mal zo spôsobu spracovania tejto fantasy rozprávky zmiešané pocity, no keď si “hlava zvykla”, nakoniec bol zážitok lepší než som očakával. Výprava, efekty, no najmä masky boli nesmierne nápadité, a tak Ja musím Rusov pochváliť. Za mňa určite lepší priemer, pričom asi sa pýta aj hodnotenie na úrovni štvrtej ⭐️ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2014 natočil režisér Oleg Stěpčenko film "Вий. Возвращение" (Legenda o Viy), ktorý bol na Slovensku distribuovaný pod názvom "Zakázaná ríša". Je to dobrodružný, mysteriózny, fantasy thriller, ktorý vznikol v rusko-ukrajinsko-česko-nemecko-anglickej koprodukcii. Úha, veľkolepý medzinárodný európsky projekt. Čo však z toho vzniklo? Pozrel som si to a zostal som tak trocha v rozpakoch. Neviem si ujasniť, pre koho to bolo vlastne natočené. Kto je cieľovou skupinou pre tento ambiciózny 3D snímok? Mne sa zdá, že pre deti je to moc horrorovo desivé a pre dospelých divákov je to až moc rozprávkové. Takže ja neviem, čo si o tom myslieť. *** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dost debilní pokus o ruskej Blockbuster, kde se podělalo snad všechno, co se podělat mohlo, scénář je natolik pitomý, že v podstatě všechny postavy krom té hlavní by se dali charakterizovat jako totální hovada bez mozku, které chlemtají vodku, s oblibou mávají šavlí a mají zálibu v dlouhých a divných knírech. U minimálně poloviny postav je jejich motivace buď nejasná, nebo jenom dementní, stejně jako obsazení Tywina Lannistera, které slouží zřejmě jen k tomu, aby mohl báťuška putin onanovat na Krymu, kterak velké produkce se to v růsii tvoří. Akce je horší, než co se dá vidět u českých pohádek let devadesátých (a to myslím zcela vážně), šermířské souboje bezzubé jako devadesátiletý boxer s Alzheimerem, který zapomněl kam si dal protézu, digitální triky jsou zas na úrovni něčeho hodně béčkového z americké produkce začátku tisíciletí a hrozná snaha vyrobit záběry tak, aby mohli hezky prostorově vystupovat ve 3D je dnes poněkud směšná. Nudné, zbytečně dlouhé, debilní a monstrózně nepovedené se zcela nefunkčním závěrem, to i ten tupej Van Helsing byl lepší. Krleš. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl spokojen, tak Bavova Maska démona pro mne i nadále zůstává nejlepším filmem podle Gogolovy povídky. Na druhou stranu mě potěšilo, že se snímek nezaměřil pouze na (jako mnohá předchozí zpracování) tři hrůzné noci v kostele. Nevím, jak vypadá snímek v 3D, ale ve 2D je po formální stránce opravdu povedený. Vizuálně připomene nejlepší fantastické filmy z americké produkce (a to je dobře, a kdo mluví o napodobování, pak chce asi film o několik tříd horší, já ne). Dynamická kamera, působivé exteriéry - již úvodní scéna s pouštěním věnců po vodě má pohádkové kouzlo a vydařené efekty (píšu vydařené, některé jsou horší - letecká scéna s babiznou, jiné lepší - čarodějná noc v kostele. No a? Hobit mě trikově také nenadchnul a to měli na efekty balík peněz). Z některých komentářů je cítit odpor k ruskému filmu (já jim samozřejmě naši okupaci nikdy nezapomenu, ale dokážu se nad to povznést.), což se odráží i v blábolech typu - chybí děj. Jak prosím? Dotyční zřejmě sledovali něco zcela jiného. Pěkné momenty - kočár pronásledovaný vlky, oživlý strom v kostele a hostina s monstry. Kostel na skále, mlha, les, vlnící se rákosí, svíčky, hejna vran. Hudební doprovod více než dobrý! Připomenutí Vesnice a Ospalé díry. Kdyby naši takový film natočili, to by se mnozí plácali po ramenou... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa mrkol na túto temnú Rusku fantasy rozprávku a musím uznať, že aj keď filmy ako Van Helsing alebo Solomon Kane ma bavili viac, nie je to vôbec zlé. Niečo na úrovni Kliatby bratov Grimmovcov. Predovšetkým zaujme vizuálna stránka. Kostýmy, kulisy, výprava všetko je tu celkom dosť premakané, vizuálne efekty sú síce slabšie, ale to vôbec nevadí, pretože je to pozeratelné. Čo sa týka príbehu, tak okrem toho, že je dosť drsný a aj temný, čo ma celkom prekvapilo aj potešilo, nie je zlý. Podla mňa dokáže zaujať (osobne ma najviac bavil úvod a záver) a nechýba mu temná a záhadná atmosféra. No najväčší problém vidím v strihu filmu, ktorý mi prišiel niekedy divný a taktiež v hercoch. Jason Flemyng bol vždy taký vedľajší herec bez výraznejšej charizmy, Charles Dance tu má iba menšiu roličku a zvyšok patrí nevýrazným Rusom. Tak či tak som sa vlastne moc nenudil. V rámci žánru je to celkom fajn, moc takýchto filmov sa netočí. 60% - 3* ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vizuálem na Rusko až neuvěřitelně parádní fantasy pohádka, která však padá na hubu ve dvou pózách. První z nich je nerozlousknutelná cílovka, což pramení z pitomé snahy zavděčit se všem, načež doplácí v bodě dva samotný příběh, který teda mně zas až tak zajímavý nepřišel. I přes notnou dávku nesourodosti však budu dlouho vzpomínat na digital madness scénu alá morfujem, takže i s mírnou pachutí zklamání to na silné 3* stačí. 69% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, zo začiatku ma to moc nechytilo, aj keď výprava bola celkom pekná. Dlhý čas sa mi to zdalo zbytočne komplikované, atmosfericky slabšie, chaoticky naratívne podané a hlavne zbytočne dlhé. Príbeh mi vlastne začal dávať nejaký zmysel až pri konci. Na druhú stranu sa mi ale páčilo ako sa to v závere rozmotalo a čo nakoniec z toho vzišlo. Prekvapený som bol i úrovňou masiek a trikových efektov - naozaj veľmi slušná práca. Na priemer to stačí. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už nebylo nic pro mě. Šílená fantazmagorie s k_revsky přepálenou stopáží. Dokoukal jsem to, ale s vypětím všech sil. Už nikdy víc. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Lituji ty, kteří neviděli předchozí zpracování Gogolova Vije a tuto povídku nečetli. Toto je již něco úplně jiného: přemrštěné dlouhá fantasy na způsob módních západních filmů s digitálními efekty, s akčními scénami a explozivním hudebním doprovodem. V příběhu se prolínají dvě roviny: 1) vlastní ukrajinská pověst (údajně dle první, méně známé Gogolovy verze) 2) motivace historickou postavou cestovatele a kartografa, studujícího ukrajinské území. Zajímavostí je, že učenec, zde jménem Jonathan Green, pochází z Anglie a jeho sídlo ve filmu představuje český zámek Sychrov. Hodnocení: film má celkem poutavý příběh, ale (zbytečně !) moc rozvleklý. Film má taktéž kvalitní vizuální stránku, ale je těch rafinovaných prostředků (zbytečně!) moc. Bohužel, chybí stupňování napětí, tajemno, gradace, lehké náznaky - o to více monotónního thrilleru a přehnaných efektů. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmová častuška. Děj uhání vpřed jako splašené stádo koní a zadupává veškerou možnou poetiku, která by mohla tu a tam vyrašit. Nedokázal jsem držet krok a tak jsem jen tak znuděně kráčel po stopách v blátě. Teprve když jsem po hodině dorazil do chýše démonů a pohlédl do očí Vije, na chvíli jsem pocítil i lehké vzrušení. Bohužel velmi rychle opadlo a já se zase šoural dál. Konec téhlé bláznivé show už byl naštěstí na dohled. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možné SPOILERY. Tady někdo viděl Kletbu bratří Grimmů a Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, a rozhodl se, že využije taky nějakou legendu nebo pohádku, dá jí moderní kabátek, naveze se co to půjde do církve a náboženství, přidá pár triků, akčních scén a hotovo. Jenže z toho vznikl neuvěřitelný mišmaš - film nepůsobí konzistentně, jako by ani sami tvůrci nevěděli, jestli točí komedii, horor, milostný příběh nebo oslavu vědy, a podle toho vypadají i jednotlivé scény, které navíc pro větší srandu přeházeli, aby nešly chronologicky za sebou. Jo, příběh hloupého Chomy tady je, ale tak nějak na přeskáčku, přičemž poslední, třetí noc, v jakémsi deliriu prožije kdoví proč kartograf Jonathan. Ten stíhá milión věcí - píše psaníčka své milované a posílá je po holubech (jen tedy netuším, kdy si k tomu našel čas), odhaluje spiknutí, tajemnou postavu, vraždu, zkoumá starý kostel, tvoří mapy, pere se, utíká, je uvězněn... Fakt macho. A i když tvůrci nakonec chtějí vše logicky vysvětlit, stejně jim tam pár věcí nevysvětlených hapruje (jako třeba ti vlci, co se měnili v dým, a co jim koukaly ven holé kosti žeber) nebo jim tam chybí jakási souslednost děje (kam se třeba tak rychle vypařili studenti, s nimiž vyprávěl ve voze?). Jo, barevně, výtvarně je to pojaté zajímavě, některé triky i jsou povedené, ale nemá to logiku, jednoduchý příběh si sami tvůrci tak zamotali, že se v něm ztratili, a už vůbec neodhadli žánr. Ale ono možná vážně šlo jen o tu kritiku náboženství. ()

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama